Ovo voće i povrće nemojte držati u istoj činiji

Loše odlaganje voća i povrća je najpogubnije jer znači bacanje novca.
Ako se namirnice ne čuvaju na adekvatan način, one vrlo brzo propadaju i trule.
 
Dobro znamo da se jabuke moraju držati odvojeno od drugog voća jer su osetljive, ali i da jedna trula jabuka može da "zarazi" celu činiju ili kesu. 
 
Zanimljivo je da jabuka u sazrevanju može da uništi "brdo" lubenica ako su skladištene na istom mestu. Međutim, jabuka nije jedina koja nanosi štetu drugom voću. 
 
U tu "opasnu" grupu još spadaju kruške, kajsije, breskve, šljive, banane, kivi i mango. Sve navedeno voće ispušta visoku koncentraciju etilena i time utiče na boju i sočnost, a time na kraju i na kvalitet voća u njihovoj blizini. 
 
Što se povrća tiče, na etilen su osetljivi krompir, grašak, zelena salata, šargarepa, špargla i brokoli, piše N1 Zagreb.
 
Krompir je posebno osetljiv, pa njega treba čuvati da hladnom i tamnom mestu, daleko od svog voća i "štetnog" povrća, a kako bi se sprečilo njegovo klijanje. 
 
Kada je u pitanju propadanje, najotporniji plodovi su višnje i borovnice.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.