Sedenje uništava zglobove

Nova studija sa Harvarda pokazala je da zbog sedelačkog načina života, sadašnje generacije sve više oboljevaju od artritisa.
Naučnici su pregledali više od 200 skeleta pacijenata umrlih u poslednjih 100 godina, da bi ustanovili kako se menjala stopa osteoartritisa zgloba kolena tokom godina. 
 
Izgleda da je bolest dvostruko češća kod onih koji su nedavno preminuli, što pokazuje progresiju bolesti u odnosu na početak veka. 
 
Ovo je prva studija koja ukazuje na uvećanje stope osteoartritisa kolena. Oni rođeni posle Drugog svetskog rata dva puta češće oboljevaju od osteoartritisa. Stručnjaci upozoravaju da je povećanje broja obolelih posledica neaktivnosti koja prati današnji stil života, i to više nego faktori kao što su gojaznost ili duži životni vek, jer je bolest česta kod mladih i mršavih ljudi. 
 
"Razumevanje nastanka osteoartritisa kolena važan je izazov jer je bolest skoro potpuno nemoguće lečiti, osim zamenom zgloba kolena", kaže vođa istraživačkog tima Daniel Liberman. 
 
Prevencija je, zbog toga, veoma važna. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.