Najčešće greške koje roditelji prave u ishrani deteta

Ako ste jedan od onih roditelja koji želi da njegovo dete jede zdravu hranu i ima uravnoteženu ishranu, morate znati da je to mnogo lakše reći nego učiniti. Pogotovo kada su deca neumoljiva kada im nudite povrće koje im se ne sviđa, piše Netmums.
Najčešće greške koje roditelji prave u ishrani deteta
Foto: Pixabay
Donosimo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da vaše dete razvije pozitivne navike kada je ishrana u pitanju. 
 
Ne dozvoljavate deci da se igraju s hranom
 
"Prestani da se igraš s hranom!", rečenica je koju ćete najčešće čuti za stolovima širom sveta. Ali dopuštanje detetu da dotakne svoju hranu može ih podstaći da probaju hranu koju možda inače ne bi jeli. Istraživači na Univerzitetu De Montfort u Lesteru potvrdili su tezu da će dete pojesti hranu s kojom mu je dopušteno da se igra. 
 
Terate ih da pojedu sve 
 
Možda su vaši roditelji dok ste bili dete insistirali da pojedete sve što je na tanjiru, ali dobra vest da to isto ne morate da radite vašem detetu. Studije su dokazale da ako dete ne pojede sve na tanjiru to je zato što dete nema apetit, a kada ga terate da pojede sve može dovesti do prejedanja i gojaznosti kad dete bude starije. 
 
Ne nudite im priloge
 
Sigurno i vi volite kada na tanjiru imate kečap ili majonez, zbog čega onda ne bi dopustili detetu da i ono eksperimentiše s različitim ukusima i shvati šta mu se sviđa.
 
Brzo odustajete
 
Ako vaše dete odbija da jede određenu vrstu hrane nemojte odustajati od toga da mu je i sledeći put ponudite. Prema tvrdnjama stručnjaka, trebalo bi da poslužite isto jelo 15 puta kako biste videli da li će ga vaše dete jesti. 
 
Ne dopuštate deci da vam pomažu u kuhinji
 
Kada spremate večeru slobodno pustite dete da vam pomaže. Prema istraživačima s Univerziteta Kolumbija to ga može ohrabriti da proba novu hranu. U istraživanju koje su naučnici sproveli došli su do rezultata da je bila veća verovatnoća da će dete pojesti ono jelo u čijem je spremanju i samo učestvovalo. 
 
Terate decu da jedu kada nisu gladna 
 
Apetit vašeg detata može se menjati iz dana u dan. Zato nemojte da se brinete ako je ponekad nezainteresovano za hranu. Verovatno će sve to nadoknaditi već sutra.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.