Info
01.12.2014.
06:49 > 16:06
Prema procenama stručnjaka, preko 95 odsto domaćinstava moći će da gledaju TV preko digitalnog signala.
  • Vlada Đorđević

    30.05.2015 22:54
    Špijunaža (?)
    Nije mi jasno zašto se ODJEDNOM uvodi digitalni signal. Zašto se gasi analogni signal? Šta ako neko ne želi da prima taj digitalni signal? Ko će sve imati koristi od toga što će sada cela Srbija imati digitalni signal? Tu ne mislim na krajnje potrošače. Masovna serijska proizvodnja takozvanih Set top boks uvređaja, odnosno risivera za prijem digitalnog signala! Zašto to nije moglo ranije, recimo pre 5,6 godina, da se sprovede? Zašto Srbija MORA da završi proces digitalizacije? Zašto nisu ostavili mogućnost da se bira između analognog i digitalnog signala, kao što postoji mogućnost da se izvadi lična karta sa čipom i lična karta bez čipa, npr.? Na kraju, nije mi jasno zašto je sve to besplatno, a imaćemo više kanala, bolju sliku (digitalnu) i bolji zvuk? Šta se krije iza toga? Ili je možda bolje bitanje, ko stoji iza toga, S.A.D.??? Nešto mi tu miriše na špijunažu. Svi znamo da Amerika voli svima da se meša i da ima kontrolu nad celim svetom...
  • Sekula

    16.04.2015 13:51
    xax
    Jedini nacin da nama bude bolje je da se skroz ukine televizija, ali naravno radi se suprotno od toga, uvodi se sistem koji omogucava emitovanje hiljadu kanala :)
  • laza

    01.04.2015 15:13
    stb
    Naravno neko ce da se opari na prodaji STB-a, zato je i smisljeno. Nego... sta sad sa viskom spektra koji ostaje kada se svi TV i radio signali zguraju u nekoliko kanala? Sta su to druge namene? I zasto radio signali da se digitalizuju? Radio stanica gotovo da moze da se napravi od nekoliko zica i da radi bez struje kao kristal radio ux vrlo malo znanja o elektrotehnici, a za digitalni signal je nemoguce napraviti radio prijemnik, a kamoli predajnik bez sofisticiranih delova, i ogromnog znanja iz elektrotehnike, programiranja i slicno...
  • Jogi Letač

    01.12.2014 13:35
    Ovo nema veze sa ulaskom Srbije u Evropsku uniju, već ima veze sa korišćenjem elektromagnetnog spektra na teritoriji I. regiona ITU, koji obuhvata osim Evrope još i Afriku i bliski istok. To je sklop propisa, koji se moraju međusobno poštovati, pošto radio talasi ne znaju za granice.

    Ukratko, za one koji prate TV preko kablovske se ništa ne menja. Menja se za one koji prate TV program preko antene. E tu se provuklo nešto što se baš i ne spominje, a to je da se Srbija odlučila DVBT2 standard, dok većina država koristi DVBT standard. Kolateralna šteta toga je da mali broj novih televizora može direktno da prima digitalni signal. I oni će morati da kupe STB. A neko će da se opari na prodaji STB.
  • marko

    01.12.2014 12:51
    @Limanka
    Lepo uzmete paket kod njih, internet, telefon i digitalna TV, i izacice vas jeftinije nego da placate sve te stvari odvojeno kako sam ja do sada placao. Do nedavno sam placao 5mb/s ADSL kod EUneta 1690 dinara, fiksni kod telekoma je bio uvek oko 800, nekad i vise posto je samo pretplata 600 i nesto i 75 dinara je identifikacija poziva, i analognu kablovsku oko 1300 mesecno.
    Sad imam 40mb/s kablovski net,fiksni sa besplatno prenetim brojem, besplatnom identifikacijom poziva, pozivom na cekanju i dosta beplatnih minuta, besplatne razgovore u mrezi, imam dosta HD kanala, ostale imam digitalne koje mogu da premotavam i gledam kad hocu, mogu da snimim isto kad i sta hocu na obican USB stick i gledam posle, imam brdo radio stanica, TV na tabletu preko D3 Go.
    Da ne nabrajam dalje, pomislice neko da radim kod njih pa ih hvalim. Ne, ne radim i imaju oni svojih mana u KDS-u, ali kad uporedim sta sam imao pre i koliko sam para davao, sa ovim sada, racunica je jasna.
    Dobio sam mnogo vise za manje novca. A kako vreme bude islo kvalitet TV stanica ce biti sve bolji jer svaka ozbiljna TV stanica tezi da ima HD signal.
    I prekinite da kukate o teorijama zavere i sl. nebulozama. Svet napreduje tehnoloski i mi moramo da to ispratimo, inace mozemo da se vratimo u pecine kako bi neki zeleli ovde...
  • мм

    01.12.2014 12:39
    Од кад сам прешао на D3 много више гледам ТВ, јер сад могу да премотам серије, да снимим кад и шта хоћу, да гледам канале у високој резолуцији. Остали дигитални канали немају никаквих сметњи јер код дигиталних је или имаш одличну слику или је немаш уопште. Нема средине са разним линијама, шумовима и сл услед лошег сигнала.
    Једноставно дигитална телевизија је стандард за 21. век, а аналогна за 20. век.
  • liman 3

    01.12.2014 12:37
    nezabrinut
    Nemam TV aparat, ne gledam tv programe.
  • 01.12.2014 11:57
    "Vise necete moci da gledate TV negde na livadi (za dzabe), i moracete da se PRETPLATITE za sve sto hocete da koristite"

    Oba dela ove rečenice su netačna. Moćićete da gledate na bilo kojoj livadi, pod uslovom da imate digitalni prijemnik i besplatnih kanala će biti kao i sada.
  • 01.12.2014 11:25
    Ljudi, ovde je tema tehnika, a ne politika. Elekrtomagnetni spektar (u koje spadaju i radio talasi) su prirodni resurs jedne zemlje, koji je ograničen. Digitalizacijom je omogućeno da se kroz isti spektar propusti mnogo više sadržaja (npr. više tv kanala). Konkretno, u budžet će se sliti mnogo više para. E sad, zašto država ne plati svima taj uredjaj, kad već dobija toliku korist, ne znam...
  • Limanka

    01.12.2014 10:26
    Molim objašnjenje....
    Potpuni sam laik za ovu "problematiku" i volela bih da mi neko stručan objasni sledeće, tj. da li sam u pravu: ako dobijam signal preko kablovske (što jeste moj slučaj), znači da će ubuduće umesto analognog kroz kablove koji vode do mog TV-a (stariji model)ići digitalni signal, zar ne?!
    Ipak, raspitala sam se i "ljubazna" gospođica iz KDS-a mi je objasnila da ipak to neće biti tako. Naime, za svaki TV koji imam u kući (a najviše 3 komada) moraće da se kupi od njih dekoder ili kako se ta spravica zove koja košta oko 2500 dinara. Takođe za "primače digitalnog signala" pretplata će biti veća za 200 dinara po TV-u. Znači, uskoro trebam da se izritam 50 eura za dva dekodera i još će mi pretplata biti veća!!! Na moje pitanje da li mogu sama da kupim uređaj, gospođica je odgovorila "samo uređaji kupljeni kod nas vam omogućavaju digitalni prijem signala!"
    A meni se sve čini da je ovo samo još jedan u nizu monopolističkih pljačkaških pohoda na naše novčanike!
  • 01.12.2014 10:15
    Poenta je da vise nece biti potrebno 10 predajnika za 10 kanala vec 1 predajnik za 1000 kanala a to znaci da ce neko pritiskom na jedno dugme ukinuti kompletan TV program ako mu tako odgovara. 10 repetitora nije tako lako iskljuciti odjednom tako da uvek moze da postoji neka televizija na kojoj se prica drugacije od onog sto pricaju svetski moćnici. Znam da vam ovo sada zvuci kso glupost i teorija zavere, ali za 10, 20 ili 30 godina moze biti istina. Imacemo tv programe koje ce tamo neko uredjivati i iz njih izbacivati odtedjeni sadrzaj. Ili ces emitovati ono sto mi zelimo, ili uopste neces emitovati.
  • 01.12.2014 10:14
    Šalabajzerići neobrazovani
    Naučite već jednom da EU i Evropa nisu isto. Ovo nije zahtev EU. Ovo je rezultat sporazuma koji su potpisale evropske države, a među njima i naša. Digitalni sistem ne može raditi punim kapacitetom sve dok postoje analogni emiteri u okruženju, a kako signal ne haji baš za granice ceo proces je morao biti praćen međudržavnim dogovorima. Isti dogovori su postojali i u analognoj eri.
  • Konspirator

    01.12.2014 10:09
    lova
    Pa ljudi, sve je to zbog para. Jeste da je kvalitet slike i tona bolji, ali primarni cilj je garantovana NAPLATA. Vise necete moci da gledate TV negde na livadi (za dzabe), i moracete da se PRETPLATITE za sve sto hocete da koristite, ne bi li neko imao stalne i zagarantovane prihode, sa pravom na to ili ne. Vas problem je sto necete moci vise nista dzabe da radite, pa ni da disete.

    I nije to sad neki problem ustvari, jer takvi odnosi su postulat moderne ekonomije, ali potonji uslovi koriscenja tih nekih "usluga" ustvari jesu. Trenutno vas operateri kablovske ucenjuju ugovorima na cak dve godine, gde potom diktiraju uslove i kvalitet usluge po njihovoj volji. I naravno da MORATE da gledate sve REKLAME i DRZAVNU PROPAGANDU (i pogotovo sve to placate), jer to je moderan nacin dresure stanovnistva, negovanjem potrosackog mentaliteta i privida demokratije za korist vlasnika vasih zivota. Narod je lako ubediti da je nesto "dobro" za njega, jer uvek je mnogo manje onih koji razmisljaju na drugi nacin. Neko to veoma dobro zna.
  • Jovan2

    01.12.2014 09:38
    Da li digitalizacija obuhvata i emitovanje radijskog programa?
    Za sada, NE! Sa digitalizacijom sadržaja svake vrste, ide i digitalizacija radijske tehnike i emitovanja. Ali za sada u našoj zemlji, procesi digitalizacije radijskog i televizijskog emitovanja ne teku uporedo već je televizija u velikoj prednosti.
    Digitalizaciji radija tek predstoji period izbora standarda emitovanja, u Evropi i kod nas.
    Programi radio stanica će se i u buduće pratiti bez ikakvih promena.
    izvor:http://www.digitalizacija.rs
  • Remorker

    01.12.2014 09:17
    ... odnosiće se samo na one građane koji televizijski program prate preko krovnih antena. U pitanju je, prema procenama Ministarstva telekomunikacija, oko 38 odsto stanovništva Srbije.

    HALLOOOOO bezobrazluk!!! Licemerje!
    Znaju da oko 38% stanovnistva prati program preko krovne antene a zele da naplate pretplatu od 100% stanovnistva koji su korisnici Elektro Distribucije!
  • 01.12.2014 09:03
    Kako bi bilo dobro da citate ono sto je napisano, pa da jos to i razumete. Pa tek onda da pocnete da citate izmedju redova.

    Proces digitalizacije nema veze sa ulaskom u EU.

    "Odlukom Međunarodne unije za telekomunikacije, čija je članica i Srbija, 2006. godine doneta je odluka da se do 17. juna sledeće godine ceo region Evrope, Afrike i Bliskog istoka prebaci na digitalno emitovanje TV programa... ".

    Samo ljudi koji su spremni da varaju u svemu vide prevaru .

  • JS

    01.12.2014 08:46
    SBB
    A zasto nas onda taj isti SBB i ostale clanice njihove korporacije teraju da koristimo njihove stb uredjaje da bismo imali digitalnu sliku cak i ako imamo TV koji tu sliku moze sam da dekodira???


    Onda bi sve lepo radilo bez dodatnog uredjaja, kablova, daljinskog a samim tim i manja potrosnja struje.
    Bezobrazni monopolisti...
  • sdragan

    01.12.2014 08:14
    eeee...ako nam je ovo najbitnija stvar na putu ka EU...onda sazaljevam slucaj! Nema nama pomoci.
    Po nekim statistikama vise od 50 % stanovnistva zivi na granici siromastva...Onaj drugi "bogatiji" deo jedva sastavlja kraj sa krajem, a njima je najbitnija stvar "digitalizacija". Sramota!
  • Vlada

    01.12.2014 08:11
    ...
    Mediji, najjači faktor za kontrolu, čitaj ispiranje, mozgova.
    http://www.impiousdigest.com/wp-content/uploads/2013/10/1386048267050.jpg
    Sada će uz, kako je navedeno, uštedu energije, proces ispiranja mozgova moći da se obavlja bez centrifugiranja i prokuvavanja na niskim temperaturama. SJAJNO!
  • Anonimus

    01.12.2014 07:37
    "Po evropskim standardima Srbija do 17. juna mora da završi proces digitalizacije." Ovo je nešto najgluple što sam ove nedelje pročitao. Mi smo tako daleko od EU da proces digitalizacije ništa ne menja čak i da se to ne uradi do 17 juna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna