Info
16.09.2014.
20:38
Oko 65 odsto potrošača u Srbiji ne ume da čita deklaracije, svega 22 odsto njih uvek čita deklaracije, dok ostali to rade povremeno ili nikada.
  • 17.09.2014 09:29
    Ovaj naslov je u skladu cinjenice bolne ali istinite:80% gradjana Srbije je nepismeno!
  • Doca

    17.09.2014 09:00
    postoje zdravstvene izjave i nutritivne izjave na deklaraciji. zdravstvene izjave su one tipa "smanjuje secer u krvi" a nutritivne su koliko sadrzi masti, proteina i secera. osobi koja ne zna koja kolicina cega je zdrava, deklaracija ne znaci nista, tako da bi ljudi trebalo da se edukuju o pravim nacinima ishrane pre svega a potom i da citaju deklaracije.
  • @Anonimus - Baš se čudim

    17.09.2014 08:07
    Bravo za komentar!
    Još samo da pitam dotičnu gospođu zašto na deklaracijama naših mlečnih proizvoda nije jasno bila istaknuta količina aflatoksina koju su sadržali? Svi ostali sastojci, konzervansi, emulgatori i ostala hemija su manje bitna u odnosu na ovaj sastojak. A o aflatoksinu - ni slovca, iako nismo svi zaboravili na taj momenat. Dakle, čemu deklaracija - može da mi služi samo da ne kupim baš pasulj iz Kine ili artikal koji distribuira firma nekog od naših tajkuna koje ne gotivim. Za sve ostalo - ne služi.
  • 17.09.2014 07:59
    @Baš se čudim
    Pravilnik je cudo: Posto je soja protein kao i meso , u deklaraciji se navede da proizvod ima npr 90% proteina ali nigde ne pise koliko kojeg.....



    A jedno je sigurno: ako prestanete da pijete sva gazirana pica, od kisele vode pa do coca cole - osecacete se bolje vec nakon 24 sata. Nista prirodno ne postoji u njima a najveci otrov su vestacki zasladjivaci. bolje da pojedete kasiku secera nego 2 dl tih sokova.

  • 17.09.2014 06:28
    Baš se čudim
    „Oko 65 odsto potrošača u Srbiji ne ume da čita deklaracije“ ova rečenica treba da se zameni sa „Oko 65 odsto potrošača u Srbiji ne može (jer ne vidi) da čita deklaracije“ deklaracije su tako sitno napisane da je i sa naočarima ili lupom jedva moguće da se nešto pročita. Sva roba koja je u prometu u Srbiji pisana je na nekoliko jezika iz regiona (sve bivše republike SFRJ + HU,RO,BG,GR,AL,ENG... zbog svih navedenih jezika deklaracija je mikroskopska i nemoguće je pročitati je (što mislim da je i namera). Zato bi rebalo zakonom predvideti veličinu slova i formu deklaracije jer ovakva kakva je danas deklaracija ne služi ničemu sem da zadovolji formu i omogući da nas truju raznim proizvodima koji ne bi prošli nigde u svetu. U opšte me ne zanima deklaracija na svim jezicima koju niko normalan ne može da proćita. Ovo nema veze sa nacionalizmom ili rasizmom i neka me niko pogrešno ne shvati Neka deklaracija bude pisana na srpskom jeziku ali jasno napisana tako da je svako može da je pročita i odluči da li želi da kupi robu sa navedenom deklaracijom. Druga stvar je i to što ponekad deklaracija ne odgovara sastojcima npr. roštiljske kobasice koje se navodno sastoje od svinjskog mesa I i II klase, začina, E300(C vitamina), ali nigde ni reči o soji... ne treba ni da kažem da je jedva nešto bilo mesa sve sama soja. Lično nemam ništa protiv soje, ali kad plaćam meso želim da za svoj novac i dobijem meso, a kad se odlučim za soju to bude soja. Sa deklaracijama kakve su nam sada oduzeli su nam pravo izbora...
  • Potrosac

    17.09.2014 06:20
    Edukacija
    Kad ste vec napisali clanak o tome da potrosaci nemaju pojma o onome sta pise u deklaraciji ar ne bi bilo korektno da ste se prihvatili edukacije istih potrosaca i objavili tumacenja na deklaracijama? Lako je kritikovati a kad malo bolje razmislite - gde bi i mogli potrosaci da se edukuju? Oni famoni adtivi koji pocinju sa E nas truju a niko nas ne edukuje sta koji broj posle tog E znaci da sadrzi hrana,lekovi, sokovi; Zatim znaci na predugim etiketama koje se kace na garderobu, stavljaju u kutije za obucu... Zaista bi bilo lepo da se neko pozabavi tim ozbiljnim problemom i nauci nas sta jedemo i kupujemo.
  • -

    17.09.2014 06:06
    -
    zato citamo cene
  • 17.09.2014 04:40
    južna bačka
    pa ko još veruje deklaracijama kad ih prevodi i piše kako ko hoće-neverujete,pogledajte samo jednu deklaraciju kod kineza ili šta da očekujem kad na mleku u prahu(prepakovano u pvc kesicu) piše da je zemlja porekla Kina?
  • boki

    17.09.2014 01:29
    čika ne vidi tako sitno
  • v

    17.09.2014 00:03
    pa čitali bi ih ali su ta slova toliko sitna da ih ni jasna šekarić preko snajpera ne bi mogla pročitati!
  • Lala

    16.09.2014 21:13
    potrosaci u ..
    Srbiji..su navikli na taj vid trgovine.. ko koga ..zajebe

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna