Hrana koja uzrokuje hrkanje

Preteran unos soli dovodi do povećanja nivoa tečnosti u organizmu, zbog čega, kada ležimo ili spavamo dolazi do sužavanja disajnih puteva i otežanog disanja, pa samim tim i do hrkanja.

Ako se noću često budite zbog hrkanja, manje solite hranu, savetuju naučnici klinike Porto Alegre u Brazilu. Prema njihovom mišljenju preteran unos soli dovodi do povećanja nivoa tečnosti u organizmu, zbog čega, kada ležimo ili spavamo dolazi do sužavanja disajnih puteva i otežanog disanja, pa samim tim i do hrkanja. 

Do ovog zaključka su došli u istraživanju u kojem je jedna grupa ispitanika svakodnevno pila diuretičke lekove i poštovala režim ishrane sa smanjenim unosom soli, dok druga nije. Medikamenti za izbacivanje tečnosti i propisani režim ishrane su uvedeni da bi se smanjio nivo soli u organizmu i izbacio višak vode.

Tom prilikom su ustanovili da se izuzetno opasna apnea u kojoj prestaje disanje javlja zbog dnevnog umora, hipertenzije, srčanih problema, ali i dužine vrata. Što je vrat duži rizik za nastanak ovog neprijatnog stanja je veći, ističu brazilski stručnjaci, uz napomenu da treba obratiti pažnju i na gojaznost, alkoholizam, pušenje. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.