Zabrinjavajući novi trend - odlazak "pod nož" zbog selfija

Javnost je već gotovo navikla na crne vesti o osobama koje su poginule pokušavajući da naprave najbolji mogući selfi, a svetom se sada širi novi zabrinjavajući trend.

Sve je veći broj onih koji su, nezadovoljni svojim selfijima, spremni da idu pod nož, a najčešće pritom "strada" podbradak.

Fenomen koji su stručnjaci već nazvali "digitalnom dismorfijom" podrazumeva rastuće nezadovoljstvo pojedinca sopstvenim izgledom, nakon opsesivnog fotografisanja samih sebe. Budući da selfiji zbog udaljenosti objektiva od tela ili glave obično više ili manje iskrivljuju realnu sliku, samo u Velikoj Britaniji broj onih koji su poželeli da "poprave" podbradak i crte lica porastao je za 16 odsto u poslednjih godinu dana, a očekuje se da će i dalje rasti.

"Instagram, Tviter i Jutjub su platforme koje su imale ogroman uticaj na promociju selfija. Pritisak na korisnike raste, mnogi se podsvesno boje kritika u vezi sa objavom fotografija", rekla je dr Prima Vig, dok dr Džon Grosman, plastični hirurg iz Denvera, tvrdi da ovih dana odjednom svi misle da imaju "dvostruki podbradak" i očajnički žele da ga odstrane.

Osim klasičnog hirurškog zahvata, pacijenti se zbog selfija sve češće odlučuju i za druge tretmane koje bi trebalo da im obezbede izražajnije crte lica, a Grosman kaže da nedeljno uradi na desetine takvih zahvata.  

  • DonJuan

    24.10.2016 10:29
    Zivimo u eri selfi (de)generacije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.