Psiholozi: Zavisnost od kupovine treba proglasiti mentalnom bolešću

Redovne šoping ture koje rezultiraju nepotrebnim i vanbudžetskim troškovima mogu biti mnogo više od nedostatka kontrole, upozoravaju stručnjaci.
Psiholozi: Zavisnost od kupovine treba proglasiti mentalnom bolešću
Foto: Pixabay
Upravo zbog toga smatraju da zavisnost od kupovine, poznatu i kao oniomania ili kompulsivni poremećaj kupovine, treba proglasiti mentalnom bolešću.
 
Nedavna studija koju je sprovela medicinska škola u Hanoveru otkrila je da sedam odsto odraslih osoba pokazuje neku vrstu kompulsivnih problema vezanih za kupovinu, a ovaj broj u poslednje dve decenije raste u Americi i Evropi. 
 
Klinička psihologinja u medicinskoj školi u Hanoveru Astrid Muler kaže da postoji potreba za većim razumevanjem i prepoznavanjem ovog opasnog stanja. 
 
"Vreme je da prepoznamo šoping poremećaj kao odvojeno mentalno stanje. To će nam pomoći u razvoju boljih metoda dijagnoze i lečenja", kazala je Muler. 
 
Profesor Mark Grifits s Univerziteta Notingem Trend smatra da postoje dobri dokazi da mali broj pojedinaca obavlja kompulsivnu kupovinu, ali ističe da pre službene dijagnoze treba napraviti više kvalitetnih istraživanja. 
 
Prema PsychGuidesu, oni koji pate od ovog stanja kao podsticaj često navode nagon za potrošnjom ili anksioznost koja se može ublažiti samo kupovinom. Takve osobe kupovinu koriste i kao beg od negativnih emocija. 
 
Poremećaj se može razviti bez obzira na primanja, a artikli koje kupuju nisu uvek skupi.
  • NS

    08.08.2018 13:06
    Konačno da se naglas kaže evidentna situacija. Isto bih rekla i za video igrice, opsednutost društvenim mrežama i sve novotarije kojima se još uvek dičimo. Dokle?
    Teško je priznati zato što zavisnika ima svih uzrasta i dobi. Mnogima ne odgovara konstatacija. Zar nije tako i sa pušenjem, gojaznosti, alkoholizmom i ostalim bolestima zavisnosti, autodestruktivno!
  • Marko

    08.08.2018 12:42
    Stvorili 'bolest' pa je sad i lece.
    Gde vam je cast, gde vam je 'Hipokrat' u koga se zaklinjete?
  • dfghdj

    08.08.2018 12:29
    da bi bio tako "bolestan" ti pre svega treba novac, ovde smo u tom smislu skoro svi zdravi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.