Čak i mala količina alkohola može povećati rizik od raka

Čak i mala čaša vina na dan može povećati rizik od raka usne šupljine i grla, jednjaka i dojke kod žena, upozorava odbor britanske vlade oslanjajući se na preporuke Svetske zdravstvene organizacije i istraživanja, piše britanski list Gardijan.
Čak i mala količina alkohola može povećati rizik od raka
Foto: Pixabay
U članku koji je objavio list "Drug and Alcohol Review", autori navode da proizvođači alkohola istraživanjima koja sami finansiraju nastoje da poruče da je jedino konzumiranje alkohola u velikim količinama odgovorno za oboljenje od nekog oblika raka.
 
Međutim, opasnost da se oboli od nekog oblika karcinoma povezana je čak i s manjim količinama alkohola, navodi se u članku koji sugeriše da bi preporučen broj od 14 jedinica pića nedeljno mogao biti previsok. Čak i manje od 1,5 jedinica pića na dan, a to znači mala čaša vina, može povećati opasnost od razvoja raka usne šupljine, grla, jednjaka i raka kod žena, ocenjuje odbor britanske vlade.
 
Dobro je poznato dejstvo velikih količina alkohola na jetru i gušteraču, ali je manje proučeno dejstvo na rak dojke i debelog creva. Više od 100 epidemioloških studija pokazalo je povezanost između raka dojke i alkohola, a opasnost se povećava i s manje od jedne čaše vina na dan.
 
Naučnici sa univerziteta Harvard nisu utvrdili da blago uživanje alkohola znatnije utiče na razvoj raka kod muškaraca (osim ako oni ne puše), ali jesu za rak dojke kod žena. Edvard L. Đovanuči, profesor nutricionizma i epidemiologije u Školi za javno zdravlje na Harvardu, vodeći autor izveštaja, ocenjuje da je opasnost od razvoja raka skromna. Poznati su i neki pozitivni učinci povremenog uživanja alkohola, što otežava utvrđivanje stvarne opasnosti po zdravlje. Tako jedno piće na dan smanjuje opasnost od dijabetesa kod žena, kaže Đovanuči.
 
"Prema tome bi ukupan učinak po zdravlje žena mogao da biti pozitivan", ocenjuje on.
 
"Kad je reč o raku debelog creva, rizik za muškarce i žene nizak je sve dok ne piju više od dva pića na dan", dodaje.
 
Naučnici kažu da valja uzeti u obzir i genske razlike u metaboliziranju alkohola jer one mogu povećati rizik od raka. Etanol u alkoholnim pićima razlaže se u acetaldehid, koji je otrovan za stanice i oštećuje DNK i proteine. Neki ljudi imaju genske varijacije koje se manje uspešno rjšavaju acetladehida i zato bi kod njih rizik od raka jednjaka mogao biti veći.
 
Đovanuči zaključuje da on ne bi preporučio pijenje alkohola za poboljšanje zdravlja. "Ali ako pijete čašu ili dve na dan u sklopu vaše zdrave prehrane, a ne pušite, verujem da je opasnost od raka mala". "Osobama koje su u porodici imale slučajeve raka dojke i debelog creva, preporučio bih da ne piju uopšte ili da ne piju više od jedne čaše na dan", rekao je Đovanuči.
  • Pcelar vinopija

    07.10.2017 11:27
    Jedite vise meda sa pesticidima.
  • Vlada

    07.10.2017 07:05
    ---
    Ne razumem onda pesmu "Sex and drugs and alcohol is all my body need". Ko je u pravu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.