Info
09.01.2023.
11:13 > 11:13
Početkom šezdesetih godina tadašnji predsednik SAD Dvajt Ajzenhauer je uspeo da se sa vladarom Saudijske Arabije dogovori da naftu prodaje isključivo za dolare.
  • Uki

    19.01.2023 15:57
    Lajk! Veoma lepo objašnjeno
  • /

    09.01.2023 23:30
    /
    a jel srpske menjacnice primaju kartice za kupovinu tog petrojuana?
    za evre i dolare samo kes primaju.
    a djindjic ih je tako doveo u red
  • Б

    09.01.2023 21:33
    Пар напомена
    Прво: САД су 1971, не 1973, одлучиле да "одвежу" долар од злата.
    Друго: "Петројуан" је кованица одређених кругова на Западу. Кина не жели (претерану) интернационализацију своје валуте, јер би се изложила међународним шпекулантима који су већ покушали да 1997 униште ХК долар, али их је интервенција Народне банке Кине у томе спречила. Политика (садашњег) кинеског вођства је сузбијање шпекулација, стабилност и контрола.
    Утицај САД на Сауди Арабију је (био) толики да та земља нема централну банку, већ монетарну агенцију (Saudi Monetary Agency-SAMA) која инвестира, или је инвестирала, приходе од нафте тамо где Америка каже. Ипак, то се сад мења, покренути су први валутни свопови са Кином. Нисам сигуран да ће Кина дати злато за нафту, али је вероватно да ће га користити као референцу.
    Мохамед бин Салман је покренуо велике промене, мора да се чува "пријатеља". Питање је како ће решити односе са Ираном и рат у Јемену. Утицај СА на цео исламски свет је огроман, то би могао бити мач са две оштрице.
    САД су повећале своју производњу и више нису муштерија за саудијску нафту, сад је то Кина, сутра Индија и тако редом. У прошлости су САД изградиле огромне производне капацитете, наметнуле своје стандарде у многим областима живота. Још увек су војно присутне. Данас Кина гради брзе пруге и 5Г мрежу у огромној пустињској краљевини.
  • Banderaš

    09.01.2023 14:32
    Školovani prevarant
    Tako im i treba,kada nemaju Sinišu Malog za ministra,evo mi takve muke i probleme nemamo i nikada nam nije bilo ovako kao sada. Maloga vam ne damo, mali je naš!!
  • Anonimus

    09.01.2023 14:12
    Odličan tekst na sve aktuelniju temu!
  • Mirko Marasovic

    09.01.2023 13:36
    moc ubedjivanja
    Još jedan odličan Živanov tekst!
    Njegovi tekstovi su možda jedini ozbiljni ekonomski tekstovi kod nas.

    Samo bih da dodam da je metod ubeđivanja S.Arabije bio par nosača aviona usidrenih blizu obale. Bojim se da će USA te metode ponovo koristiti ako bude trebalo, a razne vrste pritisaka redovno koristi.
  • ××

    09.01.2023 11:30
    Dogovorom Kine na samitu sa Arapskim zemljama o placanju nafte Juanima,Amerika je pokazala svoju najvecu slabost jos od "Ja nisam imao seksualne odnose sa tom zenom"!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna