Jod određuje IQ bebe

Jedan od glavnih preduslova za rođenje zdrave bebe je pravilna ishrana majke tokom trudnoće.
Jod određuje IQ bebe
Foto: Pixabay
Prema istraživanju naučnika sa Surrey univerziteta, najvažniji je pravilan unos joda. Upravo jod je najznačajniji za neurološki razvoj mozga fetusa.
 
Zadatak istraživanja sa Lancet instituta bio je pronalaženje dve primarne informacije koje se odnose na jod. Prvo, do koje mere nedostatak joda u toku trudnoće utiče na IQ deteta. Drugo, da li nedostatak joda predstavlja pretnju i za razvijene zemlje. 
 
U osmoj i devetoj godini života deci žena koje su učestvovale u istraživanju urađeni su IQ testovi kao i testovi koji pokazuju kakva je njihova sposobnost čitanja i razumevanja. Deca trudnica sa blagim ili umerenim nedostatkom joda u trudnoći imala su smanjen IQ i ozbiljne probleme sa čitanjem i razumevanjem tekstova. 
 
S obzirom da je studija rađena u Engleskoj naučnici su ostali zatečeni činjenicom da su čak i razvijene zemlje pogođene nedostatkom joda.
 
Jod se ne skladišti u našem organizmu, pa ga je neophodno redovno unositi u dovoljnim količinama. U trudnoći su te količine povećane. Najviše joda se nalazi u hrani morskog porekla, ali i u vodama bogatim prirodno rastvorenim jodom.

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.