Devojčici amputiranu nogu namerno prišili naopako

Nakon što je prošlog leta britanskoj sedmogodišnjakinji Ameliji Eldred dijagnostifikovan zloćudni tumor zbog kojeg je morala na amputaciju noge, ova vesela devojčica bila je odlučna da i nakon toga pleše, jer je volela tu svoju aktivnost.
Ali amputacija iznad kolena žrtvovala bi koleno, što igra važnu ulogu u upravljanju protezom.
 
U januaru 2018. godine, kada su lekari uklonili Ameliji deo butne kosti zahvaćene ćelijama tumora, sačuvali su njen donji deo noge, ali su ga ponovo prišili za nogu pod uglom za 180 stepeni.
 
Nažalost, prišili su samo potkolenicu i stopalo, koje je sada bilo okrenuto unazad.  Ali, iako Amelijini nožni prsti leve noge "gledaju" unazad, njen članak će na ovaj način zameniti koleno koje je takođe moralo da bude amputirano. 
 
Kada se Amelija potpuno izleči, to će joj omogućiti efikasno korišćenje proteze i na taj način će moći i dalje da se bavi svojim omiljenim aktivnostima. 
 
"Operacija, poznata kao 'rotacioplastika', može se koristiti za lečenje dečjih tumora kostiju kada se javljaju blizu kolena", kaže Dejna Farber Boston iz Dečjeg centra za rak i krvne poremećaje.
 
Ovo nije prvi put da su izveli takvu operaciju. Istraživanja su pokazala da je uspešnost ovakve metode lečenja između 84 i 88 odsto, a stopa preživljavanja dece i tinejdžera s tom dijagnozom je 70-75 odsto prema podacima kojima raspolaže "St. Jude's Children's Hospital".
 
Pre operacije, Amelija je prošla pet nedelja hemoterapije, koja nije uspela da smanji njen tumor. Dvanaest dana kasnije, započela je poslednji tretman hemoterapije, a pred njom su još četiri sedmice lečenja.
 
"Ona treba da dobije protetske noge i rehabilitaciju tako da bi do leta trebalo da bude sasvim spremna za igru", piše Amelijina majka Mišel Jardli Eldred i dodaje: "Njen duh je neverovatan. Zaista neverovatan", prenosi "popularmechanics.com".
 
Nakon što je prošlog leta britanskoj sedmogodišnjakinji Ameliji Eldred dijagnostifikovan zloćudni tumor zbog kojeg je morala na amputaciju noge, ova vesela devojčica bila je odlučna da i nakon toga pleše, jer je volela tu svoju aktivnost.
  • Zoja

    08.05.2018 17:03
    Uf ne znam meni je i tuzno i neobicno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.