Naučnici veruju da postoji još 1,6 miliona neotkrivenih virusa

Naučnici veruju da kod ptica i sisara postoji više od 1,6 miliona virusa koji još nisu otkriveni.
Naučnici veruju da postoji još 1,6 miliona neotkrivenih virusa
Foto: Pixabay
Oko jedne polovine njih može da zarazi ljude. Predvođeni timom sa Kalifonijskog univerziteta Dejvis, naučnici širom sveta odlučili su da identifikuju nove viruse pre nego se to dogodi.
 
Projekat koji nosi naziv "Global Virome Project", čiji su ciljevi nedavno objavljeni u časopisu "Science Magazine", predstavlja inicijativu koja bi trebalo da otkrije nepoznate viruse koji vrebaju na Zemlji. 
 
Otkrivanjem virusa koji se nalaze u životinjama a koji potencijalno mogu da pređu i na ljude, naučnici predviđaju da bi mogli da zaustave taj proces. Poznajući neprijatelja s druge strane, čovečanstvo bi moglo da bude daleko spremnije za rešavanje epidemije smrtonosnih virusa, tako da bi projekat mogao da postane ključ za rešavanje sledeće pandemije. 
 
Broj virusa za koje se sada zna manji je od 0,1 odsto ukupnog broja potencijalnih virusa. Izvršna direktorka na Univerzitetu Dejvis Jona Mezet kaže da je vreme da počnemo da se ponašamo proaktivno. 
 
"Možemo da identifikujemo buduće pretnje i da preduzmemo potrebne korake da sprečimo sledeću pandemiju", ističe ona. 
 
Projekat "Global Virome" će, tokom sledeće decenije, raditi na identifikaciji oko 70 odsto potencijalnih pretnji. Planirano je da se saradnja uspostavi na osnovu prethodnih istraživnja koje je sprovodila Američka agencija za međunarodni razvoj (PREDICT). Oni su identifikovali više od 1.000 ranije nepoznatih virusa, ali je njihov uspeh daleko od ambicioznih planova projekta "Global Virome". 
 
Postoji nekoliko ključnih informacija koje naučnici treba da znaju o virusu da bi mogli da uspostave njegov "ekološki profil": odakle potiče, gde uspeva, koga može da zarazi i kako se prenosi. Što pre se ustanove ove karakteristike, to će brže medicinski stručnjaci moći da "ciljaju" ljude kod kojih postoji najveći rizik od bolesti za koje još ne znamo da postoje. 
 
Zahvaljujući značajnom finansiranju i angažmanu naučnika iz celog sveta, projekat "Global Virome" ima potencijal da postigne daleko više od onoga što je zacrtano u početku. 
 
"Tim je uzbuđen zbog činjenice da potencijal njihovog rada može dovesti do nepovezanog i često neočekivanog napretka kada su zdravlje ljudi i životinja, ali i nauka u pitanju", navodi se na sajtu projekta. 
 
Prednosti sprečavanja izbijanja bolesti idu mnogo dalje od opšteg zdravlja na globalnom nivou, ističe tim naučnika. "Sprečavanje izbijanja bolesti moglo bi da košta manje nego reagovanje na novonastalu bolest." 
 
Pandemije ne znače samo izgubljene živote ljudi, nego trajno utiču i na finansijske mogućnosti nacije, pa prevencija nije samo ulaganje u globalno zdravlje nego i u globalnu ekonomiju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.