Bakterija E. coli bi mogla pomoći u lečenju anemije

Bakterija E. coli koja može dovesti do smrti u slučaju trovanja hranom, mogla bi se koristiti kao lek za lečenje anemije.
Bakterija E. coli bi mogla pomoći u lečenju anemije
Foto: Pixabay
U eksperimentu koji su uradili naučnici Univerziteta Kolorado, E. coli je smanjila gubitak gvožđa i kod crva i u ljudskim ćelijama, čime je sprečila anemiju. 
 
Od anemije pati milijardu ljudi širom sveta, a posebno se pogođene porodilje, tinejdžeri i mlađa deca. 
 
Neki sojevi E. coli izazivaju povraćanje, dijareju i bolove i mogu biti fatalni za osetljive pacijente, ali neki su bezopasni i nalaze se u gastrointestinalnom traktu.
 
"Poslednjih godina uviđamo kako su mnogi mikroorganizmi koji se nalaze u našem probavnom traktu, dobri za nas. Ali tek sada otkrivamo tačno koje benefite imamo od njih i kako. Ovo novo otkriće pokazuje ključnu ulogu E. coli, a to je da pomaže ćelijama da apsorbuju gvožđe", rekao je autor studije dr Min Han.
 
Mlade crve koji su imali usporen rast i nizak nivo gvožđa hranili su geneteski promenjenom E. coli koju su stavili u enterobaktin. Utvrđeno je da im je nivo gvožđa drastično porastao i da su crvi počeli da rastu. Potom su je dodali u ljudske ćelije i desio se isti efekat.
 
"Verujemo da ovaj molekul ima veliki potencijal za borbu sa nedostatkom gvožđa, za razliku od tableta koje mogu izazvati kontraefekat", kazao je dr Han.
 
Istraživanje je objavljeno u žurnalu "Cell".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.