Zašto je važno doručkovati rano ujutru

Iako se mnogi toga ne pridržavaju, poznato je da je doručak najvažniji obrok u danu.
Zašto je važno doručkovati rano ujutru
Foto: Pixabay
Doručak nas najbolje razbudi, pogotovo ako sadrži pravu meru hranljivih materija, ali mnogi tvrde da ujutro ne mogu ništa da pojedu. Potrebno je da se osoba navikne na obilan doručak ili pak da jede čim ustane.
 
Osim što je zdrava i ugodna, ova navika može da pomogne i u suzbijanju jedne nezgodne nuspojave.
 
Naime, ljudi koji ne doručkuju često u ustima zadržavaju previše bakterija pa im jako smrdi iz usta, a kad bi jeli, hrana bi pokupila bakterije i tako isprala usta, prenosi Index.
 
Doktor Mervin Druijan iz Londonskog centra za estetsku stomatologiju napominje da je zanemarivanje doručka nezdrava i "prljava" navika jer su usta zbog toga dugo suva i lepljiva od viška bakterija, što je savršeno mesto za njihovo razmnožavanje, a nema ni dotoka sveže pljuvačke koja će ih lakše isprati.
 
Međutim, efekat neće biti isti ukoliko se za doručak izaberu žitarice sa dosta šećera, jer su šećeri takođe idealni za razmnožavanje bakterija.
 
Dan bi idealno bilo započeti vodom ili voćkom, a potom i s malo semenki, da bi nakon toga usledila uobičajena hrana za doručak. Tako bi se mogle rešiti dve muve jednim udarcem - loš zadah i loš režim ishrane. 
  • Pomorac

    30.10.2017 11:11
    Ono, kao, ne bi bilo loše možda i oprati zube ujutru...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).