Žene su bolji hirurzi

Stopa smrtnosti pacijenata nakon operacija koje obave hirurškinje neznatno je manja nego kad ih operišu hirurzi, pokazalo je nedavno kanadsko istraživanje.
Žene su bolji hirurzi
Foto: Pixabay

Analiza je sprovedena na 104.630 pacijenata koji su podvrgnuti raznim operativnim zahvatima kod ukupno 3.314 različita hirurga, među kojima je bilo 2.540 hirurga i 774 hirurškinje.

Iako je uvreženo mišljenje da su muški lekari spretniji i stručniji, kanadska studija je pokazala da su žene veštije, da uputstva slede preciznije i da im je veština komunikacije s ostatkom tima bolja, kaže koautor studije dr Raž Satkunasivam, hirurg bolnice Hjuston Metodist.

"Hirugija je profesija u kojoj dominiraju muškarci, a lekarke u toj struci moraju biti 'bolje od najboljih' da bi uspele", rekao je.

Prema istraživanju kod pacijenata koje operišu hirurškinje u roku od 30 dana nakon operativnog zahvata dogodi se prosečno 12 odsto manje komplikacija i smrti. Na svakih 230 operativnih zahvata dogodila se jedna smrt više kada su ih obavljali hirurzi.

Rezultati su pokazali da hirurškinje posvećuju više pažnje pacijentima i da su manje sklone riziku, pa će u slučaju nedoumice najpre upitati za savet ostale članove tima.

Autori studije kažu da su rezultati istraživanja relativni i da se ne može govoriti o pravilu, što znači da ne treba strahovati od ishoda operacije u zavisnosti od pola lekara koji će vas operisati.

"S obzirom na isključenost žena iz procesa operativnih zahvata kroz istoriju i nevidljivi 'stakleni zid' kada su u pitanju rukovodeće pozicije, akademsko napredovanje i pravičnost u pogledu plata hirurga i hirurškinja, ova studija je vrlo značajna. Pokazuje da bi trebalo da postoji jednakost među polovima kada je reč o navedenim profesionalnim standardima", smatra dr Heder Lodž, naučnica na Univerzitetu Tomas Džeferson u Filadelfiji.

  • japaja

    24.10.2017 20:18
    ko je sprovodio istraživanje
    Da neće da bude da su birale lakše operacije. Lepa statistika. Babe i žabe na gomili. Pa babe ispadnu boje.
    Ha,ha,ha,ha
  • NS

    22.10.2017 21:32
    I ne samo u oblasti hirurgije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.