Novosadski informativni portal 021

Projekti

Starije žene bolje spavaju

Starije žene u proseku spavaju bolje od muškaraca, iako se više žale na probleme sa snom, zaključak je holandske studije obavljene u Medicinskom centru Erazmo, u Roterdamu.

Počela sezona Nobelovih nagrada

Sezona dodele Nobelovih nagrada za ovu godinu počela je u ponedeljak objavljivanjem dobitnika za medicinu a završava se 12. oktobra, do kada će se znati nagrađeni za najistaknutija dostignuća iz hemije, fizike, književnosti, ekonomije i unapređenje mira u svetu

Izložba povodom marginalnih grupa

Izložba pod nazivom „Psihogeografsko istraživanje“ biće predstavljena od 6. do 16. oktobra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, u Dunavskoj 37.

S pasošima, skoro kao nekad

Ukoliko se građanima Srbije od prvog januara naredne godine dozvoli putovanje bez viza u zemlje šengenskog sporazuma, novi pasoš Srbije carskocrvene boje vredeće kao crveni pasoš bivše SFRJ, o kom su poslednje dve decenije ispredani mitovi u pričama o vremenu kada smo slobodno mogli da putujemo po celom svetu.

Peti oktobar doneo bolji život?

Devetogodišnjica demokratskih promena izgleda narodu nije donela ništa dobro. Većina građana misli da je situacija čak i gora nego pre jedne decenije. Oni malo veći optimisti govore da u najboljem slučaju kaskamo u mestu.

Deveta godišnjica 5. oktobra

Agresija i ksenofobija koju svakodnevno viđamo u Srbiji je nešto što nismo mogli da zamislimo da će postojati skoro deceniju nakon promena.Devet godina nakon demokratskih promena 5. oktobra 2000. godine, lideri tadašnje Demokratske opozicije Srbije upozoravaju na pokušaje da se vrati stari sistem vrednosti i podsećaju da je članstvo u Evropskoj uniji još daleko.

Džoni Dep na albumu grupe ''Babybird''

Američki glumac Džoni Dep gostovaće na novom albumu grupe "Babybird", izjavio je portparol tog sastava, a prenosi časopis "New musical express".

Nastavak filma Kill Bill

Kventin Tarantino najavio je snimanje još jednog nastavka svog hita "Kill Bill". Prvi deo osvetničke drame sa Umom Turman u glavnoj ulozi snimljen je 2003, a nastavak je stigao već sledeće godine. Filmovi su širom sveta zaradili skoro dve milijarde dolara.

MMF: Sporan penzioni sistem

Jedan od najvećih problema Vlade Srbije je reforma sadašnjeg penzionog sistema, kaže direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros-Kan za "Politiku". "To je, čini mi se, pomalo i politički problem. Vaša vlada mora jasno da kaže kako namerava da to reši, bez obzira na unutrašnje pritiske", rekao je Stros-Kan. On je izjavio da očekuje da Vlada Srbije brzo donese odluku na koji način će pokriti nepokriveni deo deficita za 2010. godinu.  

Toplo vreme i u oktobru

Još nije vreme za pakovanje letnje garderobe. Naime, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Srbiji se u prvih 20 dana oktobra očekuje suvo vreme sa temperaturama iznad proseka.

Građani Srbije za pristupanje EU

U Srbiji pristupanje Evropskoj uniji podržava 58 odsto građana, neznatno manje nego 2006. kada se za ulazak u EU izjasnilo 60 odsto njih, pokazalo je najnovije istraživanje Galupa. Ipak, iako građani Srbije imaju pozitivan odnos prema članstvu u Uniji, oni uglavnom imaju negativan odnos prema radu Haškog tribunala i ulozi koju Unija ima u tom procesu.

Kulturni vremeplov

Manifestacija „Kulturni vremeplov“ organizuje se kao promocija tradicije i kulture Novog Sada, Vojvodine i Srbije, kao privlačnog i toplog ambijenta za stvaranje nacionalnog brenda kroz prednosti koje naše okruženje nudi. Dešavanje je predstavljeno kao „jedan dan šarmantne Srbije“, a program se odvija na Petrovaradinskoj tvrđavi. Menadžer projekta Valentina Crnoglavac kaže da se ova manifestacija organizuje sa ciljem povezivanja lokalnih samouprava u Srbiji i saradnja sa zemljama u regionu i Evropi. Počinje se seminarima na temu kreativne industrije i brendiranja manjih sredina.Vodiće se razgovori i o oživljavanju vlastitog kraja, o profitnim programima, mudrom ulaganju u festivale i kulturne programe, ali i oživljavanje privrede i industrije.Osim toga, organizovaće se i „vinska šetnja“, u Podzemnim galerijama Petrovaradinske tvrđave, u okviru koje će biti održan svojevrsni „performans vinskih brendova“, degustacije vina, u kojima će učestvovati neki od renomiranih proizvođača vina u Srbiji.Uz kulturno-zabavni i muzički program, očekuje se i učešće antikvara, kao i fijakerista, pa će okupljeni posetioci „Kulturnog vremeplova“ moći da uživaju u promotivnim vožnjama. Ono što posebno ističe „Epicentar“, inače ogranizator ove manifestacije, jeste koncept pod nazivom „Radom do iskustva i šanse na tržištu“, koji podrazumeva da u organizaciji festivala „Kulturni vremeplov“ učestvuje desetak mladih, visokoobrazovanih i nezaposlenih ljudi, koji na taj način dolaze do mogućnosti da zarade, ali i da se stručno usavršavaju u mnogim sferama poslovanja.

O otvaranju dopisništva RTS u Novom Sadu

Nije prošlo ni godinu dana kako je Upravni odbor (UO) Radio-televizije Vojvodine (RTV) većinom glasova razrešio dužnosti tadašnju direktorku RTV Dinu Kurbatvinski-Vranešević, nekadašnju partijsku koleginicu Milorada Vučelića, a već joj se smeši novo radno mesto - vođenje dopisništva RTS u Novom Sadu.

Snima se film o Ramonsima

Kompanija "Fox Searchlight" snimiće film o grupi "Ramones", zasnovan na memoarima brata pevača legendarnog pank benda Džoija Ramona. U filmu, koji će se snimati po knjizi "I Slept With Joey Ramone" čuće se i hitovi poznate grupe. Knjiga koju su napisali Ramonov brat Miki Li i pisac i hroničar grupe Legs Maknil, govori o životu Džoija Ramona, čije je pravo ime bilo Džefri Hajman.

Mišići mogu da se podmlade

Manipulišući procesima u organizmu povezanim sa starenjem mišića, naučnici su uspeli da pomlade stare ljudske mišiće vrativši im mogućnost da se sami obnavljaju.

Veliki italijanski umetnik u Novom Sadu

Jesenja sezona u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine počinje atraktivnom izložbom grafika velikog formata poznatog italijanskog umetnika Mima Paladina. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 1. oktobra, u 19 časova.

Mogu li se ukinuti blanko ostavke

Sve dok postoji član 102 Ustava moći će da postoje i blanko ostavke i nijedan zakon to neće moći da spreči, kažu pravnici. Ministarstvo za državnu upravu smatra da blanko ostavke ne bi trebalo da postoje, ali sagovornici "Politike" iz stranaka na vlasti kažu da o tome još nije bilo ozbiljnih razgovora.

Festival modernog plesa u SNP-u

Festival savremenog plesa "Balkan dance platform 2009" održava se od danas do subote u Srpskom narodnom pozorištu.

Tango na listi svetske kulturne baštine

Ministar kulture Buenos Airesa izjavio je da je tango uvršten na listu svetske nematerijalne kulturne baštine Organizacije Ujedinjenih nacija za prosvetu, nauku i kulturu (UNESKO). Ernan Lombardi istakao je da je veoma ponosan što taj ples i muzika sada čine deo svetske baštine pod zaštitom organizacije UNESKO.