Uzrok visokog krvnog pritiska možda leži u crevima

Američki naučnici otkrili su da mikroorganizmi koji žive u crevima pacova igraju ulogu u razvoju povišenog krvnog pritiska kod tih životinja.
Naučnici sa Bejlor koledža medicine proučavali su dve grupe životinja od kojih je jedna imala normalan krvni pritisak, a druga povišeni.
 
Životinjama je uklonjen deo biološkog sadržaja creva i potom su dobijale antibiotik deset dana kako bi se smanjila normalna cevna flora. Nakon toga usadili su crevni sadržaj s 'hipertenzijskim' mikrobima pacovima s normalnim pritiskom, a normalne mikroorganizme onima s povišenim.
 
Naučnici su utvrdili da se kod grupe koja je tretirana 'hipertenzijskim' mikroorganizmima razvio povišeni krvni pritisak, dok se kod hipertenzijske grupe tretirane normalnim mikroorganizmima postiglo tek delimično smanjenje krvnog pritiska.
 
To pokazuje da je potrebno nastaviti sa istraživanjem uticaja crevnih mikroorganizama na razvoj povišenog krvnog pritiska kod ljudi, kao i da bi hrana s probioticima mogla da ima umereno pozitivni učinak na krvni pritisak, zaključuju naučnici.
 
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Physiological genomics".
 
  • Veganka

    08.02.2017 18:27
    http://youtu.be/t0FRfwF9G5A
    Pa naravno, meso danima trune u crevima i stvaraju se toksicne, kancerogene materije, jer covek nije mesojed, kao sto to nisu ni organgutani, simpanze, gorile i ostali ljudma identicni primati.
    http://youtu.be/t0FRfwF9G5A

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.