Starije žene bolje spavaju

Starije žene u proseku spavaju bolje od muškaraca, iako se više žale na probleme sa snom, zaključak je holandske studije obavljene u Medicinskom centru Erazmo, u Roterdamu.

Holandski tim, kojim je rukovodio dr Hening Timejer, došao je do ovog zaključka na uzorku od 956 muškaraca i žena, starosti od 59 do 97 godina, koji su tokom šest uzastopnih dana vodili dnevnik u kojem su procenjivali koliko su prethodne noći spavali i koliko im je trebalo da zaspe, prenosi Rojters.

Učesnici u istraživanju su, međutim, tokom tih noći na članku ruke nosili i uređaj, pod imenom aktigraf, koji je registrovao koliko dugo su se mirno odmarali, a koliko su se prevrtali u postelju ili na drugi način kretali.

Muškarci su u proseku tvrdili kako su noću spavali sedam sati, a žene da su spavale šest sati i četrdeset pet minuta. Muškarci su takođe procenjivali da im je u proseku bilo potrebno 20 minuta da se uspavaju, dok su žene procenjivale da im je trebalo pola sata.

Prema rezultatima s aktigrafa, međutim, muškarci su u proseku spavali ispod šest i po sati, a žene petnaest minuta duže. Muškarci su se takođe češće budili tokom noći.

Slabiji kvalitet muškog spavanja samo delimično može da se pripiše činjenici da su pili dvostruko više alkoholnih pića nego žene, ističu holandski stručnjaci.

Stariji ljudi u principu manje spavaju od mlađih i san im je lakši, ali to ne znači da svima preti nesanica i da su u pitanju nekakve dramatične promene, naglašavaju oni.

Tim iz Roterdama napominje da za slabiji noćni san može da se krivi i to što mnoge starije osobe ležu vrlo rano i što malo odremaju i tokom dana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.