Namirnice za čvrst i miran san

Istraživanje Univerziteta u Pensilvaniji pokazalo je da ljudi čija je ishrana sadržala nizak procenat hranjivih materija poput alfa karotena, selena, laurinske kiseline i kalcijuma, imaju više poteškoća sa snom.
Istraživači su takođe povezali nedostatak kalorija, ugljenih hidrata, vitamina C, kalijuma i obične vode s problemima sa spavanjem. 
 
Evo koje je namirnice najbolje jesti za dobar san.
 
Šargarepa
 
Alfa karoten koji se nalazi u šargarepi najviše utiče na dobar kvalitet sna. Bolje ćete spavati bilo da jedete svežu, kuvanu, konzerviranu šargarepu ili pijete sok od nje, piše Huffington Post.
 
Sok od višnje
 
Jedna studija koju su sproveli istraživači magazina “Journal” pokazala je da sok od višnje doprinosi dugotrajnijem i "čvršćem" snu. Zato bi svaki dan pola sata nakon buđenja i pola sata pre spavanja trebalo popiti čašu soka od višnje.
 
Orasi
 
Orasi su dobar izvor melatonina, hormona našeg "unutrašnjeg sata" koji reguliše spavanje. Istraživači sa Univerziteta u Teksasu otkrili su da miševi hranjeni orasima spavaju dosta duže i bolje, pa se pretpostavlja da konzumiranje ove namirnice ima isto dejstvo i na ljude.
 
Grčki jogurt
 
Grčki jogurt je dobar izvor proteina, kalcijuma i vitamina B12, koji su neophodni za miran san. Takođe može da bude dobar izvor vitamina D, kalijuma i drugih hranljivih materija. Jogurt čini da vam dan bude dobar ili da vam vreme pre spavanja bude prijatno. Možete da ga kombinujete s drugim namirnicama poput oraha, semenja, voća i kakaoa.
 
Seme tikve
 
Semenke tikve bogate su vitaminom E, manganom, magnezijumom, proteinima i gvožđem. Za najbolje dejstvo trebalo bi ih jesti pržene.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Naučnici: Menopauza nije bolest

Menopauza nije bolest uprkos brojnim diskursima u zapadnim zemljama koji navode žene da misle drugačije, rekla je grupa stručnjaka u članku u časopisu "The Lancet".