Novosadski informativni portal 021

Info - Hronološki

Dan ''Reda i zakona''

Američka kriminalistička serija "Zakon i red", koja je prošle nedelje obeležila 20. godišnjicu postojanja, dobila je specijalno priznanje od gradonačelnika Njujorka Majkla Blumberga.

Škola filma u Novom Sadu

Novi Sad će u oktobru dobiti prvu Školu filma po ugledu na svetske metropole. Za ovaj pionirski poduhvat zaslužan je Centar za razvoj vizuelne kulture (C.R.V.K.), javnosti poznat po veoma uspešnom projektu nedelje filma, koji je proletos održan pod nazivom ''Život i smrt sale bioskopske''.

Dilanov album u dobrotvorne svrhe

Prihod od prodaje prvog božićnog albuma koji je snimio Bob Dilan, namenjen je Svetskom programu za hranu koji pomaže gladnima u svetu, saopštila je ta agencija Ujedinjenih nacija. Album "Christmas in the Heart" u prodaju će biti pušten 13. oktobra, saopštila je kompanija "Kolumbija rekords".

Na direktnoj liniji s Bogom

Telefonska linija s Bogom, koju je pre šest meseci uspostavio holandski umetnik Johan van der Dong, privukla je više od 250.000 ljudi da ostave Bogu svoju poruku. Božji "hotlajn" treba da omogući ljudima da u neposrednoj komunikaciji sa Svevišnjim srede misli, olakšaju dušu i odmore se na trenutak od svakodnevnog života.

Film o nastanku Fejsbuka

Studio "Columbia Pictures" i režiser Dejvid Finčer snimiće film "The Social Network", o nastanku internet mreže za druženje Fejsbuk. U filmu, za koji će scenario napisati Aron Sorkin, Džesi Ajzenberg igraće osnivača društvenog sajta Marka Zakenberga, a Džastin Timberlejk Šona Parkera, jednog od osnivača Napstera koji je postao direktor Fejsbuka.

Pronađen par iz doba Trojanskog rata?

Arheolozi u Turskoj pronašli su ostatke muškarca i žene za koje se smatra da su umrli 1.200 godine pre nove ere, u vreme legendarnog Trojanskog rata koji je zabeležio Homer. Vođa istraživanja, profesor univerziteta u Tubingenu Ernst Pernika, izjavio je da su tela pronađena u blizini odbrambene linije u Troji.

"Atheist rap" u Radio kafeu

"Ujutro smo mamurni i gadni" naziv je fotomonografije benda "Atheist rap" koju je izdao Studentski kulturni centar iz Novog Sada i koja će biti predstavljena večeras u 19 časova u Radio kafeu, Miletićeva 45.

Kandidat za Oskara, ipak, "Sveti Georgije..."

Srpski kandidat za Oskara za najbolji strani film biće "Sveti Georgije ubiva aždahu", a ne "Tamo i ovde" i to iz proceduralnih razloga, zaključio je Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN) iz Beograda. Predsednik Predsedništva AFUN-a Mirko Beoković izjavio je da je Stručni odbor održao sastanak da bi razmotrio pismo izvršnog direktora Američke filmske akademije Brusa Dejvisa sa pojašnjenjima procedure.

Natkrivanje Carske palate

U toku su završni radovi natkrivanja Carske palate u Sremskoj Mitrovici, koji će biti završeni u decembru, izjavio je  direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u tom gradu, Ljubiša Šulaja. Prvobitno je bilo planirano da realizacija trajne konzervatorske zaštite najvrednijeg antičkog lokaliteta u Sremskoj Mitrovici traje četiri godine, ali će sve biti gotovo za tri.

Snimaju zajedno nakon 27 godina

Mik Džouns i Toper Hedon, gitarista i bubnjar čuvene britanske pank-rok grupe "The Clash", snimaju zajedno prvi put nakon 27 godina. Njih dvojica su, zajedno sa britanskim muzičarem Bili Bregom, snimili novu verziju "Jail guitar doors", pesme grupe "The Clash" iz 1978. godine, za potrebe istoimene Bregove organizacije, koja pomaže rehabilitovanje zatvorenika.

Kuća slavnih rokenrola slavi 25. rođendan

Kuća slavnih rokenrola obeležiće u Njujorku 25. godišnjicu osnivanja, koncertom na kojem će nastupiti Brus Springstin, "U2", Stivi Vonder. Među najavljenim izvođačima su i "Metalika", Areta Frenklin, Erik Klepton, Pol Sajmon i Art Garfankl, Sting i Van Morison. Koncert će biti održan dve večeri u Medison skver gardenu, u oktobru, a organizatori su najavili da će muzičari izvoditi svoje pesme, kao i kompozicije koje su ih inspirisale.  

Klint Istvud i Met Dejmon ponovo sarađuju

Klint Istvud i Met Dejmon, koji su zajedno snimili film "Invictus", ponovo će saradjivati na projektu "Hereafter", objavio je Holivud riporter. Istvud će režirati, a Dejmon igrati glavnu ulogu u trileru s elementima natprirodnog koji je napisao Piter Morgan, nominovan za Oskara za "Kraljicu" i "Frost/Nikson".

Film po memoarima Hemingveja

Memoari Ernesta Hemingveja "Pokretni praznik" biće pretočeni u film, pošto je piščeva unuka Marijel Hemingvej otkupila filmska i televizijska prava na knjigu. Ona će sa Džonom Goldstounom biti i producent filma.

"Tamo i ovde" kandidat za Oskara

Film "Tamo i ovde" Darka Lungulova kandidat je za Oskara, odlučio je 13-člani žiri Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN), saopštili su u Beogradu njeni predstavnici. Od 23 srpska filma koja su ispunila uslove da budu razmatrana za kandidaturu, AFUN je odabrao četiri - "Čekaj me, ja sigurno neću doći" Miroslava Momčilovića, "Sveti Georgije ubiva aždahu" Srđana Dragojevića, "Ordinary People" Vladimira Perišića i "Tamo i ovde" Lungulova.

Igi Pop postaje živa legenda

Čuveni američki roker Igi Pop primiće nagradu "Živa legenda" na ceremoniji koja će se održati 2. novembra u Londonu. "Sve te godine skakanja po sceni i ludovanja sa publikom u uvrnutom rok univerzumu su se konačno isplatile", rekao je Igi Pop.

Omiljeni filmski negativci

Betmenov arhineprijatelj Džoker proglašen je za najomiljenijeg filmskog negativca. Superheroji poput Betmena, Vulverina ili Spajdermena ne bi bili to što jesu da nema njihovih neprijatelja koje konstantno, iz stripa u strip, odnosno filma u film, pobeđuju.

Film o Džeksonu na Sinemaniji

Film o nedavno preminulom pevaču Majklu Džeksonu biće premijerno prikazan na Sinemaniji, a na redovnom bioskopskom repertoaru biće svega dve nedelje, saopštio je domaći distributer "Tak". Veći deo filma snimljen je u junu ove godine u "Stejpls centru" u Los Anđelesu i u "Forum centru" u Inglvudu, gde se Džekson spremao za seriju od 50 koncerata u londonskoj "O2" areni.