Pića koja ne treba da pijete kada ste dehidrirani

Tokom leta je lako dehidrirati, posebno kada temperature u svetu obaraju rekorde. Zbog toga je važno u organizam unositi dovoljno tečnosti kako bi se telo borilo s visokim temperaturama. Međutim, mnogi od nas greše kada pokušavaju da spreče dehidraciju pijući pogrešne napitke.
Pića koja ne treba da pijete kada ste dehidrirani
Foto: Pixabay
Sportska pića
 
Bez obzira na to da li trčite ili ne, sportska pića mogu izgledati privlačno kada ste izloženi suncu, međutim, treba imati na umu da su ta pića namenjena sportistima koji gube elektrolite poput natrijuma i kalijuma zbog naporne i dugotrajne fizičke aktivnosti. Međutim, ako ih piju prosečne osobe, ona znače unos 100 kalorija, veštačkih zaslađivača i ugljeno hidrata.
 
Veštački sokovi
 
Ako mislite da zaista pravite dobar izbor ako uzmete sok umesto gaziranog pića, varate se. Sokovi su štetni i imaju zanemarljivu hranjivu vrednost. Sadrže veliku količinu šećera i konzervansa i ne mogu se smatrati zdravim. To važi i za sokove s komadićima voća.
 
Vitaminska voda
 
Vitaminska voda je nezdrava i nepotrebna. Voda je potrebna organizmu, ali ako pijete vitaminsku, možete preterati, posebno ako vaša ishrana sadrži dovoljno vitamina. Vitaminska voda takođe sadrži šećer čija je količina ponekad jednaka onoj u koli.
 
Ledeni čaj
 
Ledeni čaj je ukusan napitak, a posebno godi tokom leta. Ipak, treba imati na umu da flaširani ledeni čajevi sadrže šećer, čak i u dijetalnoj verziji, odnosno sintetičke zaslađivače. Ipak, eksperti priznaju da je od navedenih opcija ledeni čaj najbolja, jer je barem bogat antioksidantima i smanjuje rizik od nekoliko bolesti.
 
Alternativu navedenim pićima možete napraviti kod kuće i tako se efikasno i zdravo boriti protiv dehidracije. Najbolje je u hladnu vodu dodati limun, breskve, krastavce ili kamilicu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.