Sir, celer i maslac odlični za zdrave zube

Kad je reč o dentalnom zdravlju, uz zubni konac i pastu za zube, jako je važno voditi računa i o namirnicama koje regenerišu zube, smatra australijski stomatolog Stiven Lin.
Sir, celer i maslac odlični za zdrave zube
Foto: Pixabay
Avokado je dobar za kožu, proteini za izgradnju mišića, a za zdravlje zuba osim svakodnevne upotrebe konca za zube i njihova obaveznog pranja dvaput dnevno, treba voditi računa i o namirnicama koje unosimo u organizam, upozorio je Lin, otkrivši da su na spisku namirnica koje čuvaju dentalno zdravlje maslac, salama i sirevi.
 
Na svojoj internet stranici piše da brojni pacijenti koji redovno, dva ili više puta dnevno peru zube i koriste konac, češće završe na zubarskom stolu s karijesima od onih koji ne vode tako pažljivo brigu o higijeni zuba.
 
Tvrdi da to zavisi o namirnicama koje unosimo u organizam.
 
"Zubi su vitalni, živi organi i zahtevaju pravilnu ishranu kako bi se regenerisali i održali odgovarajuću količinu cakline i zubne kosti ili dentina. Bez pravilne prehrane oni će se boriti da ostanu celi i neoštećeni", kaže stomatolog.
 
Ako konzumirate puno vitamina i minerala zubi će se regenerisati prirodnim putem i biće čvrsti i zdravi. No, ako zdravi nutrijenti izostanu, bakterije i kiseline iz usne šupljine sprečiće taj prirodni proces i uticati na brže propadanje zuba.
 
"Ne uzrokuje karijese samo konzumacija šećera, već nedostatak nutrijenata koji jačaju zub. Loša ishrana, nažalost prevladava u modernoj zapadnjačkoj kulturi", kazao je on.
 
Da bi zubi bili zdravi, u organizam treba unositi puno vitamina topljivih u masnoći, a to su A, D, K2 i E vitamin.
 
Vitamin A naći ćete u junećoj jetri, ribi, mleku i jajima, vitamin D u masnim ribama, pečurkama, punomasnim mlečnim proizvodima. Vitamina K2 ima puno u mekanim sirevima, jajima, maslacu i salami, a vitamina E u spanaću, brokoliju i orasima.
 
Za zdrave zube preporučuje i konzumiranje čvrstih namirnica, jer utiču na mišiće vilice i podstiču žvakanje i lučenje pljuvačke, koja štiti zube i smanjuje kiselost u ustima. Primer takve hrane je celer. Ne samo da zahteva dodatno žvakanje, već je i namirnica koja masira desni i čisti prostor između zuba.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.