Istraga o privatizaciji NIS-a traje i dalje

Istraga o zloupotrebama u privatizaciji NIS još nije okončana, a podrazumeva ispitivanje obimne dokumentacije koja obuhvata duži vremenski period, od početka priprema za prodaju kompanije do potpisivanja kupoprodajnog ugovora, kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Istraga o zloupotrebama u privatizaciji NIS još nije okončana, a podrazumeva ispitivanje obimne dokumentacije koja obuhvata duži vremenski period, od početka priprema za prodaju kompanije do potpisivanja kupoprodajnog ugovora, kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Osim ispitivanja dokumentacije, u istrazi se saslušavaju i učesnici u privatizaciji NIS. Iako je među prvima za saslušanje najavljivan Borislav Stefanović, aktuelni potpredsednik Demokratske stranke, a tadašnji šef pregovaračko tima za prodaju nacionalne naftne kompanije ruskom Gaspromnjeftu, u izjavi za Danas Stefanović negira da ga iko zvao na razgovor tim povodom. "Niko me nije zvao na saslušanje tim povodom, a naravno da sam spreman da se odazovem kao i svaki građanin ove zemlje", kaže Stefanović.

Prema njegovim rečima, pošto su značajno promenjene okolnosti, jer je došlo do odustajanje od jednog značajnog dela kupoprodajnog ugovora, "to menja kompletnu situaciju i treba ići u promenu energetskog sporazuma sa Rusima". "Treba pokušati da se utiče na odštetu zbog uloženih sredstava do sada u izgradnju Južnog toka, da se pod hitno utiče na povećanje rudne rente i povećanje srpskog udela u NIS. Uvek kad su obligacioni odnosi u pitanju, moguće je inicirati promenu sporazuma", ističe Stefanović.

Na pitanje o sopstvenoj odgovornosti za sklapanje takvog, kao što predstavnici vlasti nazivaju, nedomaćinskog kupoprodajnog ugovora, Stefanović kaže da "naprednjaci tim tvrdnjama žele da sakriju činjenicu da su u punom smislu podržavali Južni tok i sve oko njega", kao i da su "par puta za to glasali". "Sad im odgovara da se to zaboravi. To je neverovatno. A, oni su, pritom, doneli odluku, preko bivšeg ministra za energetiku Milana Bačevića, da se produži rudna renta do 2023. godine", ističe Borislav Stefanović.

Upitan da li je ponovo učestvovao u sklapanju istog kupoprodajnog ugovora, s obzirom na nove okolnosti i otkrivanja njegove štetnosti po javni interes građana Srbije, Stefanović kaže da ovo što se dogodilo niko nije mogao da pretpostavi. "Ko je tada mogao da zna da će doći do ukrajinske krize i zahlađenja odnosa sa EU? Bez obzira na sjajne stavove Čedomira Jovanovića ovim povodom, oni nisu bili proizvod vidovitosti već borbe za političke pozicije. Ja priznajem da su LDP i LSV jedini bili protiv tog sporazuma, ali ne treba se zavaravati da su bili vidoviti, već su samo išli kontra politike koja je imala podršku ogromne većine stranaka", navodi potpredsednik DS.

  • ZoranNS

    08.12.2014 16:07
    Anonimus - bivsi radnik NIS-a
    Dinkić jeste jedan od grobara naše privrede, ali kod NISa je bio dalekovid i u pravu. Evo još deo teksta sa B92 od 26.02.2008. "Ministar ekonomije i regionalnog razvoja je istakao da Srbija u ekonomskim odnosima sa Rusijom treba da se drži tržišnih principa, odnosno onako kako se Rusi ponašaju prema Srbiji.
    Treba razdvojiti ekonomske i političke interese. Nas je Rusija snažno podržala u borbi za očuvanje suvereniteta i mi u njoj imamo najjačeg političkog saveznika. Ali u isto vreme oni su nam prošle nedelje povećali cenu gasa za 30 odsto i uskoro će gas u Srbiji poskupeti za 30 odsto", rekao je Dinkić." Tada su svi napali ovaj stav, kao izdajnički, Koštunica, Tadić, Vučić, Nikolić, cela SRS opozicija, a sada su svi fini.
  • ZoranNS

    08.12.2014 14:57
    jedan od tekstova vezanih za nis
    Mlađan je bio protiv prodaje NIS-a i na Vladi i u Skupštini, a tačno je da su poslanici G17 PLUS u Skupštini su, pre svega zbog Južnog toka, glasali za sporazum sa Ruskom federacijom u kom nijednom rečju nije spominjana cena po kojoj je prodat NIS.Beograd - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da ta stranka u potpunosti podržava gasni deo energetskog aranžmana sa Rusijom, odnosno izgradnju magistralnog ruskog gasovoda kroz Srbiju, ali je protiv dogovorenog načina privatizacije Naftne industrije Srbije (NIS). ovo je tekst iz 2008. Dinkić je ponovio da je protiv većinske prodaje NIS-a bez tendera, da je ponuđena cena za tu kompaniju od 400 miliona evra "ponižavajuća" i da je najbolji model za njegovu prodaju međunarodni tender.
    On je objasnio da Srbija treba da zadrži većinsko vlasništvo, da od privatizacije NIS-a svi građani treba da dobiju 15 odsto besplatnih akcija, a da kompaniji Gasprom treba da bude prodato maksimalno 30 odsto kapitala. Dinkić smatra i da NIS u državnom vlasništvu treba da ostane najmanje do 2013. godine, dok magistralni gasovod ne bude u funkciji. Pročitajte predlog za goasovod, procenite današnjim očima.
  • ZoranNS

    08.12.2014 14:50
    Ako me sećanje ne vara Dinkić je bio
    Ako me sećanje ne vara Dinkić je bio protiv da se NIS proda za tu cenu, pa su svi graknuli na njega, ne bi bilo loše naći novine iz tog perioda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.