Autor: 021.rs

Novi Sad
23.01.2023.
10:56 > 09:35
Dvadesetjednogodišnji polaznik Centra za osnovnu policijsku obuku nastradao je jutros na Gradskom strelištu u Novom Sadu, saznaje 021.rs.

Komentari 44

  • Komentar

    25.01.2023 08:57
    A zašto?
    1. Svako oružje smatraj napunjenim
    2. Nikada ne usmeravaj oružje u nešto što ne želiš da uništiš
    3. Nikada ne drži prst na obaraču do trenutka opaljenja
    4. Budi siguran šta je meta i šta se nalazi iza mete
    Pukovnik Džef Kuper
    Nažalost tragedija. Ministri i ostali nemaju veze sa ovim.
  • Goran

    23.01.2023 18:50
    EX Pratnja PTT
    Mogu da potvrdim da sam ovde proveo više od 20 godina vežbajući gađanje u kružne i pokretne mete u svrhu obavljanje posla..Miroslav i drugi instruktori su nam do besvesti objašnjavali kako se rukuju sa oružijem i to smo u mali mozak zapamtili..Prvi put čujem da je neko nastradio za sve ove godine koliko strelište postoji a vala ima duuugu tradiciju preko tri veka...Šta se ovde dogodilo verovatno samo nepažnja i žurba ništa drugo...
  • Igor

    23.01.2023 16:03
    Prva stvar koju su nam u vojsci rekli je bilo:"prazna puška ubija" i nikad nismo smeli da okrećemo oružje prema nekom. To je prvo i osnovno!!!
  • /

    23.01.2023 15:38
    /
    definitivno prioritet srbije mora biti da u prvi plan stavi etiku i moral pa tek onda ostale baljezgarije kako bi se smanjile ovakve stvari
  • Građanin Toša

    23.01.2023 15:29
    Da li je obuka bila loša ne bih znao reći, ali znam da za poznavanje onih najosnovnijih mera bezbednosti u rukovanju vatrenim oružjem ista nije ni potrebna. Dovoljan je zdrav razum. I ja koji niti nisam služio vojsku niti sam ikada bio na strelištu znam da se oružje, ni prazno a kamo li puno, nikada ne uperuje ni u sebe ni u drugog, niti se gleda u cev da vidiš da li je metak unutra. Znam da kada mi se oružje zaglavi treba isto da odložim na sto sa cevi okrenutom u pravcu mete, dignem ruku i čekam da stručno lice dođe i odglavi ga.
  • Poskok

    23.01.2023 14:59
    BEZBEDNOST
    Vratiti srednje policijske i vojne škole i podići prag za godine. Znam ljude koji imaju 30 godina pozavršavali fakultete, treniraju, psihički sazreli, a ne mogu u službu zbog godina.
  • jasta

    23.01.2023 14:46
    Kakva obuka, ubistvena. Ne cudi sto posle i kad je zavrse ne shvataju ozbiljno svoj posao i zakone ove drzave. A sve sa obuke zaborave posle dva dana u uniformi. Zao mi coveka, ali se pitam i sta cemo mi da radimo sa takvom policijom? Sta ocekivati od njih sutra? Drzace oruzje sa strane kao u filmu?
  • Šone

    23.01.2023 14:36
    Žalosno za preminulog mladica.Procedura je opste poznata odgovornost na rukovaocu gadjanja i neposrednog starešine u obuci za bojevo gadjanje (stojeca grudna kops)meta.
  • Ivan

    23.01.2023 14:24
    .
    Svi pljuju kursiste, instruktora, a niko nije pomislio na samoubistvo?!
  • Ducci

    23.01.2023 14:10
    Freska,velika freska, ko još vodi računa o njima
  • Da

    23.01.2023 14:08
    Načelnik je došao i dao ostavku? Ma jok.
  • Nisam filozof

    23.01.2023 13:51
    Pravila, pravila...
    Osnovno pravilo prilikom vršenja bojevog gađanja je "oružje je uvek okrenuto u pravcu mete". Kada se gađanje izvodi, u slučaju zastoja onaj ko vrši gađanje, dužan je da oružje drži u pravcu mete, a podizanjem ruke obavesti instruktora da je do zastoja došlo i čeka njegov dolazak radi dalje manipulacije s oružjem. Tragedija je neizmerna, iskreno saučešće porodici, i nesumnjivo da će odgovornost instruktora biti zatražena, i ona je sigurno subjektivna, ali mladić je grubo prekršio osnovne procedure. Takve nesreće su i u vojsci i u policiji izuzetno retke ali se na žalost dešavaju. Opomena za sve.
  • Sandra

    23.01.2023 13:50
    Neodgovornost
    NEODGOVORNOST, u svim sverama ovoga drustva, dovodi i do gubitka zivota. E kad se to desi, onda pocinjemo da se pitamo zasto i kako. Kasno!!!! Javasluk, neodgovornost, manjak kontrole, sveobuhvatno neznanje, jer su na bitnim mestima ljudi bez znanja tj SAMO PODOBNI...Mozda nam gospodin Gasic(strucan) objasni sta se desilo. Isto ono verovatno sto i mnogo puta do sada- NISTA ... I samo ce roditelji i bliznji muku muciti, a celo drustvo, na zalost zabole, sta se desilo detetu, koje je imalo samo 21 godinu.
  • Ja

    23.01.2023 13:33
    Šteta
    Saučešće porodici! Izgubiše dete zbog čega?
    Meni zvuči baš nemoguće jer sam redovno služio vojsku i kada smo išli na gađanja oficiri su bili kao kobci iznad nas golubova, bukvalno glavu nisam mogao da pomerim ni levo ni desno a kamoli ruke da pomerim a da on ne odreaguje. Retko je vojska tada imala gađanja sa pištoljem ali te 1995 određeni rodovi su imali, vozači kojima sam ja pripadao su imali i to je bilo isto, sećam se vodnika kojeg sam samo tada video on je bio zadužen za mene i isto nisam moga baš ništa da učinim a da on ne odreaguje, da sam imao želju da se ubijem ne bih uspeo baš nikako a imali smo pucanje iz stojećeg stava, ležećeg i klečećeg na jednom kolenu, baš su nas čuvali na strelištu što ne mogu reći za poligon gde smo vozili kamione svih mogućih vrsta. Igrali smo vije sa Dajčevima koji su stariji od Dunava a išli su ko sumanuti ali niko nije stradao. Krivci za gubitak ovog mladog života se znaju, starešine su krive jer ih nisu pazili na adekvatan način! Od Direktora koji je pravio raspored oficira koji će gde i šta da radi sve do oficira koji je bio tamo svi bi trebalo da adekvatno odgovaraju! Ali bi prvo trebalo da se država nađe porodici i gleda da im na sve moguće načine olakša dane koji slede!
  • Петар

    23.01.2023 13:14
    Шаблон опште пропасти
    Неки послови не трпе непажњу и пропусте, грешке у приступу и пропусти могу коштати живота некога ко нестручно или непажљиво приступи нпр. руковању оружјем, ко непажљиво ради са струјом, ко не пази на грађевини, ко не пази у саобраћају па му пажња одлута, хемикалије, експлозиви, ...
    Свакодневно читамо о многим пропустима и последицама нечијег превида или немара. Неодговоран смо народ, лош нам је приступ и организација у свим сегментима, наступило је време површности и неодговорности од врха у држави до задње чистачице . Модел неодговорности и непрофесионализма , завладао је од највишег политичког врха, клонира се и пресликава све до најнижег нивоа.
  • Komentator

    23.01.2023 13:14
    Sučešće
    Porodici izjavljujem saučešće! Nadam se da se više nikada neće dogoditi da iko bude čak ni ogreban na strelištu a kamoli da se ubije! Krivci se znaju i nadam se da će biti adekvatno kažnjeni, što sad i nije najpreče. Najpreče je porodici izaći u susret i olakšati joj što više se može! Mlad život ode bez potrebno, vidim mnoge rasprave da li je bio polaznik kursa, srednje škole ili ne znam čega, to sada nije važno, važno je da je momak odlučio da se posveti zaštiti građana i to odlučio sa 20godina što nam pokazuje da je bio dobro dete, jer retko ko u tim godinama donosi takvu odluku nadam se ispravnu, vreme će pokazati kakve su nove generacije policije i šta su ih učili i kako su ih učili i naučili?! Hoće li poštovati zakone i pravila službe kao stara garda Titove narodne milicije, posle njih imamo gardu Slobine policije zvanu crvena, po novčanici od 1000din,jer koji god prekršaj da napraviš bilo je dovoljno dati crvenu da ništa ne pišu, pa početak Vučićeve koja je bila pola pola i građani su uvek izvlačili deblji kraj bez da imaju kome da se žale! Sad policajaca ima više vrsta nego što treba da bude i ima i žandarmerija...
  • Ja

    23.01.2023 13:02
    >> nekada se na obuci učilo prvog dana da se oružje nikada ne uperi u sebe ili drugog i NE GLEDA SE U CEV da li je metak unutra. niko nije smeo da uzme oružje,puca u metu dok pored njega nije stao instruktor.

    Ovo je najvaznije pravilo kod rukovanja oruzjem. NIKADA ni slucajno ne uperiti oruzje u sebe ili druge, cak i da ste 100000% sigurni da je prazno.
  • Sto se komentarise

    23.01.2023 13:00
    Ono sto neznate
    Niste bili tamo. Ne znate cinjenice, ali imate misljenje. Saucesce porodici
  • Singer

    23.01.2023 13:00
    Stara kajla
    Neznam dali su pocetnici od prosle nedelje ili starija generacija ali nije bitno ode mlad zivot koje kriv???.Ima nesto drugo sto mi nije jasno svaki polaznik mora da ima osim pribora za licnu higijenu sto je normalno ali ovi sad moraju da imaju svoj prasak za ves,metlu i ostale rekvizite za odrzavanje higijene u dvoristu spavaonicama to nije uopste normalno oni su tamo na obuci za policajce ostalo mora drzava da im obezbedi jer kad zavrse obuku oni treba da brane institucije od kojekakvih belosvetckih protuva i kriminalaca.
  • Pavle

    23.01.2023 12:58
    Tragedija
    Kada se tragedija desi ne treba pametovati. U svim sgerama života se dešavaju tragedije i pored najveće opreznosti. Laka ti zemlja mladiću.
  • Likakrajina

    23.01.2023 12:57
    strelište
    saučešće porodici, velika tragedija mlad život je otišao. Treba više pažnje disciplini posvetiti, to je ključno! Kad vidim ko sve nosi uniformu i ko je policajac smešno mi je! Bez uvrede za policiju, ali prvo mora jedan osnovni kurs da se prođe iz ponašanja i ophođenja prema drugima. Zato se ovakve stvari i dešavaju nažalost.
  • NemanjaN

    23.01.2023 12:44
    Tuga...
    Žao mi je mladog života koji je izgubljen... A i žao mi je rukovodioca gadjanja... Siguran sam da je,ma ko to bio,uradio sve po protokolu i pravilima... Ali greške se dogadjaju... Možda vratiti srednju policijsku školu,onako kako je ranije trajala... 4 godine obuke je ipak 4 godine obuke. Možda bi to pomoglo... Opet,žao mi je mladog žovota. Nek' počiva u miru.
  • Vlada

    23.01.2023 12:41
    Sigurno su im date detaljne instrukcije za rukovanje oružijem na šta se mladić oglušio i okrenuo ka sebi pištolj sa metkom u cevi. Tragedija je velika ali sumnjam da je greška starešine, koji da je stigao i video sigurno bi reagovao. I u vojsci i policiji rukovanje bojevom municijom je strogo definisano.
  • ewe

    23.01.2023 12:20
    "Ali da li nam trebaju kursisti od 6 meseci?"

    Isto pitanje imam. Npr, u vojsci kad sam bio, bio sam kad smo u istom momentu imali podoficire kursiste (isto kao i sad sa policijom) i podoficire koji su zavrsili standardno 4 godine srednje vojne skole. Nebo i zemlja.

  • neko

    23.01.2023 12:19
    prva stvar
    nekada se na obuci učilo prvog dana da se oružje nikada ne uperi u sebe ili drugog i NE GLEDA SE U CEV da li je metak unutra. niko nije smeo da uzme oružje,puca u metu dok pored njega nije stao instruktor.
  • Kursista

    23.01.2023 12:17
    Narode neinformisani
    Ne postoji kurs za policajce vec nekoliko godina. Ne postoji ni SŠUP takodje kao cetvorogodisnja srednja skola. Lupate na slepo. Imate google pa uposlite prstice FB heroji sa telefona.
  • Ajme Nama

    23.01.2023 12:05
    Ode mladi život i moramo se upitati zašto. Kako god da se desilo, krive su starešine. Da se radilo kako treba, sve i da je hteo da izvrši samoubistvo, bio bi sprečen.
    Zar je vrednije nečijih dodatnih 5-6 minuta vremena obuke i nadziranja od mladog života.
  • Aca P

    23.01.2023 12:05
    Tastatura Strucnjaci
    Odekle vam bre ideja da pricate te stvari za "kursiste" i srednju skolu, nidje veze to sto pricate. Da li znate uopste kakva je ta srednja skola i sta su tamo deca radila i gubila detinjstvo dok su spavali na klupama, koliko normalnih zemalja ima srednju skolu za policajce da li znate to, svasta je ovaj internet doneo kad svako moze nicim izazvan da prosipa pamet
  • Mr.M

    23.01.2023 12:04
    Propisi,pravila,procedure...sta to beše...nažalost najskuplja moguća cena je plaćena
  • Sabahudin

    23.01.2023 12:01
    Nemoguće
    Saučešće porodici. Strašna tragedija. Neko treba da odgovara za ovo. Prosto je nemoguće da se ovo desi ako se ispoštuju procedure. Očigledno da nisu ispoštovane i da je neko neozbiljno shvatio svoju obavezu. Pored svakog strelca mora da bude instruktor, spreman kao zapeta puška da reaguje u slučaju nepravilnog rukovanja (okretanje oruzja prema sebi i drugima, zaglavljivanje...)
  • Nn osoba

    23.01.2023 11:59
    Strssno
    Tragedija je velika kad neko tako mlad ode..Saucesce porodici ..U ovim slučajevima najveći krivac je oficir ili instruktor jer oni prvi moraju da upoznaju kandidate sa oruzijem i kako se pravilno koristi..u svakom slucaju instruktor kao i kontrolor snose veliku odgovornost
  • Grkuapsu

    23.01.2023 11:54
    Odgovornost rukovodioca gađanja 100%. U moje vreme (pre skoro 40 godina), ako rukovodilac gađanja da je pitomac samo umoran ili "odsutan" prilikom izvođenja bojevog gađanja, odmah ga je neizostavno udaljavao sa istog. A da ne pominjem nestručno rukovanje oružjem ili oglušivanje o komandu rukovodioca.
  • Av

    23.01.2023 11:53
    Av
    Žalosno... A sada svi ostavke od ministar policije do poslednjeg u lancu komandovanja i naravno na sud
  • Vladika

    23.01.2023 11:52
    Nisam iznenađen
    Kao nekadašnji strelac nisam iznenađen. Mnogo puta smo svedočili bahatom i arogantnom stavu i ponašanju policajaca na strelištu. Nedisciplinovanom.
  • Sabahudin

    23.01.2023 11:51
    Omerović
    Krajnje je vreme da se obnovi rad srednje policijske škole a ne da se policajci školuju kao kursisti, tj na brzaka. Da ta deca uče kako se pravilno koristi oružje ne bi se dešavale ovakve tragedije...
  • Banderaš

    23.01.2023 11:48
    To je nemoguće da se desi ako se postuju sva propisana pravila i ispostuje procedura,neko je odgovoran za ovu tragediju !!
  • Maki

    23.01.2023 11:44
    O21
    Da li je ovo moguće? Da li je bilo ranijih upoznavanja sa oružjem? Jel je imao pored sebe instruktora. Ako nije, zašto nije.
  • Bananamem

    23.01.2023 11:39
    Strasno! Jadna porodica... Nije ni vreme ni mesto, ali ne mogu da se ne zapitam kako dodje do ovakvih stvari? Zar oni kao buduci nosioci oruzja ne treba da budu maksimalno svesni opasnosti i da ih preduprede odgovornim odnosom ka oruzju? Idem u tu streljanu kao civil. Sansa da se ovo desi je jako mala ako se ka uruzju odnosite sa strahopostovanjem
  • Zašto

    23.01.2023 11:37
    Zašto se dešavaju ovako tužne stvari? Jedam mlad čovek ode zauvek... saučešce porodici.
  • Dejan

    23.01.2023 11:25
    Tragedija
    Nesreće se dešavaju, ali da se ovako nešto u COP-u dogodi je skoro nemoguće.Nastavni kadar je sastavljen od profesionalaca i sve se radi po PS.Veštačenje će utvrditi šta je dovelo do ovog nesrećnog slučaja.Svaka upotreba oruzja kako u službi, tako i u sportskom lovu, mora biti u skladu sa svim merama predostrožnosti . Siguran sam da instruktori koji su bili na gađanju preživljavaju pakao i da im nije lako.Nedavno ranjen dečak u lovu i sad ovo.Đavo ne spava.Saučešće porodici.
  • Zebra

    23.01.2023 11:19
    Tužno zaista! Ali da li nam trebaju kursisti od 6 meseci? Da li nam zaista treba toliko policajaca svake godine? Srednja škola je bila odlična. Iz nje su izlazili kvalitetni ljudi. Ovo danas je tužno. Većina preko veze. A onda se desi ovako nešto.
  • Zarko

    23.01.2023 11:06
    Odgovornost
    Hoce li nekad neko snositi odgovornost za nesreću????
  • Novosadjanin

    23.01.2023 11:02
    Strasno.
    Jos jedan mladi zivot ode jer ste vi nesposobni da i obuku odrzite kako treba. Pretpostavljam da su to kursisti od 6 meseci
  • Sns policija

    23.01.2023 10:53
    Smene
    Sad lepo svi u komandnom lancu do vd direktora smena, uniforma i pozarna linija da nauce posao. A ne da bude kriv taj sto se upucao.
    Ajmo Ministre Gasicu pokazi sta znaci odgovornost

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna