Kakve masnoće su najbolje za naše telo

Naučnici sa Harvarda su nakon dugogodišnjeg istraživanja došli do zaključka da nisu sve masti koje unosimo kroz ishranu štetne po naše zdravlje i da neke od njih mogu da nam pomognu.

Srčani problemi i povišen holesterol, koji obično nastaju uzimanjem zasićenih i trans masti mogu da se spreče ukoliko umesto njih koristimo nezasićene masti, tvrde istraživači.

U studiji na kojoj je tim naučnika radio čak 30 godina učestvovala su 126.233 učesnika. Istraživači su pratili koliko često oni drže dijetu, kakav je njihov način života kao i od kojih bolesti su lečeni. Na svake dve do četiri godine učesnici su popunjavali upitnik o zdravstvenom stanju i hrani koju najčešće konzumiraju. Rezultati su pokazali da osobe koje jedu hranu koja sadrži zasićene masti imaju veću verovatnoću da prerano umru od srčanih oboljenja, raka, kao i od neurodegenerativnih i respiratornih bolesti.

Naučnici su došli do zaključka da se na svakih pet odsto zasićenih masti koje osoba unese u organizam rizik od smrti povećava za osam procenata. S druge strane, svakodnevna ishrana koja uključuje nezasićene masti produžava život i za 19 odsto smanjuje rizik od prerane smrti.

Zasićene masti nalaze se u velikom broju namirnica, kao što su crveno meso, puter, punomasni sir. One podižu nivo holesterola u krvi koji kod mnogih osoba dovodi do pojave srčanih oboljenja i moždanog udara. Zato stručnjaci savetuju da izbacimo, ili bar smanjimo u ishrani namirnice koje sadrže životinjsku mast i zamenimo ih onima koje su bogate zdravim biljnim mastima. Dobre masti nalaze se u maslinovom ulju, avokadu, kikirikijevom i ulju od repe, orasima i ribi. Omega-3 masne kiselina koje se nalaze u ovoj hrani štite srce i krvne sudove i pozitivno utiču na naše zdravlje.

  • @Veganka

    11.08.2016 12:23
    A onda kao šlag na tortu jedemo voće i povrće koje je prskano raznim pesticidima kad mu vreme nije ili gasovima za brzo szrevanje, ali kontam da je to po tebi zdravo...?
    Poenta cele priče je da danas nema zdrave hrane, osim ako je sam ne uzgajiš (a i to možeš samo delimično, jer na zemlju i kišu ne možeš da utičeš, a ako nema š svoje žito/kukuruz/detelinu... i hraniš životinje kupovnom hranom - onda dođe isto kao da si kupio meso u mesari.)
    Trka za profitom je danas važnija od ljudskog zdravlja, a mi svi smo samo potrošna roba.
  • Pera_Kabaničar

    10.08.2016 18:34
    @veganka
    Veganka, ti si postala dosadna...slažem se da se treba zdravo hraniti, ali se ne slažem da treba biti vegan. Pileće beli meso je zdravo, jaja su zdrava, slanina je zdrava, mladi sir i nemasni jogurt su zdravi, riba je zdrava (kapiram da vi vegandžeri ne jedete ni ribu), med je zdrav (ni to ne jedete, žao vam pčela). Sa druge strane, prerađeni šećer je možda najnezdravija namirnica, rafinisano ulje je nezdravo, belo brašno je nezdravo itd...a vi vegandžeri to žderete. Imate pravo na svoje mišljenje, samo ste ekstremno naporni.
  • Veganka

    10.08.2016 09:05
    https://youtu.be/C89ACdYmWac
    Još jedan dokaz da su meso, mleko i jaja nezdrava hrana koja izaziva mnoga neizlečiva oboljenja.
    Nažalost, većina ljudi ne koristi mozak kada odlučuje čime se hrani, pa kupuje ono čime ih bombarduju sa reklama, i šta savetuju korumpirani nutricionisti i lekari koje plaćaju farmeri, klaničari i prerađivači. U pitanju je ogroman biznis koji nema skrupula ni prema životinjama ni prema ljudima. Prvo vam upropaste zdravlje nezdravom hranom, pa vas prepuste kolegama iz faraceutske mafije da vam isisaju zadnji dinar na lekove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.