Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

EU stopira pridruživanje Hrvatske za primer drugima?

U nemačkom parlamentu Bundestagu raste otpor prema ishitrenom prijemu Hrvatske u punopravno članstvo u Evropskoj uniji, piše nedeljnik "Špigl" u svom najnovijem izdanju i navodi izjavu nemačkog opozicionog poslanika da ova zemlja treba da bude "zastrašujući primer drugima".

Ubijen najmlađi Gadafijev sin (opet)

Libijska vojska je u gradu Bani Valid uhapsila najmlađeg Gadafijevog sina, Kamisa, za kojeg se mislilo da je ubijen u toku revolucije, javio je novinar agencije Anadolija.

Ko postaje čovek broj dva u Rusiji?

Savet direktora britanske kompanije BP jednoglasno je odobrio prodaju svog udela u kompaniji TNK-BP ruskom gigantu Rosnjeft, piše Komersant. Istovremeno zapadni mediji ocenjuju da će tim ugovorom šef Rosnjeft Igor Sečin postati čovek broj dva u Rusiji.

Uhapšen bivši Gadafijev portparol

Bivši portparol vlade Moamera Gadafija Musa Ibrahim uhapšen je, godinu dana nakon smrti libijskog vođe, saopšteno je iz kabineta libijskog premijera.

Busek: Uočljiv porast fundamentalizma

Predsednik Instituta za region Dunava i centralne Evrope Erhard Busek ocenio je da se na Balkanu kao i u Evropi javlja novi nacionalizam, koji je pre nešto slično "starom egoizmu".

Demonstranti blokirali puteve u Bejrutu

Demonstranti su danas palili gume i postavili blokade na putevima širom Libana, izražavajući gnev zbog velike eksplozije u Bejrutu u kojoj su juče poginuli visoki bezbednosni zvaničnik i još sedam osoba, a desetine su ranjene.

Romni: Rusija neprijatelj broj 1

Republikanski predsednički kandidat u SAD Mit Romni naziva Rusiju američkim neprijateljem broj jedan i obećava da će se suprotstaviti ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ali, ako bude izabran, možda će otkriti da mu je potrebna pomoć Moskve, ocenjuju politički analitičari.

Napravili benzin od vode i vazduha

Jedna mala britanska kompanija uspela je da osvoji tehnologiju proizvodnje benzina pomoću vode i vazduha, za koju se nada da će jednog dana doprineti proizvodnji ekoloških goriva širokih razmera.

Kastro imao moždani udar

Bivši kubanski čelnik Fidel Kastro pretrpeo je moždani udar i ima problema s govorom, gutanjem hrane i prepoznavanjem ljudi.

Crna Gora dobila spor protiv SPC

Stalni zastupnik Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava sudom u Strazburu Zoran Pažin izjavio je danas da je ta država dobila spor pred tim sudom, koji je vođen po tužbi Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Šef obaveštajne službe ubijen u Bejrutu

Šef obaveštajne službe Snaga unutrašnje bezbednosti (ISF) Libana, Višam al Hasan, ubijen je u bombaškom napadu koji je danas potresao Bejrut. To je agenciji AFP rekao izvor iz Vlade.

Otvorena najuža kuća na svetu

Poznati izraelski pisac Etgar Keret otkrio je danas najužu kuću na svetu u delu poljske prestonice koji je tokom holokausta, za vreme Drugog svetskog rata, bio poznat kao Varšavski geto.

Sud presudio: Mobilni telefoni uzrokuju tumor

Jedan italijanski preduzetnik dobio je benigni tumor jer je za potrebe posla svakodnevno satima držao mobilni telefon pored uha i zaslužuje odštetu, odlučio je danas Vrhovni sud Italije.

Još 200 žrtava voditelja sa BBC-a?

Istraga o skandalu u britanskoj medijskoj kući Bi-Bi-Si (BBC), koji je izazvao veliku pažnju javnosti nakon optužbi da je nekadašnja zvezda televizije, pokojni ser Džimi Sevil, tokom dugogodišnje karijere seksualno zlostavljao desetine devojčica, proširena je na još najmanje 200 potencijalnih žrtava, saopštila je policija.

Ljuti putnici uspaničili pilota

Pilot indijske aviokompanije je u panici pritisnuo dugme za uzbunu u slučaju otmice kada su gnevni putnici upali u njegovu kabinu jer su morali četiri sata da čekaju da slete.

SAD: 3,4% LGBT osoba

Rezultati najnovijeg i možda najobuhvatnijeg istraživanja do sada pokazuju da se 3,4 odsto odraslih Amerikanaca izjašnjavaju kao lezbejke, gejevi, biseksualci i transseksualci.