Info
08.12.2014.
07:32
Istraga o zloupotrebama u privatizaciji NIS još nije okončana, a podrazumeva ispitivanje obimne dokumentacije koja obuhvata duži vremenski period, od početka priprema za prodaju kompanije do potpisivanja kupoprodajnog ugovora, kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.
  • ZoranNS

    08.12.2014 16:07
    Anonimus - bivsi radnik NIS-a
    Dinkić jeste jedan od grobara naše privrede, ali kod NISa je bio dalekovid i u pravu. Evo još deo teksta sa B92 od 26.02.2008. "Ministar ekonomije i regionalnog razvoja je istakao da Srbija u ekonomskim odnosima sa Rusijom treba da se drži tržišnih principa, odnosno onako kako se Rusi ponašaju prema Srbiji.
    Treba razdvojiti ekonomske i političke interese. Nas je Rusija snažno podržala u borbi za očuvanje suvereniteta i mi u njoj imamo najjačeg političkog saveznika. Ali u isto vreme oni su nam prošle nedelje povećali cenu gasa za 30 odsto i uskoro će gas u Srbiji poskupeti za 30 odsto", rekao je Dinkić." Tada su svi napali ovaj stav, kao izdajnički, Koštunica, Tadić, Vučić, Nikolić, cela SRS opozicija, a sada su svi fini.
  • ZoranNS

    08.12.2014 14:57
    jedan od tekstova vezanih za nis
    Mlađan je bio protiv prodaje NIS-a i na Vladi i u Skupštini, a tačno je da su poslanici G17 PLUS u Skupštini su, pre svega zbog Južnog toka, glasali za sporazum sa Ruskom federacijom u kom nijednom rečju nije spominjana cena po kojoj je prodat NIS.Beograd - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da ta stranka u potpunosti podržava gasni deo energetskog aranžmana sa Rusijom, odnosno izgradnju magistralnog ruskog gasovoda kroz Srbiju, ali je protiv dogovorenog načina privatizacije Naftne industrije Srbije (NIS). ovo je tekst iz 2008. Dinkić je ponovio da je protiv većinske prodaje NIS-a bez tendera, da je ponuđena cena za tu kompaniju od 400 miliona evra "ponižavajuća" i da je najbolji model za njegovu prodaju međunarodni tender.
    On je objasnio da Srbija treba da zadrži većinsko vlasništvo, da od privatizacije NIS-a svi građani treba da dobiju 15 odsto besplatnih akcija, a da kompaniji Gasprom treba da bude prodato maksimalno 30 odsto kapitala. Dinkić smatra i da NIS u državnom vlasništvu treba da ostane najmanje do 2013. godine, dok magistralni gasovod ne bude u funkciji. Pročitajte predlog za goasovod, procenite današnjim očima.
  • ZoranNS

    08.12.2014 14:50
    Ako me sećanje ne vara Dinkić je bio
    Ako me sećanje ne vara Dinkić je bio protiv da se NIS proda za tu cenu, pa su svi graknuli na njega, ne bi bilo loše naći novine iz tog perioda.
  • Kowalsky

    08.12.2014 14:19
    Magla u briketima
    Ja kad u parku iznajmljujem bajk (nije u Srbiji) potpisem papir koji predvidja sve stete koje moze imati ovaj sto iznajmljuje I naravno pere ga od svake odgovornosti Taj papir je duzi od ovog DOBROG medjudrzavog sporazuma kojim je recimo iskreno poklonjen NIS za briketiranu maglu Juznog toka....
  • 08.12.2014 14:07
    bivsi radnik NIS-a
    Ne mogu da verujem dragi sugradjani da ste zaboravili naj veceg krivca Mladjana Dinkica- grobara srpske privrede i naj veceg lopova koji je obecao 1000e svakom od prodaje nis-a a i sam je ucestvovao u podeli akcija i prodaji NIS-a.
  • 08.12.2014 12:31
    Uporedite prodaju NIS-a i dela koji pripada Teleno
    Iako s tehnickom strukom, nisam imao mogucnosti da privirim u NIS posle zavrsenog fakulteta. Nisam imao kuma, babe, tetke, striceve.. Iako znam neke koji su dobili pre vremena ne zasluzenu penziju zahvaljujuci tadasnjem NIS-u..
    Danas mogu da kazem, hvala Bogu (ili sudbini) sto sam otisao iz NS I danas mogu da kazem, bas me briga za sve.
    Ipak se pitam, da li je bolje prodan NIS - koji danas ipak puni budzet i ulaze u Srbiji ili bi bilo bolje da je prodat kao deo koji danas prupada Telenor-u (nisam siguran kako se zvala ta telekomunikaciona kuca, davno sam otisao). Sta mi danas imamo od Telenor-a? Zar ne bi bilo bolje da smo I taj deo prodali jevtinije a da nam danas I oni pune budzet!
  • 08.12.2014 12:30
    pamti se!
    hej..."Novosađanin - Radim u NISu" znamo da je obična naučna fantastika prevaziđena sajber fikcijom! Ne kopčamo se mi na leđima pa da ne znamo ko danas ima toliku platu u NISu! Kao diplomirani ekonomista,skoro šezdessetak godina života i još pet godina pred penzijom proglasilo me onomad za višak i ajd uzmi otpremninu ili idi na 20.000 hiljada agencijske plate pa ćemo te izbaciti na ulicu za par meseci, jer nam nećeš trebati!Rusofili i tajkuni koji su povezani s našim partijama koje su i podržavale privatizaciju NAP-a su ti koji su primljeni - farsa zvana prva šansa znači ko ima nekakvu vezicu primiće ga malo na probni rad,udaraće u talambas da se narod ne doseti,a posle s takvima u agenciju pa na ulicu! Ko ima pravu vezu primiće ga za stalno i bez znanja,i bez škole, rasporediće ga na bilo koje mesto ali će on cinkariti - pa zar se zaboravilo da je ona žena pre neki dan skočila sa zgrade NIS-a??? - i obavljati KGB-ovsku praksu s odlikom!
    A NAP bio firma kada je ovaj prostor bio država! S Miloševićem je počeo sunovrat i države i privrede pa i NAP-a koji je postao socijalno-mafijaška ustanova...sve ostalo je istorija i igranka bez prestanka...
  • miki

    08.12.2014 12:11
    nis
    jasam radio u nis, 32g, kad se prodavao Popovic iz DSS, je bio najveci zagovornik dase proda pod tim uslovima . mi radnici smo trazuli dase odvoji gas , bilo gaje dovoljno za nase potrebe , vojske milicije , hitnih sluzbi, ali nas nisu hteli slusati, i nikom nije jasno , ZASTO , 51 ,POSTO , ZASTO ,
  • 08.12.2014 11:09
    EXNISOVAC
    Oko NISa i stanja u NISu vlada informativna blokada. Izgleda da je mali mrsavi Ukrajinac potkupio vecinu medija i novinara u Srbiji.
    Oni koji su prodavali NIS i vodili pregovore oko prodaje treba da odgovaraju zbog VELEIZDAJE jer su prodali najvredniji nacionalni resurs. I nije NIS bio bas toliko u gubicima i u losem stanju da se morao prodati. I punio je 40 posto budzet a ne sad sa 15 posto i pomagao sakom i kapom u drzavi svakoga i lokalne samouprave i huminatarno i zaposljavao mnogo mnogo ljudi. Pa valjda je dobro bilo za Srbiju da u jednoj firmi radi 15 000 radnika a ne da ih je sad 8 000 na ulici. Rusi su cuda napravili kradu i oni i pljackaju da pljackaju nas na sve nacine namestaju poslove svojim firmama uzimaju mito zaposljavaju svoje ljude za velike pare a nasa deca na pumpe za 20 000 dinara. Pa najveca budala bi tako postigla profit. I nisu oni ulozili neke tudje pare u investicije nego NASE, mi kupujemo gorivo i punimo budzet a a mali mrsavi Ukrajinac izigrava najboljeg poslodavca. Znaci ovi pokvareni politicari Kostunica, Tadic i Borko Stefanovic treba da odgovaraju zbog veleizdaje a Rusi napolje bezite od nas sto dalje jer svi Istocni narodi Poljaci, Madjari, Česi i Istočni Nemci pa i pribaltičke zemlje su pobegle od vas. Bolje da nemamo Juzni tok platicemo vam kao i dosad a ne da vas vecno lazete mazete i ucenjujete. Prijatan dan svima!
  • Novosađanin

    08.12.2014 09:58
    Radim u NISu
    Rođen sam u NS ali nažalost bez porodičnih, kumovskih ili partijskih veza urezanih u moj genetski kod. Zbog toga sam kao i većina sugrađana mogao samo da sanjam o privilegovanom statusu koji su imali radnici NISa. Kada su Rusi kupili NIS prijavio sam se na redovan konkurs i bio primljen bez ikakve veze. Jedini kriterijum bili su moje obrazovanje i stručnost. Slažem se da u današnjem NISu nije ni upola onako lepo kao što je bilo u "onom NISu" ali takva "Dembelija" je i mogla postojati samo u sistemu u kojem je naftna kompanija "gubitaš". Radim puno, ima stresa, posao nije 100% siguran ("gazda" može da de otpusti), ni plate ni privilegije nisu kao što su bile u "onom NISu". Ali je ipak 100 puta bolje nego kod drugih poslodavaca (bar koliko znam iz priča, pre ovog imao sam samo još jedno radno mesto gde su uslovi bili isti samo je plata bila mnogo manja). NIS i dalje ima subvencionisano letovanje, plaćen banjski oporavak, bonuse i redovnu isplatu plata koje za većinu sugrađana spadaju u domen bajki (moja plata je npr. 150.000 din a spada u red manjih plata). Neću da hvalim NIS ni Ruse, jer sve ima svojih mana, ali ne želim ni da budem neskroman i nezahvalan Bogu (ili sudbini) kad pomislim kako rade i žive moji sugrađani.
  • Sava

    08.12.2014 09:53
    Ako je inicijalni ugovor bio toliko "savršen", zašto je onda Vučić bio prinuđen da ga menja?
  • Darko

    08.12.2014 09:28
    naivnost
    Ovo što Stefanović kaže za LDP i LSV je smešno. Čovek se mnogo pravi glup. Razlog njihovog protivljenja je bio sadrzaj aranžmana, narocito u delu oko prodaje NIS-a, a ne to da li su oni predviđali ili ne odustajanje od Juznog toka.
  • 08.12.2014 09:21
    Nije zlato sve sto sija.
    Ana Filimonova je dala lep pregled. http://www.pravda.ru/video/politics/15704.html
  • Maradik

    08.12.2014 09:06
    Nije on "svaki građanin", on je ojadio svakog građanina.
  • ovdasnji

    08.12.2014 08:47
    greska !
    treba krenuti od uzurpacije NAP-a od strane milosevicevog rezima !!
    nikad nis-uvek NAP !
  • 08.12.2014 08:39
    LSV je od početka skretala pažnju da je ugovor štetan. Pokazalo se da je slično bilo i s koncesijom za gradnju autoputa. DOKLE?
  • :(

    08.12.2014 08:37
    bljuc
    E dragi Borko, nisu oni bili specijalno vidoviti, nego je to rezultat impotentne politike tvog sefa Borisa - i Istok i Zapad, i cetnici i partizani, i da se hebemo i da nam ne udje... Svako ko je zakacio bar dva casa istorije mogao je pretpostaviti da ce nas "braca" izraditi. Zasto niste isli na tender? To je osnovno pitanje. Neko treba da visi zbog te veleizdaje. Drugo je pitanje sto je tek sada probijena (i to vrlo stidljivo) medijska blokada o NIS-u i onome sto se tamo stvarno dogadja. Nadam se da ce najzad biti porusen mit o tome kako se postigla profitabilnost...
  • ab

    08.12.2014 08:34
    Svako
    Stefanović kaže da ovo što se dogodilo niko nije mogao da pretpostavi

    Svako sa imalo pameti u glavi je mogao da pretpostavi da nista od Juznog toka biti nece. A taj tj svi koji su pristali na takve uslove ( bez i jedne klazule o obezbedjenju ) treba da odgovaraju za VELEIZDAJU.
  • 08.12.2014 07:48
    Šta je dobar ugovor?
    Dobar je onaj ugovor koji pokriva što više onih okolnosti koje ni jedna ugovorna strana ne može da pretpostavi. Zato ugovore ne treba da dogovaraju diletanti, već stručnjaci. Kod nas ugovore sklapaju političari, tako da...
  • Petar

    08.12.2014 07:45
    A hoće li neko ispitati Slobinu otimačinu "Nafta-Gas"-a od građana Vojvodine?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna