Depresija uzrokuje probleme sa pamćenjem

Osobe koje boluju od depresije mogu imati problema sa razlikovanjem sličnih uspomena, pokazala je nova studija.
Depresija uzrokuje probleme sa pamćenjem
Foto: Pixabay
Istraživači sa Univerziteta Brigam Jang u Juti odlučili su da istraže postoji li veza između depresije i problema sa pamćenjem.
 
Problem sa pamćenjem i mešanjem uspomena nastaje kada osoba nije u stanju da prihvati novu informaciju zbog prethodnih misli ili uspomena.
 
Profesori Donald Šelton i Brok Kirvan sproveli su test nad 98 odraslih osoba. Učesnici su, popunjavajući uputnike, morali da ocene, pored brojnih aspekata svog života, nivo anksioznosti i depresije. Beležili su i kvalitet sna i koliko vežbaju.
 
Istraživači su primetili da su depresivnije osobe imale lošije rezultate na drugim testovima. Njima su na ekranu prezentovani poznati i nepoznati predmeti. Osobe koje su patile od depresije imale su problem da razlikuju slične objekte, piše Independent.
 
Stručnjaci navode da je bitno znati da to ne znači da pate od amnezije, već je verovatno reč o nedostatku dela pamćenja kao rezultat lošeg mentalnog zdravlja.
 
Naučnici se nadaju da će rezultati ove studije pomoći u pronalaženju bolje terapije za osobe koje pate od depresije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.