Ova biljka poboljšava varenje

Samoniklu biljku narod zove i "pasje grožđe". Pomaže kod nadimanja i hroničnog zatvora, podstiče protok žuči i sprečava stvaranje kamena. U pitanju je krušina.
U vlažnim šumama i na rečnim adama gde rastu topole, vrbe, jove i jasenovi, u vidu drvolikog šiblja raste i do šest metara visoka lekovita krušina. Ona pomaže boljem radu organa za varenje. Rasprostranjena je u čitavoj Evropi i severozapadnoj Aziji, Sibiru, severnoj Africi, Kini i Meksiku. Kod nas je u priličnoj meri proređena, pa se teško nalazi.
 
U lekovite svrhe koristi se samo tamnosiva kora, prepoznatljiva po belim poprečnim linijama. Guli se krajem zime i početkom proleća, dok drvo još ne olista. Prvo se seče na tanke dugačke trake, a potom suši u hladu na promaji. Sveža kora ne sme da se koristi jer dovodi do povraćanja i dijareja praćenih grčevima. Od delotvornih sastojaka, sadrži tanin, slobodne emodine, izoemodine, hrizofansku kiselinu, derivate antrakinona, gorke materije, šećer, masti.
 
Kora pomaže kod nadimanja, pritiska i bola u crevima, hronične opstipacije. Pospešuje rad jetre, protok žuči i sprečava stvaranje žučnih kamenčića. Deluje i kod slabog pamćenja, pritiska u glavi, bolova u očima zbog oslabljenog vida.
 
Od krušine se spravljaju čajevi i za bolove u predelu srca nastalih zbog nagomilavanja vazduha u želucu ili crevima, kod grčeva u žučnoj kesi, hroničnog zatvora, hemoroida, ali i kod izostanka menstruacije. Čajevi ne treba da se koriste duže od jedne do dve nedelje.
 
Čaj od krušine je najdelotvorniji u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama, ali ne treba da ga piju trudnice i dojilje, kao ni deca mlađa od 12. godina. Ne sme da se upotrebljava ni kod stomačnih bolova nepoznatog porekla, zapalenja slepog creva i trbušne maramice, zavezanih creva, odnosno ileusa, kao ni kod čira na želucu i za vreme menstruacije. 
 
Plodove takođe ne bi trebalo jesti jer dovode do povraćanja, a u većim količinama izazivaju teže trovanje. Sazrevaju u avgustu i septembru, kada se koriste za bojenje tkanina u zeleno.
 
Protiv hemoroida
 
Pomešajte 35 g osušene kore krušine sa 10 g kima, 10 g kamilice i 10 g kore pomorandže. Koru krušine i pomorandže usitnite prvo, pa zatim dodajte kim i kamilicu. U 5 dl ključale vode sipajte 3 supene kašike ove mešavine, poklopite i kuvajte 3 minuta na niskoj temperaturi. Zatim ohladite, procedite, čaj zasladite medom i pijte 3 do 4 puta u toku dana.
 
Čišćenje creva
 
Po 30 g kore krušine i listova pitome nane, pomešajte sa 20 g kima i 10 g lista sene. Prelijte šoljom ključale vode 1, 2 kašičice ove čajne mešavine, ostavite da odstoji 10 minuta, zatim procedite i pijte uveče pred spavanje, jer laksativno dejstvo nastupa nakon 8 do 12 časova.
 
Za bolji rad jetre
 
Pomešajte kašiku suve kore krušine sa dve kašike hrastove kore. Sipajte u litar kipeće vode i kuvajte 10 minuta. Sklonite sa ringle, ostavite da se prohladi, pa procedite. Čaj podelite na tri dela i pijte pola sata pre jela.
  • Miroslav

    03.01.2017 01:18
    @ †
    I kucaju se glavicom luka jel? ...pa ćeš sad i vaskršnje kucanje jajima da mi opovrgneš!? Hilandar... zapovedi... Šta bre pričaš...
    Sveštenički način života propagira kao sektaški...

  • 02.01.2017 21:52
    @Boki

    На Хиландару се једе одувек искључиво веганска храна, и то због директне Божије заповеди из Прве књиге Мојсијеве, 1:29

    "И још рече Бог: Ево, дао сам вам све биље што носи семе по свој земљи, и сва дрвета родна која носе семе; то ће вам бити за храну."

    Биље, искључиво. Ни месо, ни млеко, ни јаја. Само биљна храна.

    Дакле, сви ви који мислите да сте верници јер се храните како вам говоре искварени свештеници по Србији, знајте да сте веома грешни, и да вам као и њима следи пакао. Притом још нападате и исмевате вегане који вам указују на зло и нездравост хране коју дајете чак и својој деци.

    Нису вегани секташи, секташи су они који носе златне крстове, наплаћују верске обреде, возе скупа кола и једу небогоугодну храну, а ви их слепо следите у сопствену пропаст.
  • drmr

    02.01.2017 20:58
    Strasno
    Da mleko nije prirodno iz majcinih grudi bi tekla zelena salata i spanac umesto mleka. Mislim da ste sa ovim komentarom malo preterali gosp. veganka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.