Info
03.09.2015.
09:42 > 09:49
Zbog zastarelog nastavnog plana deca iz informatike uče o stvarima koje već godinama ne postoje.
  • Linux fan

    03.09.2015 19:28
    @Anonimus
    Vrlo duhovito, svako od nas ima mainframe racunar kod kuce.
    Deci bar treba nagovestiti alternative, da osim placanja ili piratovanja postoji jos nesto. To je svojevremeno pokusala ministarka Smiljanic, pa je vrlo brzo letela sa funkcije.
    Reci da si informaticar a znati samo windows, je isto kao reci "Ja sam 100% pismen ali znam samo velika slova latinice"
  • 03.09.2015 17:24
    @Linsux Fan
    Ja sam im predlagao da obrade z/OS, ali eto ništa od toga.
  • Linux fan

    03.09.2015 15:02
    I jos nesto..
    Ne samo zastarele knjige, nego nije obuhvaceno nista sto nije windows.
  • Brus Vilis, programer

    03.09.2015 13:09
    Ono što valja pamtiti treba da se uči na časovima Istorije. Sve ostalo je potpuno nebitno. Treba dogradjivati znanje, a ne da profesori kad se zaposle napišu pripremu za časove i da tako veslaju do penzije jer im obrazovni sistem to omogućava. Što više novih dostignuća bi trebalo biti u udžbenicima, savremenih književnih dela, prikaza živih umetnika i njihovih radova... Stvarno je lepo kad "ručno" znaš da izvučeš koren iz 23.954, ali kada, ALI KADA ćeš biti u prilici da to iskoristiš u stvarnom životu?

    Umesto priče o flopiju i dajlapu bilo bi lepo da su gurnuli dve stranice slika sa poslednjeg CeBIT-a.
  • 03.09.2015 13:00
    "Moja deca (tri komada) su već sa 2,5 godine znala da koriste PC... "

    I ti sad misliš da imaš napredne genijalce i da si super čova roditelj? A zapravo je daleko, daleko od toga. Deca sa 2,5 godine treba da se igraju u parku, a ne u browser-u.
  • 03.09.2015 12:52
    Vi niste svesni koliko zatucanih i primitivnih ljudi sa diplomom ima! Sve elita-pravnici, ekonomisti i doktori.
  • milan

    03.09.2015 12:12
    Deca se tek u petom razredu upoznaju sa osnovama informatike ali se zato odmah upoznaju sa Farmom , Maldivima , ...
  • 03.09.2015 12:11
    Kako smo bili u inostranstvu u Australia 15 godina moj sin je sa 5 godina posao u skolu i dobio micro soft diplomu. Kad smo se vratili u Srbiju upisao je informaticku poslovnu skolu...Bio je, a i mi roditelji, zgrazen kako profesori ( koji imaju svi dr) masinstva pred penzijom predaju...nemaju pojma,to je zalosno kako ih je pregazilo vreme...a tehnologija se menja u oblasti informatike svaki dan....a oni ostali u pedesetim bez znanja...ali koga to briga????Oni(profesori) dobijaju debele plate,neke nadoknade,stampaju knjige iz 48 koje su neupotrebljive....sve u svemu djaci nista ne nauce,jer nemaju od koga........
  • Inženjer

    03.09.2015 11:55
    Samo moje mišljenje...
    Bez da se iko uvredi, malo činjenica za TV-obrazovan narod:

    1. tehnologija uvedena ove godine ili u poslednjih 10 god zahvaljujući našeg obrazovnom sistemu teba da prođe recenzije, odbore, glasanja, odobravanja pre nego što uđe u štampano izdanje pa i tada je zastarela. Deca treba da se naviknu da uče - jer će u životu najčešće učiti iz priručnika, uputstava i to "danas za odmah"

    2. kada se danas zaposlite bilo gde, kamo lepe sreće da cela fabrika ima wifi, lasere, optike, holograme i sve ono što ste videli na TV-u (osim Farme i Maldiva). Iz moje prakse - veliki broj industrijskih PC-a, još uvek radi na Windows 95, 98. Kada treba da se osposobi mašina, ne da ćete da povezujete dial-up, nego i na gurku i na drva, samo da krene

    3. operativni sistem, ne znači nužno samo interfejs, već i kompletnu prateću elektroniku, hardware, drajvere motora (prim.) i sl. tako da sve i da se sistem nadogradi na Windows 10, 1TB HDD-a, WiFi može se desiti da za komunikaciju jedne mašine na proizvodnoj liniji to neće značiti ništa

    Složio bih se s činjenicom, da bi trebalo posvetiti pažnju nekim aktuelnijim stvarima i njima se više baviti, naročito praktičnim ali ne vidim veliku štetu od ovoga, barem u Srbiji. Nekako mi se čini kao da niko ne voli da sagleda malo širu sliku, pa evo recimo još jedan primer:

    - Mercedes je proizveo najnoviji SUS ultra-turbo motor: 3,6 lit/100km;
  • it

    03.09.2015 11:22
    Mozda to jeste za muzeje, ali vazno je znati i o dial-up konekcijama i istoriji, ali definitivno nije aktuelno. Toboze, tako je uvek sa informatikom, ta nauka se brzo unapredjuje i menja. Ali se neke stare tehnologije jos uvek koriste u automatizaciji u industriji.
  • 03.09.2015 11:10
    Pa i te 2007-e, kad su izašli udžbenici, dail-up i floppy disk su bili davno prevaziđene tehnologije.
    Sramota je da informatika nije obavezan predmet od predškolskog. Ne snalaziti se sa modernim e-kanalima je danas ravno nepismenosti.
  • Joker

    03.09.2015 11:00
    U čemu je problem
    Dovoljno je samo promeniti naziv predmeta u 'Istorija informatike' i - eto.
  • jova limanac

    03.09.2015 10:52
    Kada moji klinci dođu u to doba, radije ću ih ja naućiti kako da naprave website, kropuju sliku u Photoshopu, kreiraju pivot tabelu u Excelu ili pravilno postave DNS server u domenu, jer će to znanje lakše aplicirati i unovčiti, nego da uče o tehnologijama i aplikacijama iz prošlog veka...
  • KOmša

    03.09.2015 10:45
    neko to štampa i uvaljuje koma uspe
    Moja deca (tri komada) su već sa 2,5 godine znala da koriste PC... da ga uključe, otvore browser, odu u bukmarks i pokrenu igricu koju hoće... koju su sami namestili u bukmarks... takva su i ostala deca u komšiluku (većina)...
    Imam par flopija za uspomenu,... podvaljujem(o) ih drugarima kao podmetače za šolje i čaše.
    Naravno... deca su sa 7 već četovala sa strancima, prevodeći francuski na engleski preko gugl translejta...
    Sada u srednjoj školi skajp koriste dok igraju igrice u grupi, a potom preko skajpa zajedno rade domaći, dok jedan od umnijih vršnjaka na tabli piše formule, a ostali gledaju i pišu...
    Flopi... Šta?
    Ministarstvo obrazovanja... ŠTA?
  • 03.09.2015 10:32
    PA ŠTA
    Gospodar Malivuk smatra da je to veoma korisno, zato su ovakvi tekstovi kontraproduktivni!
  • Krstić

    03.09.2015 10:30
    do jaja su im udžbenici
    ahahahahaha
  • 03.09.2015 09:59
    Eh Srbistanu
    Ono što niste naveli u članku - a činjenica je.
    1. Profesori deci dozvoljavaju da rade šta im padne na pamet na računarima, nekada se samo i jedino igraju - kako bi imali dovoljno polaznika i sačuvali radno mesto.
    2. Deca uništavaju nekada i veoma vredne kompjutere namerno, iz samo njima znanog razloga.
    Veoma dobro sam upućen u navedeno.
    Verovatno nije tako u svim školama, ali začuđen sam u koliko njih jeste.
    3. Škole nemaju samostalnost da odlučuju šta će i od koga kupiti i ko će im šta održavati, a nekada ta centralizovana monopolija veoma skupo košta školstvo. Neko to dogovori, ali zajednica izgubi.
  • 03.09.2015 09:53
    Lepo je i ovo znati, ali eto čisto onako, kao opšte obrazovanje da je to nekada postojalo.
    Danas se najviše koristi LAN i WLAN.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna