Pirinač nikad nemojte da držite na sobnoj temperaturi

Bendžamin Čapman, specijalista za bezbednost hrane sa Univerziteta u Severnoj Karolini, objašnjava da kuvanje pirinča ne uništava obavezno sve patogene koji se u njemu nalaze.
Problem sa pirinčem, ističe Čapman, jeste taj što se jedan patogen Bacillus cereus često nalazi u pirinču i to u obliku spora, koje mogu da prežive kuvanje.
 
Ukoliko se taj pirinač čuva na sobnoj temperaturi, spore mogu da počnu da klijaju i da se šire. Kuvani pirinač je veoma pogodna sredina za njihov razvoj, jer nudi obilje vlage i hranjivih sastojaka.
 
Dok se razvijaju, spore stvaraju nekoliko toksina, uključujući jedan koji može da izdrži temperaturu ljudskoj tela.
 
Uprkos tome što tačan broj trovanja ovim bacilom širom sveta nije poznat, dobar pokazatelj njegove rasprostranjenosti jeste jedna američka studija u kojoj su istraživači utvrdili da je taj bacil 2011. godine bio odgovoran za 63.623 slučaja trovanja u SAD.
 
Srećom, stavljanjem preostalog pirinča u frižider, trebalo bi da ostane bezbedan za jelo.
 
Preporuka iz članka magazina Epidemiology and Infection jeste da bi kuvani pirinač trebalo "brzo ohladiti i staviti u frižider nakon kuvanja i konzumiranja".
 
Najopasnija temperaturna zona za pirinač je sobna – od 15 do 50 stepeni Celzijusa.
 
Donald Šafner sa Univerziteta "Rutgers" navodi da je oprez najvažniji kada je kuvanje pirinča u pitanju.
 
"Neki restorani praktikuju da skuvaju veliku količinu pirinča odjednom i onda vade porcije po potrebi. Pošto pomenuti bacil stvara 'toksin stabilan na temperaturi', to nije najbolja praksa. Ona je dovodila do izbijanja epidemija", istakao je Šafner.
 
"Toksini stabilni na temperaturi" znači da mogu da prežive kuvanje, odnosno temperature do 100 stepeni Celzijusa, prenosi RTS.
 
Pirinač za suši, prema rečima Šafnera, nije problematičan jer mu se dodaje sirće koje smanjuje PH vrednost, te može da se održi i na sobnoj temperaturi.
 
Ukratko, posle spremanja i jela, preostali pirinač ili stavite u frižider ili ga bacite. U svakom slučaju, nemojte ga ostavljati na sobnoj temperaturi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.