Obdukcije otkrile nešto čudno kod Japanaca

Japanci su jedni od najzdravijih nacija na svetu, a njihova zemlja je prva po broju stogodišnjaka u svetu, imaju ih rekordnih 67.482 u 2017, što je 47 godina zaredom da njihov broj neprekidno raste.
Obdukcije otkrile nešto čudno kod Japanaca
Foto: Pixabay

Uprkos tome, naučnici su utvrdili da svaki osmi čovek u Japanu ima hroničnu bolest bubrega, što je jedna od najvećih stopa obolelih od ove bolesti u svetu.

U istraživanju koje je sprovelo australijski Univerzitet Monaš, naučnici su analizirali ovu zanimljivu kontradikciju - zdravlja i bolesti kod Japanaca.

Na obdukciji su analizirali 27 bubrega Japanaca i otkrili kako oni imaju znatno manje nefrona u svojim organima. Nefroni su ćelije bubrega, mikroskopski filteri koji uklanjaju otpadne materije iz krvi, prebacujući ih u urin.

Što je manje nefrona, to bubrezi lošije čiste krv, a to rezultuje raznim bolestima bubrega, ali ima i širi uticaj na celo zdravlje, na primer uzrokujući povišen krvni pritisak, piše IFL Science.

Na obdukciji je zaključeno kako je u bubrezima Japanaca oko 640.000 nefrona, dok je na primer kod Evropljana prosečan broj nefrona oko 900.000.

Zašto se rađaju s takvim bubrezima?

Za to je moguće nekoliko objašnjenja. Prvenstveno, manji broj nefrona može biti povezan i s činjenicom da su sitniji. Osim toga, svi pojedinci čiji su bubrezi pregledani rođeni su 1940-ih i 1950-ih, što je bilo vreme velikog siromaštva i loših životnih uslova u Japanu. Zbog neuhranjenosti njihovih majki, moguće je da se još u materici formirao manji broj nefrona u njihovim bubrezima, objašnjava vođa studije, dr Go Kanzaki.

Istraživači se nadaju kako bi nizak broj nefrona mogao pomoći lekarima u predviđanju nastanka hipertenzije i bolesti bubrega, ali za to je potrebno osmisliti i analizu kojom će se oni moći brojati, a da prethodno ne moraju da seku čoveka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.