Lekari VMA uklonili tumor težak 25 kilograma

Multidisciplinarni tim onkoloških klinika Vojnomedicinske akademije, na čelu sa prof. dr Bratislavom Trifunovićem, izveo je izuzetno komplikovan operativni zahvat uklanjanja veoma retke vrste malignog tumora, saopšteno je danas iz te medicinske ustanove.
Lekari VMA uklonili tumor težak 25 kilograma
Foto: Pixabay
Kako se navodi, sarkom ogromnih dimenzija koji je zahvatio desnu polovinu tela, grudnog koša i abdomena, operisan je kod 47-ogodišnje J.A. u utorak, 9. oktobra u Vojnomedicinskoj akademiji.
 
Pacijentkinja je stabilno i dobro se oporavlja od operacije.
 
Iako je pacijentkinja prethodno lečena u više medicinskih ustanova u zemlji i inostranstvu, od daljeg lečenja se odustalo zbog velikog operativnog rizika. Nakon brojnih konzilijuma i konsultacija sa porodicom, lekari VMA odlučili su da pomognu pacijentkinji jer je njen život bio ozbiljno ugrožen tumorom prečnika 80 cm i težine preko 25 kg.
 
Da bi zahvat bio izveden, bilo je neophodno napraviti resekciju više organa: više rebara, torakalnog zida, pluća, dijafragme, desne polovine debelog creva, tankog creva, desnog bubrega, jetre i žučne kese.
 
Operativni tim VMA bio je u sastavu: prof. dr Bratislav Trifunović, opšti hirurg i onkolog, doc. dr Vojislava Nešković, anesteziolog; potpukovnik dr Aleksandar Ristanović, torakalni hirurg; doc. dr Boško Milev, opšti hirurg; pukovnik prof. dr Boban Ðorđević, hirurg plastičar; potpukovnik dr Jovan Kršić, opšti hirurg; kapetan dr Branimir Nešković, opšti hirurg; viša medicinska sestra Marijana Bugarčić, instrumentarka i lekari na specijalizaciji: dr Jasmina Ivić, dr Marko Trifunović, dr Zoran Rujanovski i dr Ilija Dimitrijević uz stalno prisustvo u sali vaskularnih hirurga pukovnika prof. dr Uroša Zoranovića i potpukovnika dr Momira Šarca.
  • rodoljub

    16.10.2018 16:34
    dokaz
    Ovo je jos jedan dokaz da je glorifikacija lecenja u inostranstvu neopravdana. Imamo mi dobre strucnjake i to se pokazalo i na ovom primeru. Potrebno je vise stimulisati zdravstvene radnike , ali i napraviti selekciju. Nisu svi strucni, niti vredni, ali zato treba da postoji kontrola i nadzor nad svacijim radom , a samim tim i razlike u nagradjivanju. Sve zavisi od coveka. Moja pokojna baba je govorila "kad vlast hoce i mrtav prdne". Pitanje je hoce li vlast u Srbiji da upravlja i da kontrolise rad . Naravno, za tako nesto vlast mora da je i strucna i "cista" .
  • deo demosa

    16.10.2018 15:35
    bravo
    Čestitam na hrabrosti
  • IvicabezMarice

    16.10.2018 15:20
    Bravo!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.

Pad broja obolelih od gripa

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da su od 18. do 24. marta prijavljena 6.223 slučaja oboljenja sličnih gripu.