Izbegavajte da pijete previše mineralne vode
Pije se širom sveta i svoju primamljivost duguje mehurićima, kao i navodnoj pomoći koju pruža u varenju, osećaju težine u stomaku i zdravim mineralima kojima obiluje.
Međutim, nije problem u mineralima, već u ugljen-dioksidu koji je čini gaziranom, a sadrži malu količinu ugljene kiseline, objašnjava Adam Torn, ugledni britanski zubar.
"Većina ljudi nije svesna činjenice da je gazirana mineralna veoma kisela, ima pH 3. Mehurići u mineralnoj bez problema erodiraju gleđ zuba, a što se češće pije, opasnost je veća. Tokom vremena to uzrokuje lakše kvarenje, upale, gubitak bele boje i bol", ističe Torn.
Naročito su opasne mineralne gazirane vode s raznim ukusima, kod kojih ne postoji samo kiselina, već i šećeri.
"Niko ne kaže da povremeno ne možete popiti čašu, ALI svakodnevno konzumiranje je opasno za oralnu higijenu", ističe Torn za Independent.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar