Devojčice ranije ulaze u pubertet zbog gojaznosti, dečaci obrnuto

Prevremeni pubertet kod devojčica je sve češća pojava, a glavni uzrok je gojaznost.
Devojčice ranije ulaze u pubertet zbog gojaznosti, dečaci obrnuto
Foto: Pixabay
Ukoliko se uvećanje dojki pojavi pre sedme ili osme godine života, to znači da je u pitanju rani pubertet i da je neophodno obaviti pregled kod endokrinologa. Kod dečaka problem je obrnut, pa tako zbog gojaznosti dolazi do zakasnelog puberteta, koji počinje tek posle navršene 14. godine života, kaže doktorka doktorka Vera Zdravković, endokrinolog Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.
 
Kod devojčica, pubertet počinje pojavom dojki i menstruacijom. Kod dečaka dolazi do uvećanje testisa i pubične maljavosti. Normalan period za ovu pojavu jeste najranije u osmoj, najkasnije u 13. godini kod devojčica, odnosno najranije u devetoj, a najkasnije u 14. godini kod dečaka.
 
"Dramatično ubrzanje ili usporen rast, maljavost, uvećanje testisa ili dojki izvan perioda koji predstalja granicu za pubertet, može da bude znak da je neophodna hormonska terapija. Ovaj problem može da bude i posledica nekog ozbiljnog oboljenja, zbog čega su ispitivanja i pregled neophodni", kaže u intervjuu za "Novosti" doktorka Zdravković.
 
Na pitanje kako prepoznati rani pubertet, doktorka kaže sledeće.
 
"Prvi znak da je rani pubertet počeo jeste uvećanje dojki kod devojčica mlađih od osam godina. Ovaj problem je sve češći, zbog čega se razmatra da se granica ranog puberteta za devojčice pomeri na period ispod sedam godina. Kod dečaka je situacija drugačija, rani pubertet se retko pojavljuje i prepoznaje se tako što dolazi do uvećanja testisa i pubične maljavosti, kod dečaka mlađih od devet godina. Ukoliko je ubrzan i dete izraste 10 umesto uobičajenih pet santimetara godišnje, takođe je potrebno obaviti pregled", objašnjava ona.
 
Kao najčešći uzrok ranog puberteta ona navodi gojaznost kod devojčica, a kod dečaka bolest nadbubrežnih žlezda.
 
"Devojčica mora da ima minimum 40 kg da bi dobila prvu menstruaciju i ušla u pubertet. To je zbog hormona leptina, koji se luči u masnom tkivu i šalje signale da je vreme da pubertet počne, jer je dete dostiglo kritičnu masu. Pošto su deca sve krupnija i gojaznija, leptin sve ranije daje takve signale. Zapravo, to je uobičajeni pubertet, koji je nastupio ranije nego što bi trebalo. Kod dečaka je, naprotiv, problem prevremnog puberteta najčešće znak da postoji bolest nadbubrežnih žlezda", dodaje doktorka.
 
Doktorka Zdravković je objasnila i da pubertet može da nastupi između druge i šeste godine. Tada su uzrok razna oboljenja.
 
"Rani pubertet može da se pojavi zbog aktivacije osovine hipotalumus hipofoize ili kongenitalne adrenalne hiperplazije. To su dve osnovne bolesti koje izazivaju rani pubertet između druge i šeste godine, zbog čega je u tom uzrastu važno obaviti pregled čim se problem primeti. Postoje rizični periodi i ukoliko se, na primer, uvećanje dojki pojavi u prvoj godini života, to se najčešće samo povlači, dok u drugoj godini uglavnom postoji dublji uzrok za ovu pojavu, a to mogu da budu i neke vrste tumora, koje uz sve znake ranog puberteta, obično prate i glavobolje. U svakom od ovih slučajeva, najpre se mora lečiti osnovna bolest", kaže ona.
 
"Najveći problem kod prevremenog puberteta je ubrzano skeletno sazrevanje. Možemo da rastemo dok su nam pukotine u kostima otvorene, što znači negde do 14. godine kod devojčica, i 16. godine kod dečaka. Kada nastupi prevremeni pubertet, skeletno sazrevanje postaje ubrzano. To znači da će dete ostati niže i neće rasti koliko bi trebalo. Izuzetno je važno reagovati odmah, jer kada proces ubrzanog skeletnog sazrevanja nastupi, može da se zaustavi, ali šteta koja je do tada nastala ne može da se popravi", dodaje doktorka.
  • strasno

    27.05.2018 07:44
    u 8. godini
    to su jos bebe mala decica kakav ciklus ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.