Da li u pogrešno vreme pijete kafu?

Kod većine ljudi, jutro počinje uz šolju mirišljave kafe.
Da li u pogrešno vreme pijete kafu?
Foto: Pixabay
Nažalost, ovo piće bi trebalo da se konzumira samo u određeno vreme. Bar tako tvrde stručnjaci.
 
Australijska nutricionistkinja Lindi Koen nedavno je objasnila u koje vreme i koliko kafe bi trebalo piti tokom dana kako ovaj napitak ne bi imao negativan uticaj na radnu sposobnost čoveka, prenosi Politika.
 
Prema njenim rečima, rana jutarnja kafa nije baš najpogodnija za ljude koji bi želeli da budu raspoloženi tokom celog dana – što je veći nivo kortizola, to kafa ima manju pokretačku snagu. Koenova smatra da je idealno vreme za konzumiranje kafe u periodu od 10 do 12 sati, kada je nivo kortizola u opadanju.
 
Poslednji termin za kafu, kaže Linda Koen, jeste u vreme ručka, a još bolje u 14 sati, dok bi u drugoj polovini dana ovaj napitak bilo bolje zameniti biljnim čajem.
 
"Preporučujem da se kofein ne konzumira šest sati pre spavanja, kako biste sebi obezbedili udoban odmor", kaže Koen.
 
Savet australijske nutricionistkinje je i da se ne troši više od 400 miligrama kofeina na dan, što je ravno dvema čašama.
  • DonJuan

    25.06.2017 12:15
    Ne, samo zivim u pogresno vreme na pogresnom mestu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).

Naučnici: Menopauza nije bolest

Menopauza nije bolest uprkos brojnim diskursima u zapadnim zemljama koji navode žene da misle drugačije, rekla je grupa stručnjaka u članku u časopisu "The Lancet".