Info
14.09.2012.
16:32 > 07:55
Novinar kineskog dnevnika "Šangaj ivning post" zaposlio se u fabrici korporacije "Fokskon (Foxconn) u Tai Juanu i otkrio u kakvim užasnim uslovima žive i rade zaposleni u postrojenju koje proizvodi dugo očekivani novi model mobilnog telefona "ajfon5", američke kompanije "Epl".
  • Goran

    15.09.2012 19:20
    novinar
    A da li ste se zapitali, da nije mozda problem u novinaru? Mozda je on naka lenstina i razmazenko?
    Rad u fabrici nakada nije lak, narocito za nekoga ko je navikao na sasvim drugaciju vrstu posla.
    Ni ja se ne bih radovao da mi na obuci neko krene sa pitanjima o samoubistvima. I da prvoga dana krene da kukumace i trazi lekara. Bio je iscrpljen od sastanaka, imao groznicu i glavobolje. Izdrzao je da radi tri radna dana. Koji nesposobnjakovic! Sto hiljada ljudi moze tako svakoga dana, a on jedva tri dana.
    Da proizvodnja ne sme da stane i da nekada mora da se radi duze od 8 sati na dan zna svako ko je ikada radio u proizvodnji.
    Ako nesto nije u redu u ovoj kompaniji to je proces selekcije i obuke zaposlenih. Morali su, ako ne ranije onda makar tokom sedam dana obuke da prepoznaju da ova mamina maza nije u stanju da radi taj posao i da ga ne zaposle.
    Lako je reci nehumana fabrika, bla bla, svako neka proba da napravi humanu, naravno od svojih para, a onda neka kritikuje.
  • JetBlack

    15.09.2012 12:49
    Roboti
    kome jos trebaju, kad postoje armije nezapolenih!?
  • Gagarin

    15.09.2012 01:23
    Proleteri svih zemalja... na igranku!!
    Najveca fabrika (u Senzenu, Kina) ima izmedju 300000 i 450000 zaposlenih, od ukupno 1.2 miliona (godisnji prihod 100 milijardi dolara). Foxconn nije kineska nego tajvanska kompanija, mada, to je gotovo nebitno, posto u Kini od komunizma nije osta(l)o ni k. Kina ima drzavni sistem koji je po svojim odlikama najslicniji nacizmu - sprega velikog kapitala, sitne socijale i nacionalizma. Belosvetski kapitalisti (a ponajvise anglosaksonski) su odusevljeni ovim sistemom - demokratija je vrlo neefikasan i skup sistem koji ne garantuje pokornost masa.
  • toooooo

    14.09.2012 20:51
    sad ce SNSovce
    da nas zbratime sa kinom, pa ce i nas tako da jebu
  • Petar

    14.09.2012 19:52
    Nije Apple
    To nije fabrika kompanije Apple, nego kineska kompanija. Ona proizvodi hardver za bar još desetak svetskih kompanija. Apple će vas tužiti za ovu vest.
  • Kiklop

    14.09.2012 19:39
    Suština
    Pa to je tako, smejali mi se kad sam o tome pričao. Odakle enormne pare za debilno retardirane fudbalere iz prašume, pa i, recimo, tenisere (još se Tipsa buni, da nisu dovoljno plaćeni, a svake godine fondovi za nagrade sve veći, pa ako niko jednom ne bude prebacivao loptice preko mreže, nećemo izgubiti baš ništa), kojekakve pevaljke, dame, itd. Pa pare su od tih ROBOVA (Kinesko-Američkih u ovom slučaju). Pare se ne beru sa drveća. Zakon održanja materije (novaca). Kao i, recimo, ovaj Pink, voza jahtu, cice na jahti, sad mu kao zaplenili jahtu u Hrvatskoj, nije nešto platio (porez), a nije 3 meseca isplatio plate. Ovo zadnje pročitao u medijima, ako oni lažu, lažem i ja vas. Samo nemojte standardne replike, kao ono, ti si ljubomoran na lovarne, nesposoban...
  • bora

    14.09.2012 18:59
    @ Зоран
    Зоране, nemoj u svom pravedničkom gnevu zaboraviti da se priča dešava na teritoriji Kine, odnosno tamo gde pre svega kineska država može da utiče na to da li će se takve stvari dešavati ili neće.

    a da je odvratno, odvratno je, pa bilo napisano ćirilicom ili latinicom, u tome se slažemo.
  • Mirko

    14.09.2012 18:48
    @Naporni
    Tačno, a u Holandiji ograničili na 35h nedelju.
  • Зоран

    14.09.2012 18:14
    Робовласнички систем!
    Лицемерије у пуном свом смислу! Запад на своје атикле ставља етикете - зелена енергија... Што на производима из Кине не стоји да су их призвели робови!
  • Naporni

    14.09.2012 17:11
    Pa ja odavno tvrdim da je kineski sistem najveci robovlasnicki sistem u istoriji covecanstva. Gde su im njihove crvene zastave, gde im je uzdignuta pesnica i gde im je govnjiva motka? Izgleda da su ti rekviziti rezervisani samo za kogrese Komunisticke partije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna