Novosadski informativni portal 021

Info - Hronološki

Region u fokusu Pozorja

Sterijino pozorje, 55. naredne godine, usredsrediće se na komunikaciju u regionu. Međunarodna selekcija "Drugovi" biće usmerena na predstave prema savremenom tekstu u zemljama u okruženju, saopštila je direkcija festivala.

Tajanstveni likovni svet

Izložba radova na papiru akademskog slikara Mihajla M. Petkovića održaće se u Kulturnom centru Novog Sada od 19. oktobra do 7. novembra.

Koncert Josipe Lisac

Jedna od najvećih i najoriginalinijih muzičkih umetnica bivše Jugoslavije, Josipa Lisac, održaće koncert u Novom Sadu, u četvrtak, 29. oktobra. Ove je godine, Josipa Lisac, posle osam godina pauze, objavila novi album pod nazivom "Živim po svome".

Izložba za Galileja u Vatikanu

Izložbom u Muzeju Vatikana biće obeležena godina astronomije i godina posvećena Galileo Galileju, koji je bio na meti inkvizicije zbog tvrdnje da se Zemlja okreće oko Sunca.

Umro pevač grupe Bojzon

Pevač grupe "Bojzon" Stiven Gejtli (33) pronađen je mrtav u subotu na Majorci, gde je bio na odmoru, preneo je BBC.

Novi album Ejmi Vajnhaus

Novi album Ejmi Vajnhaus trebalo bi da bude završen iduće godine, saopštila je njena diskografska kuća Ajlend. "Čuo sam nekoliko demo snimaka i potpuno su me 'oborili'", izjavio je kopredsednik kompanije Darkus Biz. Njen poslednji album "Back To Black", koji je prodat u 10 miliona primeraka i koji je osvojio pet Gremija, objavljen je pre tri godine.

Nobel za književnost Herti Miler

Nemačka spisateljica Herta Miler dobila je Nobelovu nagradu za književnost za 2009. godinu, saopštila je Akademija u Stokholmu. Milerova, koja ima rumunsko poreklo, postala je poznata pišući o teškim uslovima pod režimom Nikolaja Čaučeskua. 

Ugrožene freske u Gračanici

Freske u manastiru Gračanica, koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine, ugrožene su i u veoma lošem stanju, a isključenje struje manastiru pospešuje njihovo propadanje. Istoričar umetnosti Radomir Petrović izjavio je da je stanje u kojem se nalaze freske u Gračanici teško i da ništa nije učinjeno na njihovoj zaštiti posle sukoba na Kosovu 1999. godine.

Nefertiti premeštena u Novi muzej

Čuvena bista egipatske kraljice Nefertiti, stara 3.300 godina, preseljena je u svoj novi stalni dom - renovirani berlinski Novi muzej. Zvaničnici muzeja saopštili su da je Nefertiti u nedelju premeštena iz obližnjeg muzeja Altes, u kojem je godinama bila izložena. Bista od gipsa i krečnjaka biće predstavljena posetiocima Novog muzeja 17. oktobra, kada zdanje bude ponovo otvoreno.

Hilari Mantel dobitnica Bukera

Britanska autorka Hilari Mantel ovogodišnja je dobitnica nagrade Man Buker, za roman o političkim intrigama tokom vladavine kralja Henrija VIII. Roman "Wolf Hall" priča je o pobuni podstaknutoj željom britanskog kralja da se oženi Anom Bolen, ispričana iz perspektive kraljevskog savetnika Tomasa Kromvela.

Lista ugrožene baštine sve punija

Ruševine drevnog peruanskog grada Maču Pikču i Katedrala ''Sveta porodica'' Antonija Gaudija u Barseloni nalaze se na listi kulturne baštine ugrožene nemarom i prekomernim razvojem.

Nove selektorke Sterijinog pozorja

Ana Tasić i Aleksandra Glovacki nove su selektorke Sterijinog pozorja, odlučio je Upravni odbor festivala, na predlog direkcije. Njih dve su izabrane umesto dosadašnjih selektora za nacionalnu dramu i teatar Vladimira Kopicla i Igora Burića.

Izložba povodom marginalnih grupa

Izložba pod nazivom „Psihogeografsko istraživanje“ biće predstavljena od 6. do 16. oktobra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, u Dunavskoj 37.

Nastavak filma Kill Bill

Kventin Tarantino najavio je snimanje još jednog nastavka svog hita "Kill Bill". Prvi deo osvetničke drame sa Umom Turman u glavnoj ulozi snimljen je 2003, a nastavak je stigao već sledeće godine. Filmovi su širom sveta zaradili skoro dve milijarde dolara.

Građani Srbije za pristupanje EU

U Srbiji pristupanje Evropskoj uniji podržava 58 odsto građana, neznatno manje nego 2006. kada se za ulazak u EU izjasnilo 60 odsto njih, pokazalo je najnovije istraživanje Galupa. Ipak, iako građani Srbije imaju pozitivan odnos prema članstvu u Uniji, oni uglavnom imaju negativan odnos prema radu Haškog tribunala i ulozi koju Unija ima u tom procesu.