Ekspert SZO: MMR vakcinu s autizmom povezuju prevaranti

Roditelji izlažu decu velikom riziku ukoliko ih ne vakcinišu, rekao je ekspert za program imunizacije Svetske zdravstvene organizacije Rob Batler, navodeći da prevaranti povezuju MMR vakcinu s autizmom.
Ekspert SZO: MMR vakcinu s autizmom povezuju prevaranti
Foto: Pixabay
Batler je na regionalnom sastanku o imunizacijama, koji se održava u Budvi, kazao da bi roditelji pre donošenja odluke trebalo da dobiju pouzdanu informaciju, zasnovanu na pouzdanom izvoru.
 
"Roditelji moraju sami da donesu odluku, ali moraju i da shvate da decu izlažu velikom riziku ukoliko ih ne vakcinišu. Dakle, odgovornost je na njima, ali i na zdravstvenim radnicima, jer oni treba da motivišu roditelje i da pruže relevantne i na dokazima zasnovane informacije", rekao je Batler i dodao da će bolest svakako naći put do populacije koja nije zaštićena vakcinom. 
 
On je naveo da su na Kosovu bila dva smrtna slučaja zbog malih boginja, a slučajevi oboljevanja zabeleženi su i u pojedinim delovima Srbije.
 
Osvrćući se na tvrdnje antivakcinalnog lobija o povezanosti MMR vakcine i autizma, Batler je rekao da je svako ko insinuira da postoji takva veza prevarant i precizirao da je sve počelo od diskreditovane studije jednog tvrdoglavog naučnika iz njegove zemlje koji se nije bavio praksom 15 godina. Batler je istakao da su SZO i partneri u međuvremenu uradili hiljade studija u Evropi, Americi, Velikoj Britaniji, na Novom Zelandu, u Australiji i Africi koje su pokazale da ne postoji uzročno posledična veza između MMR vakcine i autizma.
 
"Nažalost, antivakcinalni lobi ne snosi odgovornost za sve slučajeve boginja koje su se desile zbog njihovih kampanja i koje su prouzorkovale epidemije i smrtne slučajeve", kazao je Batler.
  • Laik

    25.10.2017 09:18
    Činjenice o MMR-u
    1)Proletos u Rumuniji epidemija malih boginja i 35 mrtvih osoba,jesen Kosovo za sada 2je mrtvih,sve neimunizovane osobe,zima tek dolazi i sve to u 21-m veku...
    2)Čovek koji je potegao vezu između MMRa i autizma izbačen iz lekarske komore Engleske,zajedno sa medijem koji je prvi potegao priču sudskim epilogom proglaseni krivi jer je dokazano da nema veze sa pojavom autizma vakcinacijom i da vakcine ne sadrže živu kao konzervans.
    3)90ih godina u Danskoj sprovedena analiza izmedju vakcinisane i nevakcinisane dece,pojava autizma priblizno jednaka na oba uzorka.Problem autizma i MMRa je sto se isti manifestuje u uzrastu od 2-3god starosti kada se ova vakcina i prima.
    4)U zemlji poput USA dozvoljeno je da ne vakcinišete svoje dete ali mu morate omogućiti odlazak u zabavište ili školu gde idu deca koja nisu imunizovana.Ako vi imate slobodu da ne imunizujete dete,i drugi roditelji imaju pravo da njihovo imunizovano dete ne snosi rizik obolevanja putem vase odluke.
    5)Imunizacija ne podrazumeva 100% mogucnost obolevanja kod malih boginja,ali garantuje daleko lakšu boleničku sliku pacijenta i isključuje mortalitet ili komplikovanije posledice nakon preležane bolesti.
    6)Opšti trend lobiranja neimunizacije može da ima daleko gore posledice,virusi velikog mortaliteta sve velike sile imaju izolovane i sutra mogu da se upotrebe kao biološko oružje.Zamislite sukob i na šta liči država kojoj je 80% građana neimunizovano...
  • jova limanac

    25.10.2017 08:47
    Za ove sa "doktoratima" YouTube-a: vakcine ne prave farmaceuti, vakcine prave mikrobiolozi i imunolozi, pa samim tim što vakcine povezujete sa raznim "farmakomafijama" vidi se koliko su vam nadrilekari i kvazistručnjaci isprali mozak njihovim prljavim kampanjama
  • J. V. Staljin

    25.10.2017 08:38
    Nisam se javio da ponovo prezvakavam pricu o tome da su vakcine sjajna roba: kupuju ih po pravilu drzave, znaci ugradnja sledi, a obavezne su, znaci traze se. Proizvode ih velike korporacije koje imaju (nadamo se) kontrolu kvaliteta, jer to niko drugi stvarno ne kontrolise.
    Nisam se javio ni da prokomentarisem cinjenicu da je SZO postala rob i batler, tj. sluga farmaceutskih kompanija, a ne orudje za dobrobit naroda sveta. Promasaja SZO je mnogo trebalo bi mi par komentara da ih nabrojim.
    Javio sam se jer je g. Rob, koji se zove jos i batler pomenuo odgovornost. Ne svoju, dabome, ne odgovornost farmaceutskih kuca, nego odgovornost "antivakcinalnog lobija". Javio sam se, jer je sramota da neko ko bi trebalo da javno, imenom i prezimenom, stane iza onog sto prica, okrivljuje druge. Nadjite jednog, samo jednog doktora, ili birokratu iz bilo kog ministarstva zdravlja koji ce potpisati da su vakcine ok i da ce on/ona licno ici u zatvor ako se neko dete razboli zbog vakcine.
    Kad se to desi, procenat vakcinacije ce znacajno skociti, a do tada ce se izbacivati ovakve parole, kao u vreme druga Staljina: ko drukcije kaze, klevece i laze!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.