Hodanjem se sagori više kalorija nego što se dosad mislilo

Nova studija sprovedena na Južnjačkom metodističkom univerzitetu, pokazala je da se hodanje dosad potcenjivalo kao sagorevač kalorija.

Novoutvrđena formula za izračunavanje potrošnje objavljena je u časopisu "Journal of Applied Physiology".

Kako bi dobili formulu za predviđanje potrošnje kalorija tokom hodanja po ravnoj čvrstoj podljhozi, istraživači su upotrebili postojeću literaturu i 10 naučnih radova objavljenih između 1960. i 2010.

Oni su utvrdili da su dosadašnji standardi u 97 odsto slučajeva potcenjivali kalorijsku potrošnju, jer nisu u obzir uzimali visinu i težinu čoveka.

"Što ste viši, to vam je potrebno manje energije po kilogramu telesne mase da pređete kilometar. U prevodu, sporije sagorevate kalorije dok hodate, za razliku od nekoga ko šeta istom brzinom, ali je niži", objašnjava Piter Vejand, jedan od autora studije.

Pošto su utvrdili koje komponente su potrebne za tačno predviđanje, istraživači su napravili novu formulu:

Broj kcal koje sagorevate tokom jednog minuta = (0,035* vaša težina u kilogramima) + ((kvadrat brzine u m/s2 /visina u metrima))*(0,029*težina u kilogramima)

Kako bi utvrdili brzinu hodanja, Vejand predlaže da koristite traku za trčanje, pedometar ili prosto štopericu dok prelazite poznatu razdaljinu.

"Sagorevanje kalorija je važno za zdravlje", kaže Vejand. "Ipak, merenje sagorevanja nije baš precizno, jer su standardi uspostavljeni u vreme kada istraživači nisu imali dovoljno uslova za proučavanje", kaže on.

  • Ja

    09.04.2017 22:24
    Ma nema velike mudrosti: ima za mobilni brdo besplatnih aplikacija koje mere brzinu hoda, trčanja, vožnje bajsom....sve izračunaju same...

    Samo razlikujte šetnju od brzog hodanja. Sve preko 5 km/h može da se smatra brzim hodanjem. Iako ni šetnja nije za podcenjivanje. Sve je bolje od sedenja :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.