Info
10.12.2014.
11:09 > 11:33
Četiri reprezentativna sindikata prosvete odlučila su da radikalizuju štrajk jednodnevnom obustavom rada 22. decembra i najavljuju održavanje protesta. Najavljuju da se, ako ne bude pomaka u pregovorima, neće završiti prvo polugodište i da neće biti podeljene knjižice.
  • Roditelj

    11.12.2014 08:12
    samo štrajkujte
    Ako mislite da ćemo slati decu subotom u školu, da nadoknađuju vaše štrajkovanje, imaćete i štrajk roditelja i učenika. I to potpuni. Pa onda sami odsedite u praznim učionicama.
  • @NOVOSADISTA - podrska

    11.12.2014 08:08
    Ne treba oni da vaspitavaju našu decu, nisi upućen, škole više nisu vaspitno-obrazovne institucije, nego samo obrazovne. Plaćeni su da obrazuju našu decu, ali ne rade ni to. A i ne bih da mi dete vaspitava školski kadar zaposlen u proteklih 15-20 godina uz par hiljada EUR-a i preko političkih veza. Obzirom da sam iz stare prosvetarske porodice, sve ih znam kao zlu paru. Kolika god da im je plata, mnogo im je.
    @Mile - i za tvoju informaciju, protiv prosvetara smo upravo zato jer nismo iz SNS-a, nego smo roditelji koji su obrazovani i kroz rad sa detetom pratimo i njihov "rad". Zato tvrdim da su debeli neradnici. To dokazuju i svi PISA testovi poslednje decenije, i procenat funkcionalne nepismenosti dece, ako uopšte znaš šta to znači.
  • nezaposlen

    10.12.2014 20:01
    dajte im otkaz ima nas na birou koji bi radili!!!
  • đoša

    10.12.2014 19:35
    e ovo je zlostavljanje dece,zbog ovog bi trebali pljustati otkazi!!!neko da koristi moje dete za njegovu platu sramota!!!a i takva nam je drzava.
  • Ana

    10.12.2014 19:31
    Objasnjenje za neupucene: i prosvetari su roditelji. I njihova deca idu u skolu i imaju skracene casove kao i ostala deca. Rade kontrolne i pismene zadatke pod istim uslovima kao i druga deca. Ako bude nadoknade, i njihova deca ce odlaziti na te casove. A sad prst na celo - koji roditelj bi radio protiv interesa svog deteta? Pitanje za postovanu penzionerku: kako pored svih skola koje ste zavrsili niste uspeli da razvijete sposobnost kritickog misljenja?
  • Mama

    10.12.2014 17:32
    Kako rade takve i plate
    Sramota, ima dovoljno nezaposlenih nastavnika i učitelja da mogu svi da se zamene..... nisu oni jedini koji su zahvaćeni smanjenjem plata ili nisu zadovoljni.Samo me zanima kako će roditeljima objasniti da nedaju njihovoj deci knjižice, deca su i pored skraćenih časova regularno ispitivana i radili su i kontrolni i pismeni....
  • coka

    10.12.2014 17:01
    za verbica
    ne seri majke ti
  • NOVOSADISTA

    10.12.2014 16:31
    podrska
    Najsmesniji su mi roditelji koji krive profesore za to sto su nam deca sve gora, ocekuju da ih vaspita neko drugi a ne oni sami... Ako sami nesto ne ucinimo za sebe, da nam bude bolje, nece niko drugi. Ne znam ko veruje u tu pricu o kolektivnom stezanju kajisa kad na svakom koraku vidimo bahatost ove vlasti... zato podrska profesorima.
  • Cvetkovic

    10.12.2014 15:22
    Ma kako da ne!
    A vama ne treba podeliti zdravstvene knjizice dok se ne vratite na posao!
  • Verbic

    10.12.2014 14:50
    Dokle prosvetna obest??
    Odakle pravo prosvetnim radnicima da isteruju svoja prava preko dece? To ono ko kad bi majka rekla detetu ja sam te rodila pa ja mogu i da te ubijem?
    Od 1990 ste krenuli sa strajkovima i ucenjivanjem! Gomilu generacija ste ubogaljili, a posle roditelji treba da vade fleke sa privatnim casovima kod istih da nadoknade ocekivano i neodradjeno a zahtevano. Idite u BG svi kod Vucica organizovano pa pretite i strajkujte tamo!
    Ostavite vise decu na miru. Ko ce i kako deci da nadoknadi nastavu i propusteno gradivo??
    Subotama onako blok at hok nastavom? Sta su deca vasi privatni taoci pa da im sa punim pravom ne dajete knjizice i ne zakljucujete ocene, smanjujete obim gradova i vreme koje treba da provedu uceci??
    Smislite druge nacine da radikalizujete strajk i isterate prava al ne preko sakacenja dece.
  • Србин Бачван(ин)

    10.12.2014 14:15
    ..свака част просветним радницима а срам треба да буде медицинске раднике који ћуте и не солидаришу се са просветарима а у истом су сосу..што се пензионера тиче њима да су узели и 20 % не би дигли глас..увек је та "бранша"-пензионерска била највернији гласач власти почев од Милошевића преко Тадића до Вучића..
  • jovanka orleanka

    10.12.2014 13:57
    dozlogrdilo
    Potpuna podrška prosvetarima u štrajku. Da je sreće pa da se sada udruže zdravstvo i policija zajedno sa advokatima i da pokaže tim nepismenim ........ na vlasti šta je demokratija. No, šta se oni razumeju u školstvo kad su svi odreda kupili diplome.
  • Penzionerka

    10.12.2014 13:55
    Zar su prosvetari najugorženiji?
    Bila sam i ja đak pre mnogo godina. Moje (već pokojne) učitelje i profesore poštujem i danas. To su bili ljudi posvećeni svom poslu koji spada u najplemenitije pozive. Oni su od nas napravili obrazovane i misleće ljude, dobre i časne ljude.Šta će ove generacije učenika misliti o svojim profesorima, koji misle samo na svoje blagostanje, pokazaće vreme. Učenici su svesni da nemaju ono znanje koje imamo mi stariji, čiji su učitelji bili zaista dobri. Imam unuka maturanta (završava srednju školu). Na kraju opšteg obrazovanja lepo se vide praznine u znanju. Uvek nešto zapitkuje i traži objašnjenje, jer ga u školi nisu ničemu naučili, osim da se galamom i štrajkom može postići neki cilj.Njihovi profesori još im ni maturske teme nisu podelili. Šta će biti s tom generacijom? Hoće li zbog takvih profesora ponavljati razred? Urazumite se ljudi. Držite makar do svog ugleda, ako vam već do đaka nije stalo. Vi postojite zbog đaka a ne oni zbog vas. Da njih nema, ni vi ne biste bili potrebni. I još jedno da vam kažem. Ja sam penzioner. Završila sam fakultet, specijalizaciju i odbranila magistarski rad. Meni će oduzeti skoro 15% od penzije. Naravno da mi je krivo, mogu da vrištim do neba, ali zbog toga se niko neće uzbuditi.
    Grčka je do sada imala nekoliko generalnih štrajkova kad je sve u zemlji stalo. Ovde to nije moguće postići. Suviše smo lenji. Štrajk prosvetara će samo odmoći i vama i našoj deci.Novac nećete dobiti a izgubićete i ono malo ugleda kod đaka. I nećete imati pravo da se zalite da su neposlušni. Oni se samo na vas ugledaju.
  • Vozac

    10.12.2014 13:07
    hitna pomoc
    Puna podrska PROSVETARIMA.Kako bi rekli ovi u vladi,kome se ne dopada,neka ispise dete,ima mnogo privatnih skola a mozda deci bude i bolje.Na kraju i mnogi politicari su takve i slicne skole zavrsili.Zalosno je da se samo sada poziva na interes DECE zar ih VLADA ne ugrozava silnim merama i nametima.Zar nasa DECA nemaju pravo na normalno detinjstvo,zar su samo NJIHOVA deca bogom dana.
  • Barracuda

    10.12.2014 12:16
    Zatucani socijalistički građani RS su nezadovoljni, ali i dalje preferiraju socijalizam i Državu Dembeliju. Problem zato neće biti rešen. Ako uopšte dođe do kakvih promena, bit će to promene na gore.

    Dakle,kad narod ne drhti od vlasti već vlast od naroda onda to možemo nazvati demokratijom. A to se postiže zalaganjem za potpunu ravnopravnost. Pod tim podrazumevam da se ti ciljevi mogu ostvariti jedino ako se svi koji su u ovoj zemlji ugroženi udruže: radnici, seljaci, osiromašeno građanstvo, pripadnici nacionalnih manjina... i onda pritiskati vlast, muštrati je konstantno. S ulice se menja sistem, protestom se menja sistem, štrajkom se menja sistem, bojkotom se menja sistem, preko Interneta se menja sistem, pisanjem se menja sistem, svime se menja sistem sem izborima. Možda izgleda iluzorno ali bez poštovanja nečijeg prava na rad ili život dostojan čoveku ne može biti boljitka. Dakle, sve to mora da ide „u paketu“ a ako vam se čini da je to mnogo razmislite na trenutak koliko se mrcvarimo oko svega i koliko se vremena u ovoj zemlji ništa ne događa.

    Želite li rešiti problem, razvlastite vladu.
  • 10.12.2014 12:15
    Molim prosvetare da objasne zbog čega smatraju da đaci treba da budu kolateralna šteta? I šta mislite dokle će roditelji to tolerisati?
  • mile

    10.12.2014 12:13
    Ne mogu da zamislim intelektualni sklop ovih sto pljuju po prosvetarima, verovatno su iz SNS.
  • 10.12.2014 11:53
    prosvetni kriminal
    Bilo bi lepo da se izađe sa informacijama koliko prosvetnih radnika ima na birou (uključujući i one koji su skinuti sa biroa jer se nisu javili Vulinu svake druge nedelje)? Verujem da bi mogli da zamene kompletan kadar ovih neradnika. Kako bi bilo kada bi lekari rekli da su nezadovoljni platama (a nezadovoljni su) i da će lečiti pacijente samo od 11-13h, a posle neće ni toliko? Pre neki dan smo odveli dete kod lekara u 19.00h. Iz razgovora saznamo da joj je 50. pacijent po redu tog dana. Uredno ga pregledala, bez otaljavanja i bez kuknjave. Očekujete platne razrede i da učiteljice sa završenim učiteljskom "fakultetom" (smejurija) imaju iste plate kao, npr. lekari? To bi bilo više nego žalosno. Za početak - radite svoj posao kako treba, očistite polupismeni polusvet iz vaših redova (kojeg je preko 50%), pa ćete onda imati i podršku roditelja. Ovako NE!
  • 10.12.2014 11:40
    Kako je lako tuđim k****m gloginje mlatiti. Ili u prevodu: interesi dece nisu i naši interesi, ipak su deca tu zbog nas, a ne mi zbog njih. Borićemo se za svoje plate tako što ćemo umesto u školi, sedeti kući u našim toplim foteljama i gledati španske serije, umesto da idemo u Beograd da rušimo vlast, a roditelji će plaćati privatne časove da im deca postignu ono što su trebali da ih nauče njihovi nastavnici, koje plaćaju isti ti roditelji te iste dece i niko ih ne pita da li su im plate odgovarajuće... I, naravno, plaćaćemo dodatno i pripremu za maturu, jer ne vidim da se po tom pitanju išta radi sa osmacima, čak nije najavljen ni probni test koji treba da bude u decembru. Bando neradnička, nadam se da će i vama jednom neko stati na rep.
  • Podrska

    10.12.2014 11:35
    POTPUNA podrska prosvetarima i svima koji se bore protiv NIKAD GORE stetocinske 'vlasti'!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna