Info
26.08.2012.
08:45
Kafetini, bensedini, bromazepami – čak milion Srba svakodnevno pije neke lekove.
  • Ratomir Lisulov

    26.08.2012 10:22
    Gradjani Srbije i sedativi
    Dobro je da se piše o ovoj temi, ali ne na površan način kako se to već godinama čini u različitim medijima u Srbiji u šta se uključuje i “Dojče vele”).
    Problem nije u privatnim apotekama – jer ove apoteke ne mogu da prodaju veliki deo od 11 miliona kutija godišnje, niti RZZO može svojim merama i saopštenjima da ga reši.
    Problemi sa stresom nisu tako jednostavni da bi ih kako pišete „trebalo prevazilaziti bez upotrebe lekova za umirenje”. Sigurno da većina mogu, ali takodje neki se uspešnije prevazilaze uz stručnu pomoć. Tada ne bi mnogi ljudi godinama “bili na sedativima” Tu je srž problema.
    Psihijatrija je na poslednjem mestu po ulaganjima društva u odnosu na druge medicininske grane kod nas. Ogroman napredak koji se dogodio poslednjih dvadestak godina u psihofarmakoterapiji nije poznat velikom broju lekara opšte medicine i drugih struka koji su propisivali sedative. Republički fond za zdravstveno osiguranje nije odvajao sredstva za edukovanje ni psihijatara ni lekara drugih struka o ovoj problematici. Takodje mnogi delovi Srbije, naročito Vojvodina i Novi Sad nemaju ustanove niti dovoljan broj stručnjaka sa dovoljno vremena u okviru zdravstvene službe koji se bave psihoterapijom takodje efikasnom metodom u stanjima koja se leče lekovima.
    Korene ovog problema treba da tražite u manjku profesionalaca, lošoj edukaciji i nedovoljno razvijenim, loše organizovanim i nepovezanim službama za mentalno zdravlje. Uloga medija je ogromna u edukaciji stanovništva u svim domenima zdravlja. Nažalost u odnosu na mentalno zdravlje karakteriše se površnošću i senzacionalizmom kao i članak „Dojče vele” o kome je reč.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna