Francuz dobio drugo presađeno lice

Francuski hirurg je uradio drugu transplantaciju lica na istom pacijentu, što nikad ranije nije urađeno, a pacijent se oseća dobro i čak je nedavno proveo vikend u Bretanji.
Francuz dobio drugo presađeno lice
Foto: Pixabay
Doktor Loran Lantijeri iz bolnice Žorž Pompidu u Parizu je prvi put presadio novo lice pacijentu Žermou Amonu 2010. godine kada je Amon bio u srednjim tridesetim. Ali kad je oboleo 2015. Amon je dobio lekove koji su se sudarili sa lekovima koje je primao protiv odbacivanja transplantiranih organa. 
 
Prošlog novembra tkivo na njegovom presađenom licu je počelo da izumire i doktor Lantijeri ga je uklonio. 
 
To je ostavilo Amona bez lica, što je stanje koje je Lantijeri opisao kao "mrtvaca koji hoda". Amon nije imao kapke, uši, kožu i nije mogao da govori ili jede. On je ograničeno čuo i mogao je da se izražava samo tako što bi malo okretao glavu malo pisao. 
 
"Ako nemate kožu imate infekcije. Bili smo jako zabrinuti zbog mogućnosti novog odbacivanja", rekao je Lantijeri danas za AP. 
 
U januaru kada se pojavio donor za drugo lice Lantijeri i njegov tim obavili su drugu transplantaciju lica na Amonu. Pre nego što su ga podvrgli drugom presađivanju lekari su morali da zamene svu njegovu krv u proceduri koja je trajala mesec dana da bi eliminisali potencijalno zabrinjavajuća antitela iz ranijih tretmana. 
 
"Za čoveka koji je kroz sve ovo prošao, što je kao da si prošao kroz nuklearni rat, on se dobro drži", rekao je Lantijeri. On je rekao da se Amon sada prati kao bilo koji pacijent sa običnom transplantacijom lica. 
 
Amonovo prvo presađeno lice donirao je je jedan 60-godišnjak, a drugi donor je bio 22 godine star. 
 
"Imam 43 godine, a donator je imao 22, tako da sam postao 20 godina mlađi", našalio se Amon danas na francuskoj televiziji. Drugi lekari pozdravili su napore francuskog tima i rekli da bi ta tehnika mogla da bude upotrebljena da pomogne kritično bolesnim pacijentima sa malo opcija. 
 
Doktor Bohdan Pomahac sa Univerziteta Harvard, koji radi transplantacije lica u SAD rekao je da će slične procedure na kraju postati češće, kako broj pacijenta raste. Rekao je da će sve više morati da se prihvati da je hronično odbacivanje realnost, da će transplantacije lica s vremenom postati nefunkcionalne i iskrivljene i da bi tada trebalo razmatrati novu transplantaciju. 
 
On je rekao da se još ne zna koliko dugo bi mogla da traje transplantacija lica, ali veruje da bi moglo da bude slično kao i za bubrege oko 10 do 15 godina. Lantijeri je rekao da će njegov tim uskoro objaviti svoje nalaze u medicinskom časopisu i izrazio nadu da će slučajevi kao Amonov ostati izuzetak.
  • Mirko

    21.04.2018 23:24
    A RokFeler
    Zar nije on počeo cepati sedmo srce kad je umro?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).