Nova vrsta banane bi mogla da spase stotine hiljada života

Australijski naučnici su uspeli da stvore banane koje su toliko bogate provitaminom-A, da je veoma verovatno da bi one ubuduće mogle da spasu živote stotinama hiljada dece koja umiru od nedostatka tog vitamina širom sveta.
Nova banana ima jestivi deo zlatnonarandžaste boje, a nastala je preuzimanjem gena iz posebne vrste banana koja potiče sa Papue Nove Gvineje i koja je veoma bogata provitaminom-A.  Preuzete gene naučnici su iskombinovali sa, na svetu najrasprostranjenijom sortom kevendiš banana. 
 
Provitamini su supstance sa veoma malo vitamina ili bez njih, ali koje mogu da se konvertuju u nosioce vitamina. Vitamin A ostvaruje vitalne funkcije kod rasta i razvoja dece, u imunom sistemu kao i kod vida. 
 
Nova revolucionarna vrsta banana razvijana je u poslednjih 10 godina na Tehnološkom univerzitetu u Kivnslendu, a istraživanje je finansirala fondacija Bila Gejtsa. 
 
"Tokom godina samo razvili banane koje imaju visoke nivoe porivtamina-A, od čega i potiče njihova zlatno-narandžasta boja. Ti rezultati daće ključan doprinos kavlitetnijoj ishrani među nekima od najsirmašnijih zajednica u Africi. Naša nuka radi. Ovi elitni geni su poslati u Ugandu u epruvetama da bi bili ubačeni u tamošnje sorte banana", rekao je vođa istraživanja Džejms Dejl za Newsweek.
  • Terješkova

    11.07.2017 20:56
    Čini mi se da Seljak reče: obrazujte se malo...grejp je nastao ukrštanjem limuna i narandže...josta-ribizle i ogrozda, tritikale-pšenice i raži...u čemu je problem da jedemo banane sa više vitamina!!
  • Banana

    11.07.2017 14:45
    Nakon farmiranja plantaze banana koje traje 5 godina - plantaza se seli a zemljiste ostaje potpuno neupotrebljivo dugi niz godina. Koliko god lepa banana unistava zemljiste - ne znam da li su to racunali??
  • Seljak

    11.07.2017 13:23
    sve GMO stručnjaci
    Ukrštanje nije isto što i genetska modifikacija.
    Obrazujte se malo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.