Novi Sad
11.04.2011.
14:32 > 14:33
Novosađani od danas mogu da, umesto u kontejnere, istrošene baterije odlažu na posebno određena mesta, bez ikakve nadoknade.
  • Zoki

    12.04.2011 19:23
    gradjanska inicijativa
    Pozdravljam svaku, a pogotovo ovakvu građansku inicijativu sa konkretnim problemom i adekvatnim rešenjem.
    Dosta nam je brižnih političara i direktora javnih preduzeća koji nam godinama nude razne lažne ideale i zaglupljuju nas praznim i iluzornim pričama, pod izgovorom da je to za "naše dobro", a misleći pri tome samo na svoju karijeru i ličnu dobit.

    Treba više akcije i inicijative, narode.
  • 12.04.2011 18:50
    samo se žalite. kad nema kontejnera za baterije, "što ih nema?", kad ih ima, "dobro su se setili! što ih nije bilo ranije?", "sad je neko uzeo ogromne pare za to" i slično. ja pohvaljujem "akciju" i "projekat", a vi paćenici se grizite i žalite se na sve i svašta i dalje.
  • asa

    12.04.2011 14:55
    Konacno nesto pametno da urade, ali... zar nije mogla kontejnere za baterije da postavi npr. JKP Cistoca, a ne da se od neceg sto je toliko logicno i u svetu se radi vec godinama, sada kod nas pravi "projekat" i kao sto je neko u komentaru rekao da bi "menadzer projekta" uzeo dobre pare i dao proviziju nekome na vlasti, a pri svemu tome gradjani ispali smesni, da ne upotrebim neku grublju rec, posmatrajuci sve kao "veliki projekat" ...obicno skladistenje opasnog materijala
  • 12.04.2011 11:28
    1
    ...da zaboravih reci, u SVAKOM MARKETU postoji velika PLEKSIGLAS kutija u koji gradjani ostavljaju sve vrste istrosenih baterija, takodje toj EU u apoteku ODNOSE se lekovi kojima je prosao VEK TRAJANJA ili su polupotroseni, samo sto bi to kod nas bilo dosta riskantno posle kupovati lekove, jer neko bi od "posobnih" apotekara to zloupotrebio i samo bi prepakovao lek kojem je istekao rok trajanja....
  • 12.04.2011 11:24
    1
    EU i otpad
    Razvrstana ambalaza: staklene flase,plasticne flase,papitrnata razna ambalaza, razne novine casopisisut,razni drugi razvrstani otpad, sut itd, svaki gradjanin moze odneti na centralno skladisre u posebne kontejnere za svaku vrstu otpada, ako se gradjanin ne snalazi dobro na takvom skladistenju postoji dezurni radnik koji ga uputi i prekontrolise sta se gde baca,
    ovakav vid odnosenja smeca grad,selo ili ti drzava NE ISPLACUJE ni centi donosiocu

    POTOM, svaki dan u sedmici je rezervisan za odnosenje po nekog otpada, kamionima od strane komunalne sluzbe-da tako to nazovem,
    govorim o FR juzni deo, sto se tice raznih limenki, to obicno skupljaju gradjani iz bivsih komunistickih drzava i odnose ih u reciklazu E TO SE isplacuje donosiocu,naravno da postoje i kontejneri gde -opet gradjanin sam odnosi smece i baca u svaki kontejner posebno vec razvrstano smece:kontejneri su mali popiut nasih, i obicno su na raskrsnicama, tj obicno izmedju sela,haciendi itd

  • 12.04.2011 07:52
    Pa šta se bunite što ne dobijate nikakvu novčanu nadoknadu? Ionako bi tu bateriju bacili u smeće i završila bi na deponiji, ne bi dobili nikakve novce, a zagadilo bi se zemljište.
    Ovako bar se neće zagaditi zemljište, a bar je meni neka vrsta nadoknade čistije zemljište, meni dovoljno.
  • Alex

    12.04.2011 05:51
    Raspitajte se koliko menadžer projekta ima platu za vreme trajanja projekta. Izmišljamo projekte da bi se samo ljudi bliski režimima ugurali da sa projekta uzimaju jos jednu ili dve plate. Rezultati projekata nisu bitni. Predlažem gospodinu da jedan od sledećih projekata bude postavljanje kutija za odlaganje upotrebljenih prezervativa!
  • "exportimport svašta"

    12.04.2011 05:37
    A ono bez ikakve nadoknade-to kao znači da treba da im odnesem baterije, odlođim ih , i još d abudem srećan što ne moram da platim ???
    Sjajno...
    Ja sutra pokrećem "exportimport svašta" možete svi da donesete auto, motor, skuter,lap top, tv, dvd, koji radi i da ga odložite kod mene BEZ IKAKVE NADOKNADE :-)))
  • Jovan2

    11.04.2011 21:22
    U cemu je SUSTINSKA razlika
    - ako bacim bateriju u kantu za smece i cistoca ce ih na kraju "skladistiti" na deponiji otpada.
    - ako odnesem gospodi iz alter eko logika i oni je "skladiste".
    ?
  • DAniel

    11.04.2011 20:50
    @Mare
    Postoji firma za reciklažu računarske opreme
    http://www.mikro.rs/main/index.php?q=vest&ID=11201
    011/3447-632
    http://www.it-recycling.biz/
    http://www.zerowaste.rs/
  • Voja

    11.04.2011 20:22
    Konačno
    SUPER. Konačno da završimo i sa bacanjem teških metala na deponiju. Trebalo je ovo i ranije uraditi.Treba se potruditi i postaviti pomenute kutije na što više lokacija.
  • mobutu sese seko

    11.04.2011 19:36
    @ anonimus
    Uravu si da je nesto skuplje pa razlika koju vrate je sitna ali kvalitet baterija, sokova..... je mnogo bolji nego kod nas nama sve i svasta salju jel neka ko da kontrolise.
  • ecoman

    11.04.2011 19:02
    proverite
    Za razliku od PET ambalaze, papira, aluminijumskih limenki ili olovnih akomulatora, reciklaza malih baterija nije ekonomski isplativa i u razvijenim zemljama se fabrikama za reciklazu istih placa nadoknada da bi ih preuzeli i reciklirali.
    Tu nadoknadu daje drzava da bi sprecila zagadjenje zivotne sredine, a ta sredstva prihoduje od uvoznika i proizvodjaca baterija. Ko ne veruje, neka proba da proda sakupljene baterije pa ce se uveriti u nultu traznju istih od strane trgovaca sekundarnim sirovinama.
    Ali vecina baterija i dalje ostaje potencijalni zagadjivac zivotne sredine.
  • Mare

    11.04.2011 18:19
    Gde mogu da ostavim racunarski otpad, npr. monitor?
  • 11.04.2011 18:15
    pojasnjenje cika mobutu
    da, ali isto tako su baterije, flase staklene, plasticne, preko nesto skuplje, pa kad ih vratis dobijes tu sitnu razliku nazad. tako da ti isto izadje...
  • @D.L.

    11.04.2011 17:27
    To znaci da su baterije veoma toksicne, i kad bacis praznu bateriju u djubre - da znas da si strasno doprineo zagadjenu zemljista (koje je iovako zagadjeno), posto se teski metali iz baterije tesko razgradjuju.

    Bez naknade znaci - da ce neko primiti tvoju bateriju na recikliranje, da ce on imati neku sitnu zaradu, ali se zagadjenje smanjuje. Dobro, zar ne?
  • tiberius

    11.04.2011 17:00
    dobro a gde ce se skladistiti na ovaj nacin skupljene baterije?
  • Vovjosadjan

    11.04.2011 16:28
    lepa vest...
  • mobutu ses seko

    11.04.2011 16:06
    Kod nas sta god treba da se razvrstava bilo to baterije, flase staklene, plasticne.... Sve je to bez naknade pa kad toliko hoce u tu Evropu neka znaju da se to tamo sve placa a ne ko kod nas za dz...
  • D.L.

    11.04.2011 15:36
    Zabole me.
    A sta znaci ono -bez ikakve nadoknade-?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna