Zabrana reklamiranja zamena za majčino mleko se ne poštuje

Regulativa u oblasti zabrane reklamiranja zamena za majčino mleko se ne poštuje i zato je potrebna zajednička akcija, zaključak je današnjeg okruglog stola Zaštitimo dojenje, koji je organizovao UNICEF.

Kako je rečeno, majčino mleko je najbolja, najbezbednija i najjeftinija hrana za bebe. Ipak, podaci govore da u Srbiji čak 60 odsto dece u porodilištima ne dobija majčino mleko kao prvi obrok, a samo 13 odsto dece mlađe od šest meseci je isključivo dojeno.

"Kada štitimo dojenje, štitimo decu u najranjivijem periodu njihovog života. Sadržaj majčinog mleka se stalno prilagođava detetovim potrebama, što znači da svaka majka proizvodi mleko koje odgovara nutritivnim i razvojnim potrebama svog deteta. Zato moramo da obezbedimo kontinuiranu podršku majkama da doje", istakla je zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji Severine Leonardi.

Načelnica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Srbije dr Jelena Gudelj Rakić rekla je da dojenje omogućava majci lakši oporavak od porođaja, bebi najbolje mogućnosti za rast i razvoj i jačanje odbrambenog sistema kao i razmenu snažnih pozitivnih emocija i stimulaciju svih čula. "Nadamo se da ćemo zajedničkim akcijama uticati da se poveća broj majki koje isključivo doje svoju decu", navela je ona.

Reklamiranje zamena za majčino mleko je strogo regulisano međunarodnim i nacionalnim propisima, a Srbija je potpisnik Međunarodnog kodeksa reklamiranja zamena za majčino mleko, rečeno je na konferenciji. Svetska zdravstvena organizacija je još 1981. godine usvojila Međunarodni kodeks o reklamiranju zamena za majčino mleko kako bi zaštitili dojenje.

Sanitarni inspektori Ministarstva zdravlja će u okviru redovnih poseta zdravstvenim ustanovama proveravati poštovanje primene propisa u vezi sa reklamiranjem formula za odojčad, rekao je Goran Stojković iz sanitarne inspekcije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.