Carski rez utiče na ljudsku evoluciju

Redovna upotreba carskog reza ima uticaj na ljudsku evoluciju, tvrde naučnici.
Zbog uske karlice sve više majku dete na svet donosi carskim rezom.
 
Istraživanje je pokazalo da se broj slučajeva u kojima se bebe ne mogu spustiti u porođajni kanal povećao. Evolutivno gledano, ovi geni ne bi prešli s majke na dete jer bi oboje preminuli na porođaju.
 
Istraživači iz Australije su rekli da će se trend verovatno nastaviti, a da će porođaj prirodnim putem zastareti. 
 
"Bez moderne medicinske intervencije takvi problemi su često smrtonosni i ovo je sa evolucijske perspektive, selekcija. Žene sa uskom karlicom ne bi preživele porođaj pre 100 godina. Sada prežive i prenose svoje gene uske karlice na ćerke", rekao je dr Filip Miterecker.
 
Istraživači su rekli da je broj slučajeva porođaja na carski rez zbog zaglavljivanja bebe u kanalu uznosio tri odsto, a za 60 godina se povećao na 3,6 odsto na 1.000 porođaja.
 
"Pitanje je šta će se dogoditi u budućnosti? Mislim da će ovaj evolucioni trend biti nastavljen ali polako. Postoje ograničenja, pa se nadam da većina dece neće biti rođena carskim rezom", rekao je dr Miterecker.
  • @rada

    09.12.2016 02:14
    Medicina napreduje, ali ti izgleda nazadujes sa tom pricom. Nauka je pomogla zenama da se smanji smrtnost i to je sve sto ja vidim u ovom tekstu. Ono sto ti vidis u tekstu je prica o viktimizaciji a to nece u nedogled ici tako, jer sve manje ljudi veruje u to. Opusti se,niko te nije dirao.
  • rada

    08.12.2016 15:50
    Ukinite im telefone,televiziju,net...posaljite ih na neko mesto da pasu travu.Ukinite im i diplome.Prema zenama se ponasaju kao da su na farmi stoke.Sramotne izjave "naucnika"!!! Da li medicina napreduje?
  • -d

    08.12.2016 11:42
    Naravno da je evolucija covecanstva izmenjena napretkom tehnologije a samim tim i medicine. ali da li bi taj gospodin tako govorio da je on rodjen carskim rezom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.