Čuvajte se trovanja vodom

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju na posledice unosa previše vode nakon što je jedna žena u Velikoj Britaniji hospitalizovana zbog trovanja vodom.
Pedesetdevetogodišnja Britanka došla je u bolnicu sa simptomima infekcije urinarnog trakta, zbog čega je povećala unos vode nadajući se kako će voda izbaciti infekciju iz organizma.
 
Međutim, ona je vrlo brzo osetila slabost, a u bolnicu je primljena sa niskim nivoom soli u organizmu, usled čega je mogla da umre.
 
Lekari sada preispituju dozvoljenu količinu vode i preispituju koliko vode dnevno je čoveku dovoljno.
 
"Pacijentima savetujemo da unose dosta tečnosti i održavaju organizam hidriranim kada su bolesni, ali šta zapravo želimo da postignemo time? Postoje li loše strane ovog, naizgled bezazlenog saveta", pitaju se doktorke Lora Kristin Li i Merien Noronha nakon što Britanka koja je primljena u bolnicu još nije počela da daje znakove oporavka.
 
Žena je nekoliko puta povraćala, osećala se loše i imala je poteškoće sa govorom. Tokom dana je unosila i po nekoliko litara vode prema preporuci lekara.
 
Trovanje vodom poznato je i dokumentovano stanje i simptom je nekih drugih stanja kao što su naporne fizičke aktivnosti, kao i uzimanje droga koje izazivaju žeđ. Stanje može biti smrtonosno sa simptomima kao što su povraćanje, glavobolje, konfuzija, naticanje, koma...
 
Zapravo ne postoji tačna količina vode koju osoba može uneti tokom dana. Lekari savetuju povećan unos tečnosti u slučajevima dehidracije ili ako je urin tamne boje.
  • Super Hik

    06.12.2016 11:02
    Ako baš mora voda..
    Neka bude u špriceru!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.