Zašto se uvodi digitalizacija?

Prema procenama stručnjaka, preko 95 odsto domaćinstava moći će da gledaju TV preko digitalnog signala.
Po evropskim standardima Srbija do 17. juna mora da završi proces digitalizacije.

Spektar koji je televizija tradicionalno koristila od tridesetih naovamo, bio je do skora namenjen samo za televiziju, ali su istraživanja pokazala da taj spektar može efikasnije da se koristi. Prebacivanjem analognog na digitalni signal, preko jednog spektra može da se gleda više kanala, ali i drugi multimedijalni sadržaji, objašnjava za 021 Radiša Petrović, pomoćnik direktora Emisione tehnike.

"Spektre poseduje država i ona može mnogo više da zaradi ako u taj spektar ubaci neke nove servise kao što je internet, multimedijalni sadržaji, radio i drugo, koje će potom iznajmljivati. Digitalno emitovanje mnogo racionalnije koristi taj spektar jer sada u jedan TV kanal na kome trenutno gledamo samo jedan program možemo da stavimo i po 15 programa i to pod mnogo boljom rezolucijom slike i zvuka", kaže Petrović.

Odlukom Međunarodne unije za telekomunikacije, čija je članica i Srbija, 2006. godine doneta je odluka da se do 17. juna sledeće godine ceo region Evrope, Afrike i Bliskog istoka prebaci na digitalno emitovanje TV programa i oslobodi deo spektra koji trenutno koristi televizija za neke druge namene.

Deo zemalja zapadne i severne Evrope su izvršile proces digitalizacije još 2012. godine. U našem okruženju ovaj proces završile su Hrvatska, Slovenija i Mađarska, dok Rumuni, Bugari, Makedonci i mi trenutno proces privodimo kraju.

Srbija u procesu digitalizacije nema pravo izbora, jer je te odluke konferencije u Ženevi iz 2006. usvojila kroz zakon, tako da sada mi i zakonski to moramo da sprovedemo. Da neće digitalizacijom profitirati samo država, već i građani, govori Radiša Petrović.

"Građani će digitalizacijom dobiti mnogo toga. U Srbiji u planinskim krajevima ljudi su mogli da gledaju samo dva, tri programa sa katastrofalnim kvalitetom, a sada će moći da imaju mnogo više programa sa dobrim kvalitetom i to sve potpuno besplatno. Mnogo je jeftinije digitalno emitovanje nego analogno. Do sada smo za 10 kanala morali da koristimo 10 predajnika, koji troše puno struje, a sada ćemo preko jednog predajnika imati 10 kanala", ističe on za 021.rs.

Prema procenama stručnjaka, preko 95 odsto domaćinstava moći će da gledaju TV preko digitalnog signala. Proces digitalizacije, čiji je probni period počeo 1. septembra, odnosiće se samo na one građane koji televizijski program prate preko krovnih antena. U pitanju je, prema procenama Ministarstva telekomunikacija, oko 38 odsto stanovništva Srbije.

Kako bi oni mogli da prate digitalni program, biće neophodno da nabave Set top boks (STB) odnosno svojevrsne digitalne risivere, a oko 180.000 najsiromašnijih dobiće ih besplatno preko Ministаrstva telekomunikаcijа. Set top boks je neophodan da bi slika mogla da se prikaže na starom, analognom televizoru. Iako STB omogućava prikazivanje slike, zbog njegove ograničene rezolucije na njemu neće moći da se prati sadržaj visoke (HD) rezolucije.

"Za prijem signala digitalne zemaljske televizije, građani ne moraju da kupe novi televizor, već je dovoljno da nabave odgovarajući STB.

Set top boks ima ulogu da obradi digitalni signal koji je primljen preko antene i prilagodi ga prikazivanju na postojećem televizoru. Očekujemo dа će ovi uređаji moći dа se kupe zа 20 evrа. Oni kojih sada ima na tržištu koštаju između 40 i 50 evrа", izjavila je nedavno Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija.

STB uređaje Srbija će uvoziti iz zemalja Azije i sa Bliskog istoka. Oni koji se ipak odluče da kupe novi televizor, ali i STB uređaj trebа dа obrаte pаžnju nа znаk "Digital TV", koji oznаčаvа dа uređаji ispunjаvаju sve uslove zа kvаlitetаn prijem digitаlnog signаlа.

Sa druge strane, kablovski operateri SBB, KDS, JET TV i BEOGRID, koje posluju u okviru regionalne United Grupe, poručili su svojim korisnicima da ne moraju da brinu da će izgubiti mogućnost da prate TV program. Oni neće morati sami da nabavljaju dodatnu opremu, već bi trebalo da im odgovarajući set top boks, ukoliko bude bilo potrebe, obezbedi operater.

Ipak, kablovski operateri su za svoje korisnike pripremili nove digitalne pakete, koji su već u ponudi.

"Bilo šta država da odredi vezano za digitalizaciju to je nevezano za kablovske operatere, jer mi nemamo nameru da ugasimo ni jedan jedini kanal. Gašenje analognog signala ide po regionima. Prelazak sa analognog na digitalni signal građani neće primetiti", kažu za 021 iz SBB-a.

Trenutno je mali procenat građana prešao na digitalni signal, a to su samo oni koji su preko kablovskih operatera kupili digitalne pakete, koji se trenutno reklamiraju. (Gordana Ćosić)

  • Vlada Đorđević

    30.05.2015 22:54
    Špijunaža (?)
    Nije mi jasno zašto se ODJEDNOM uvodi digitalni signal. Zašto se gasi analogni signal? Šta ako neko ne želi da prima taj digitalni signal? Ko će sve imati koristi od toga što će sada cela Srbija imati digitalni signal? Tu ne mislim na krajnje potrošače. Masovna serijska proizvodnja takozvanih Set top boks uvređaja, odnosno risivera za prijem digitalnog signala! Zašto to nije moglo ranije, recimo pre 5,6 godina, da se sprovede? Zašto Srbija MORA da završi proces digitalizacije? Zašto nisu ostavili mogućnost da se bira između analognog i digitalnog signala, kao što postoji mogućnost da se izvadi lična karta sa čipom i lična karta bez čipa, npr.? Na kraju, nije mi jasno zašto je sve to besplatno, a imaćemo više kanala, bolju sliku (digitalnu) i bolji zvuk? Šta se krije iza toga? Ili je možda bolje bitanje, ko stoji iza toga, S.A.D.??? Nešto mi tu miriše na špijunažu. Svi znamo da Amerika voli svima da se meša i da ima kontrolu nad celim svetom...
  • Sekula

    16.04.2015 13:51
    xax
    Jedini nacin da nama bude bolje je da se skroz ukine televizija, ali naravno radi se suprotno od toga, uvodi se sistem koji omogucava emitovanje hiljadu kanala :)
  • laza

    01.04.2015 15:13
    stb
    Naravno neko ce da se opari na prodaji STB-a, zato je i smisljeno. Nego... sta sad sa viskom spektra koji ostaje kada se svi TV i radio signali zguraju u nekoliko kanala? Sta su to druge namene? I zasto radio signali da se digitalizuju? Radio stanica gotovo da moze da se napravi od nekoliko zica i da radi bez struje kao kristal radio ux vrlo malo znanja o elektrotehnici, a za digitalni signal je nemoguce napraviti radio prijemnik, a kamoli predajnik bez sofisticiranih delova, i ogromnog znanja iz elektrotehnike, programiranja i slicno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija